TS-453Bmini czy QNAP TS-253A

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Zbynek, 11 Luty 2018.

Ładowanie...
  1. Zbynek
    Offline

    Zbynek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Luty 2018
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Początkowo chciałem kupić QNAP TS-253A. W/g moich czysto amatorskich, domowych potrzeb całkowicie i aż nadto by wystarczył, ale wszedłem na forum, zacząłem czytać i zgłupiałem %-}. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Poczytałem to i owo, również o możliwych problemach z aktualizacją systemu, i do mojego chciejstwa mógłby podpasować TS-453Bmini. Teraz mam zagwozdkę czy to ma sens. Nie używałbym NASa do wyświetlania filmów, bo od tego mam co innego, czyli jako klasyczny serwer a nie centrum multimedialne.. Służyłby jako miejsce do przechowywania wszelkich plików (filmów, fotek), robienia kopii zapasowych, również z zewnętrznych komputerów przez internet (folder i np MyCloud), dostępu z zewnątrz z małą stronką internetową foto, kalendarza, ftp i ewentualnej obróbki jakichś plików tekstowych a'la Word (virtual?), udostępniania drukarki sieciowej w domu. I inne jak coś wymyślę.
    Dodatkowo jakiś system np Linux, wirtualnie, do zabawy i nauki. Dołożyłbym pamięci do 16GB.
    Serwer kupuję na co najmniej 5 lat, bo tyle mają gwarancji, właśnie kupione, 2 dyski.
    Wydaje się, że bardziej przyszłościowym jest TS-453Bmini. Lepszy i nowszy procesor i inne takie tam ale też i droższy 1750zł vs 2300zł.
    Czy w TS-453Bmini jest możliwość instalacji systemu + cache na osobnym SSD + 2 dyski w raid1? Jedna zatoka byłaby pusta.
    Ewentualnie z czasem drugi SSD z systemem w raid1.
    Lub jeden SSD - system a drugi cache, 2 dyski w raid1. Jest to możliwe?
    Podpowiecie dlaczego TS-453Bmini a nie TS-253A albo na odwrót? :beer::D
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przecież sam sobie napisałeś że potrzebujesz miejsca .. 453mini to 4 kieszenie na dyski 2,5" - 253a to 2 kieszenie na pełnowymiarowe dyski.

    spoko

    nie pchałbym się w to

    skoro drukarka jest sieciowa, to po co ją udostępniać ? :>
    pamietaj że nie wszystkie drukarki działają z Q i zapomnij o skanerze.

    Do wirtualizacji - zacnie.

    Albo SSD albo cache (w jednej kieszeni)- nie ma innej opcji.
    2 dyski w RAID1 - ok
     
  3. Zbynek
    Offline

    Zbynek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Luty 2018
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Obnażyłeś mój laicyzm. :D;)
    To zwykła drukarka Epson P50. Dwa kompy i laptop miały by do niej dostęp przez sieć.

    Chciejstwo na 4 dyski wyszło jak zacząłem czytać tutaj o TS-453Bmini. Fajnie bo w ogóle dowiedziałem się, że taki istnieje.

    pigers dziękuję Ci za odpowiedź. Coraz bardziej przekonuję się, że warto dołożyć do TS-453Bmini.
    Zagłębiam się w czytanie o nim na forum.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Compatibility List - QNAP
    słabo widze albo nie ma na liscie

    popatrz na QNAP TS-451A-2G - słabszy CPU ale tańszy NAS i tam wchodzą duże dyski.
     
  5. Zbynek
    Offline

    Zbynek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Luty 2018
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    pigers dziękuję za naprowadzenie. :beer:
    Właśnie kupiłem QNAP TS-453A-4G z trzyletnią gwarancją.
    Tak wiem trochę przekornie. :bug-eyes::D
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    okej
     
  7. Zbynek
    Offline

    Zbynek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Luty 2018
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Weź no qrte mi wytłumacz dlaczego mnie wprowadziłeś w błąd? Czyżby administrator się mylił? Po Twoim jednoznacznym stwierdzeniu zrezygnowałem z zakupu TS-453Bmini.
    TS-453Bmini - Funkcje - QNAP
    Na tej stronie jest napisane jak wół:
    Przyjazna dla użytkownika konstrukcja modelu TS-453Bmini obejmuje cichy system chłodzenia, beznarzędziową instalację i wymianę dysków twardych 3,5 cala podczas pracy.
    W konfrontacji: admin forum Qnap<->strona internetowa, dopuściłem, że żywy admin jest bardziej wiarygodny a strona html się myli.
    To w końcu, do cholery, jak jest? Kto tu jest bardziej wiarygodny?
    I weź zaufaj poważnemu adminowi poważnego forum. :pissed-off::Loser:
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    oooo - zwracam honor - faktycznie - producent pisze że wepcha się tam 4x dyski 3.5" - przepraszam pomyliłem się !

    popatrzyłem do specyfikacji dwa razy i aż oczy przetarłem ze zdumienia :D
     
  9. Zbynek
    Offline

    Zbynek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Luty 2018
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Tiaaaa...
    Właśnie przeszła mi koło nosa promocja na TS-453Bmini za 1900 zł qfa!
    Mogłem mieć wypas NASa z nowszym procesorem a mam "brzęczącego blaszaka" za 2300 zł
    Eeeeeeech...
     
  10. Mattax
    Offline

    Mattax Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2017
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    polecam 453 minib miałem 251+ i 453 jest bezgłośny
     
  11. Zbynek
    Offline

    Zbynek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Luty 2018
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Jesteś złośliwy :p

    Od poniedziałku mam TS-453A. grrrrr. Pewnie za niedługo pojawi się na giełdzie.
    Sam z siebie się śmieję.
     
  12. Mattax
    Offline

    Mattax Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2017
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Nie jestem złośliwy tylko nie mogłem pomóc lub odnieść się wcześniej 453A na pewno będzie równie dobry tylko rozmija sie z Twoimi potrzebami nie korzystasz z hdmi a tam są dwa itp.
     
  13. malkolm
    Offline

    malkolm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Luty 2018
    Wiadomości:
    1
    Miejscowość:
    Polska
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Podłącze sie pod temat.
    W specyfikacji TS-453Bmini jest
    ai.imgur.com_bFZQjkol.

    na allegro ktoś sprzedaje
    ai.imgur.com_VYRWoL4l.

    ma ktoś tego Nasa z 16GB i nie ma problemów z pamięcią?

    EDYCJA
    na YT znalazłem jeszcze taki filmik, niestety nie znam niemieckiego
     
  14. Mattax
    Offline

    Mattax Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2017
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Napisz proszę do tego Pana sklep@atmar.pl kiedy ja zakupowałem miałem podobne pytanie z tego co powiedział mi sprzedawca a z całego serca mogę go polecić powiedział że część z 16 giba będzie dostępna tylko dla VM, ale nie mam fachowej wiedzy dlatego zachęcam do zapytania. Podziel się wiedzą.
     
  15. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Mam. Wszystko chodzi idealnie.
     
  16. zury
    Offline

    zury Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    9
    Miejscowość:
    Radom
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    potwierdzam, mam 16GB
    DDR3 SO Dimm KINGSTON Hyper X Impact Black Series 16 Go (2x8 Go) | 1600MHz | CL9 | 1.35V | HX316LS9IBK2/16
    Chodzi bez problemu
     
  17. prozak64
    Offline

    prozak64 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    Thunderbolt 20Gb/s
    TS-x53A Thunderbolt 20Gb/s
    Też mam Kingstona 2x8 i serwer chodzi bez problemu.
     
  18. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Jeśli ktoś potrzebuje info, to TS-253B też pracuje z 2x8GB bez problemów.
     
  19. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    862
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Trzeba sprawdzić czy procesor obsłuży daną ilość ramu.
     
  20. ratel
    Offline

    ratel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    28 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    80
    Local Time:
    20:50
    Oceny:
    +8 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    To znaczy?

    QTS widzi 16GB, VM 16GB, CS 16GB, więc dlaczego miałby nie obsługiwać?
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.