How-To TS-x71 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika Paweł Tołoczko, 27 Październik 2015.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Kolejny tutek z serii jak wymienic CPU i dodac RAM do NASa z serii QNAP x71. Akurat ten nie jest moj, a zapozyczony z koreanskiego forum.
    Wymiana CPU w 871 :)
    Polecam przed przystapieniem do wymiany CPU w modelu x71 zapoznac sie z instrukcja x70, gdzie 90% krokow jest identycznych:
    How-To - TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)


    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2556204f3383b7469388bf1a82f5c751c.

    1. Odkrecamy podobnie jak w 870 srubki mocujace obudowe:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_SZ64erhUH.
    2. Naszym oczom ukazuje sie wnetrze NASa:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2c9ca23584a9da6e3f2b20b0d9e8e65e9.
    3. Odkrecamy kolejne srubki by rozdzielic tyni scianke od reszty obudowy:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e25cec96cf0ec9de5ddf78adbfbec836fd.
    srubki od spodu:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_YSAUaqRCltAGQpoRaw.

    srubka z lewej

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2134fff0f96ea80a12692ce66e585f2c2.

    srubka z prawej

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_9c1Y2D9d4dfEB.

    4. odlaczamy wiatraki:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_12mT18q3EZpC5pbVCTXw.

    5. Nastepnie wysuwamy kable wiatraow poprzez otwor i usuwamy tylni panel obudowy:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e259a34c4c6acb50619672aeff41065248.

    6. Tada:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e240351f6b7a1c309d7ab6ffffd647b5eb.

    7. Odkrecamy PSU od obudowy i rozlaczamy kable:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_ZOzJiHyxE3.

    8. Teraz demontujemy karte rozszarzen w ktora sa montowane kieszenie z dyskami:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_SXPx16noJnmoKn.

    Podobnie jak w x70 potrzebny bedize dlugi srubokret:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_K1alkwtbC44.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e26b41306cab2039a7425a1420903aca9f.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_jMeZ9hzsVYaUhe.

    Teraz mozemy swobodnie wysunac karte rozszerzen wraz z "sankami", do ktorych jest przeykrecona:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e257a711c22db39e20917d09457e8743b5.

    Wysuniete "sanki"
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_ZpPsoJdyLIJmlHJg.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2f4855d6b09a52df80364fcd614e6b50a.

    Zeby wyjac plyte glowna postepujemy nadal podobnie jak w x70, jedynie roznica bedzei polegala na tym, ze "front panel board" - jest zintegrowany z plyta glowna, a co za tym idzie bedize wiecej zabay:

    Odkrecamy srubki trzymajace Heatsink procesora:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_x3spJXoLsd.

    a nastepnie srubki mocujace plyte glowna:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_t2v7pXW9wXG7z.

    oraz 2 od wewnatrz obudowy (u gory)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2862465359ed3192b121cb0f9478aaa08.

    2 od spodniej strony plyty glownej (na dole obudowy)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2737e3dd838dfe53d5807b9ab8ac1584c.

    Jesli jeszcze nie odlaczylismy zasilania to jest to najwyzszy moment (od PSU do MLB) (ja osobiscie zrobilbym to duuuzo szybciej)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_WbG7D2nzRK2tVKH.

    I teraz zaczyna sie zabawa (jesli widziales poradnik odnosnie x70 ... to teraz bedzie on torche sie roznic, gdyz jak wspomnialem wczesniej, plyta glowna jest zintegrowana z panelem przednim (gniazdo USB + przycisk)

    Odkrecamy przednia czesc obudowy:

    z lewej:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2aad3c31ff860e246eaac58b4e7058a45.

    z gory:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_BYsu1snlpdE3wdift.

    z prawej u gory:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_SiU5sNwgFTWV5g11Za.

    z prawej na dole (gdzies tu powinna byc plomba [wybaczcie moj koreanski jest cienki] ... wiec suszarka w reke ;) chyba, ze masz to w nosie :p )

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2d6823fdaca1168523a21f2138980266b.

    Usuwany "niepotrzebna czesc" w postaci przedniego panelu obudowy:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2ccfdd40ef974b13cd846e98dcdef7d7a.

    powinnismy uzyskac nastepujacy efekt ....

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_DehA8VVD8RqZAMU.

    (czasem sie zastanawiam, po co ten panel w czarnym kolorze ;) )

    Zeby bylo wesolo, to odkrecamy kolejna srubke tuz pod portem USB z przodu obudowy:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_9fxmWEm5S8AtQT.

    Teraz mozemy juz spokojnie wyjac plyte glowna oraz wymienic pamieci RAM pozbywajac sie orginalnych:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e21719083383a6d56d37e7679893a2a43d.

    Koreanczyk bez banana to glodny Koreanczyk ...

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_74tf62qfEEgdpnV.

    Orginalne pamieci RAM:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2070ad514997e1d4d11fe13c71f5a9c28.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2bf3b8cb8a452b694b59c6463e8416ede.

    Gdzie jest 2 gniazdo pamieci RAM? z tylu obudowy?

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e22b04462041b96f8b32ef4e3054616c85.

    A pierwsze ? wewnatrz:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_eLDq8mtqr3XFcKsCG9W.

    Juz widac roznice w modelu 870 vs 871 (x70 vs x71)

    Usuwamy radiator i wymianiamy CPU:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e21dfafcd3bdc10cdca1a740ba27d2b41d.

    Ta sama kiepska pasta oraz aluminowy Heatsink ... nawet nie wypolerowany .. szkoda .. moglby miec wstawki z miedzi ...
    Nic sie nie zmienilo wzgledem wersji x70
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_htQpq89Hpo2bpEk8.

    Czyszczenie widze, ze przebiega rowniez kiepsko, stara pasta wchodzi pomiedzy pory kawalka aluminium (lub glinu - jak kto woli)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e28165b4056521b00b3fb1d616f0c2c469.

    Wymiana CPU:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e26ec79a1beb864d9680759efc1d302b94.

    Uchylamy "sprezyno-dzwigienke" by uwolnic CUP:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e20b05b5d5cb84bd3fe72f8399796f6418.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_AmOsiQJJUydkMRYln.

    Widze, ze Koreanczyk lubi energooszczedne procesory:

    Low-power core + 4 + 4 thread Power
    4G i7-4785T


    i fatalnie naklada paste:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e234032b892e105e91cbf099a4433eb82b.

    Wymiana orginalnych wiatrakow .... ja osobiscie tez to robilem ... w swoim x70 ... ale traz czekam do konca gwarancji (kwiecien 2016),
    a nastepnie wycinam te "smieszne" oslony wiatrakow, ktore powoduja swiszczenie powietrza, ktore zalamuje sie na plaskich
    prostopadlych powierzchniach, a nastepnie wstawiam grille :) - sprawdzone .. jest duuuzo ciszej.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_at4rqn4R.

    wsadzone wiatraki "noctua" NF-F12

    dane: specyfikacja:
    upload_2015-10-27_16-45-40.


    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_w77NxXjGZZBj7T.

    zabezpieczenie kabli wiatrakow opaskami:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_9qzVow45IVzSKOSq.

    zrzuty z systemu (zakladam, ze zlozyl wszystko do kupy :p )

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_RD6mcEcBn1o7WHxWuyZr.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e209eea74ca46212e37f550e90dd459cae.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_1pGnIX5weRCLf.

    Powodzenia.

    Ja osobiscie wrzucilbym na poklad jakiegos wiekszego potworka i7 :) z K :D
    wiecej RAMU :D do 16GB oraz
    nie wiem, jakie sa opcje w BIOSie i co mozna pozmieniac :|

    Zrodlo:
    2cpu, 지름이 시작되는 곳!
     
    • Piwo Piwo x 1
    • Zła ortografia Zła ortografia x 1
  2. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A gdzie plomby ? :p
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie ma :)
    --- Połączono posty, 1 Listopad 2015, Data oryginalnego postu: 27 Październik 2015 ---
    Dzięki za przewodnik :)
    Wymiana zrobiona :)
    Wsadzony i7-4770T do TVS-471.
    Teraz tylko jeszcze ram i jeden dysk SSD :)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Jakbys mogl to dorzyc screeny z BIOSu z opcjami jakie sa do wyboru (bo np. w x70, trzeba bylo wlaczyc pare opcji, by dzialala VM).
     
  5. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie po restarcie nie pojawia się nic.
    TV załącza mi się jak się już wszystko odpali.
    Nic nie musiałem włączać by działało VM. Domyślenie VT-x jest włączony.
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  6. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jest włączony bo miałeś i3 chyba. U Pawła siedział Celeron z tego co pamiętam, więc na kij tam VT-x miał startować.
     
  7. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mariuszsal przeczytaj jeszcze raz to co napisał Paweł, a później moją odpowiedź. :)
    --- Połączono posty, 17 Listopad 2015, Data oryginalnego postu: 2 Listopad 2015 ---
    Udało mi się dostać do biosu podłączając zwykły monitor :)
    Na prośbę Pawła wrzucam foto :)

    20151117_083522.

    20151117_083646.

    20151117_083728.

    20151117_083656.

    20151117_083705.

    20151117_083847.

    Jest możliwość odpalenia systemy z pendrive czyli wrzucenia xpenology :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  8. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jasne że jest.
    Ciekawsze jest to
    upload_2015-11-17_19-54-44.

    BTW
    Jak się zachowuje pod obciążeniem ? Chodzi mi o temperatury. Stresowałeś go już ?
     
  9. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przy obciążeniu 60% miał 50stopni. Podczas normalnej pracy 5-10% jest 43 stopnie.
     
  10. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To ładnie ci to wyszło. B-)
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sterowniki go grafiki.
    Procesory z serii T ogólnie mało się grzeją i są oszczędne.
     

    Załączone pliki:

    • qxl_w7_x64.zip
      Rozmiar pliku:
      79,1 KB
      Wyświetleń:
      9
      MD5 Sum:
      fb029f98b545fe74f0b417975985dacb
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. LEVY
    Offline

    LEVY Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Październik 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro 1 GbE
    Czy ktoś orientuje się czy x71 obsłuży procka I7 4790k?
    Wszędzie znajduję informacje o sukcesach z I7 4770k. A jak sprawa z tym kapkę nowszym? W/g Intela główna różnica to częstotliwości. Z drugiej strony jeden to Haswel, a drugi to Devil’s Canyon. Niby jeszcze 4W różnicy TDP, ale to chyba nie powinno wykluczać możliwości użycia go w Qnapie. Albo, jest coś czego nie zauważam, ew nie mogę wyggoglac ;)
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  14. LEVY
    Offline

    LEVY Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Październik 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro 1 GbE
    Zdaje się, że tak, cytując Intela:
    dla I7 4770k - 84W
    dla I7 4790k - 88W
     
  15. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
     
  16. LEVY
    Offline

    LEVY Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Październik 2014
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro 1 GbE
    W sumie to nie chodzi mi o to co oznacza skrót TDP czy jakikolwiek inny. Podałem taki skrót, bo taki zauważyłem w komparatorze procesorów Intel, jako element różniący oba procesory:
    Porównanie specyfikacji produktów Intel®
    Reasumując szukam prostej odpowiedzi, na pytanie: jakie są szanse na poprawne działanie modeli x71 z procesorem 4790k?
     
  17. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.