How-To TS-x71 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika Paweł Tołoczko, 27 Październik 2015.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Kolejny tutek z serii jak wymienic CPU i dodac RAM do NASa z serii QNAP x71. Akurat ten nie jest moj, a zapozyczony z koreanskiego forum.
    Wymiana CPU w 871 :)
    Polecam przed przystapieniem do wymiany CPU w modelu x71 zapoznac sie z instrukcja x70, gdzie 90% krokow jest identycznych:
    How-To - TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)


    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2556204f3383b7469388bf1a82f5c751c.

    1. Odkrecamy podobnie jak w 870 srubki mocujace obudowe:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_SZ64erhUH.
    2. Naszym oczom ukazuje sie wnetrze NASa:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2c9ca23584a9da6e3f2b20b0d9e8e65e9.
    3. Odkrecamy kolejne srubki by rozdzielic tyni scianke od reszty obudowy:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e25cec96cf0ec9de5ddf78adbfbec836fd.
    srubki od spodu:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_YSAUaqRCltAGQpoRaw.

    srubka z lewej

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2134fff0f96ea80a12692ce66e585f2c2.

    srubka z prawej

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_9c1Y2D9d4dfEB.

    4. odlaczamy wiatraki:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_12mT18q3EZpC5pbVCTXw.

    5. Nastepnie wysuwamy kable wiatraow poprzez otwor i usuwamy tylni panel obudowy:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e259a34c4c6acb50619672aeff41065248.

    6. Tada:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e240351f6b7a1c309d7ab6ffffd647b5eb.

    7. Odkrecamy PSU od obudowy i rozlaczamy kable:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_ZOzJiHyxE3.

    8. Teraz demontujemy karte rozszarzen w ktora sa montowane kieszenie z dyskami:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_SXPx16noJnmoKn.

    Podobnie jak w x70 potrzebny bedize dlugi srubokret:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_K1alkwtbC44.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e26b41306cab2039a7425a1420903aca9f.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_jMeZ9hzsVYaUhe.

    Teraz mozemy swobodnie wysunac karte rozszerzen wraz z "sankami", do ktorych jest przeykrecona:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e257a711c22db39e20917d09457e8743b5.

    Wysuniete "sanki"
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_ZpPsoJdyLIJmlHJg.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2f4855d6b09a52df80364fcd614e6b50a.

    Zeby wyjac plyte glowna postepujemy nadal podobnie jak w x70, jedynie roznica bedzei polegala na tym, ze "front panel board" - jest zintegrowany z plyta glowna, a co za tym idzie bedize wiecej zabay:

    Odkrecamy srubki trzymajace Heatsink procesora:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_x3spJXoLsd.

    a nastepnie srubki mocujace plyte glowna:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_t2v7pXW9wXG7z.

    oraz 2 od wewnatrz obudowy (u gory)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2862465359ed3192b121cb0f9478aaa08.

    2 od spodniej strony plyty glownej (na dole obudowy)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2737e3dd838dfe53d5807b9ab8ac1584c.

    Jesli jeszcze nie odlaczylismy zasilania to jest to najwyzszy moment (od PSU do MLB) (ja osobiscie zrobilbym to duuuzo szybciej)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_WbG7D2nzRK2tVKH.

    I teraz zaczyna sie zabawa (jesli widziales poradnik odnosnie x70 ... to teraz bedzie on torche sie roznic, gdyz jak wspomnialem wczesniej, plyta glowna jest zintegrowana z panelem przednim (gniazdo USB + przycisk)

    Odkrecamy przednia czesc obudowy:

    z lewej:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2aad3c31ff860e246eaac58b4e7058a45.

    z gory:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_BYsu1snlpdE3wdift.

    z prawej u gory:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_SiU5sNwgFTWV5g11Za.

    z prawej na dole (gdzies tu powinna byc plomba [wybaczcie moj koreanski jest cienki] ... wiec suszarka w reke ;) chyba, ze masz to w nosie :p )

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2d6823fdaca1168523a21f2138980266b.

    Usuwany "niepotrzebna czesc" w postaci przedniego panelu obudowy:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2ccfdd40ef974b13cd846e98dcdef7d7a.

    powinnismy uzyskac nastepujacy efekt ....

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_DehA8VVD8RqZAMU.

    (czasem sie zastanawiam, po co ten panel w czarnym kolorze ;) )

    Zeby bylo wesolo, to odkrecamy kolejna srubke tuz pod portem USB z przodu obudowy:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_9fxmWEm5S8AtQT.

    Teraz mozemy juz spokojnie wyjac plyte glowna oraz wymienic pamieci RAM pozbywajac sie orginalnych:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e21719083383a6d56d37e7679893a2a43d.

    Koreanczyk bez banana to glodny Koreanczyk ...

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_74tf62qfEEgdpnV.

    Orginalne pamieci RAM:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2070ad514997e1d4d11fe13c71f5a9c28.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e2bf3b8cb8a452b694b59c6463e8416ede.

    Gdzie jest 2 gniazdo pamieci RAM? z tylu obudowy?

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e22b04462041b96f8b32ef4e3054616c85.

    A pierwsze ? wewnatrz:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_eLDq8mtqr3XFcKsCG9W.

    Juz widac roznice w modelu 870 vs 871 (x70 vs x71)

    Usuwamy radiator i wymianiamy CPU:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e21dfafcd3bdc10cdca1a740ba27d2b41d.

    Ta sama kiepska pasta oraz aluminowy Heatsink ... nawet nie wypolerowany .. szkoda .. moglby miec wstawki z miedzi ...
    Nic sie nie zmienilo wzgledem wersji x70
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_htQpq89Hpo2bpEk8.

    Czyszczenie widze, ze przebiega rowniez kiepsko, stara pasta wchodzi pomiedzy pory kawalka aluminium (lub glinu - jak kto woli)

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e28165b4056521b00b3fb1d616f0c2c469.

    Wymiana CPU:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e26ec79a1beb864d9680759efc1d302b94.

    Uchylamy "sprezyno-dzwigienke" by uwolnic CUP:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e20b05b5d5cb84bd3fe72f8399796f6418.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_AmOsiQJJUydkMRYln.

    Widze, ze Koreanczyk lubi energooszczedne procesory:

    Low-power core + 4 + 4 thread Power
    4G i7-4785T


    i fatalnie naklada paste:
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e234032b892e105e91cbf099a4433eb82b.

    Wymiana orginalnych wiatrakow .... ja osobiscie tez to robilem ... w swoim x70 ... ale traz czekam do konca gwarancji (kwiecien 2016),
    a nastepnie wycinam te "smieszne" oslony wiatrakow, ktore powoduja swiszczenie powietrza, ktore zalamuje sie na plaskich
    prostopadlych powierzchniach, a nastepnie wstawiam grille :) - sprawdzone .. jest duuuzo ciszej.

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_at4rqn4R.

    wsadzone wiatraki "noctua" NF-F12

    dane: specyfikacja:
    upload_2015-10-27_16-45-40.


    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_w77NxXjGZZBj7T.

    zabezpieczenie kabli wiatrakow opaskami:

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_9qzVow45IVzSKOSq.

    zrzuty z systemu (zakladam, ze zlozyl wszystko do kupy :p )

    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_RD6mcEcBn1o7WHxWuyZr.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e209eea74ca46212e37f550e90dd459cae.
    awww.2cpu.co.kr_data_cheditor4_1505_150502_4d8f579c083be8bd5e245686636cfe9a_1pGnIX5weRCLf.

    Powodzenia.

    Ja osobiscie wrzucilbym na poklad jakiegos wiekszego potworka i7 :) z K :D
    wiecej RAMU :D do 16GB oraz
    nie wiem, jakie sa opcje w BIOSie i co mozna pozmieniac :|

    Zrodlo:
    2cpu, 지름이 시작되는 곳!
     
    • Piwo Piwo x 1
    • Zła ortografia Zła ortografia x 1
  2. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    A gdzie plomby ? :p
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie ma :)
    --- Połączono posty, 1 Listopad 2015, Data oryginalnego postu: 27 Październik 2015 ---
    Dzięki za przewodnik :)
    Wymiana zrobiona :)
    Wsadzony i7-4770T do TVS-471.
    Teraz tylko jeszcze ram i jeden dysk SSD :)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Jakbys mogl to dorzyc screeny z BIOSu z opcjami jakie sa do wyboru (bo np. w x70, trzeba bylo wlaczyc pare opcji, by dzialala VM).
     
  5. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie po restarcie nie pojawia się nic.
    TV załącza mi się jak się już wszystko odpali.
    Nic nie musiałem włączać by działało VM. Domyślenie VT-x jest włączony.
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  6. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Jest włączony bo miałeś i3 chyba. U Pawła siedział Celeron z tego co pamiętam, więc na kij tam VT-x miał startować.
     
  7. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mariuszsal przeczytaj jeszcze raz to co napisał Paweł, a później moją odpowiedź. :)
    --- Połączono posty, 17 Listopad 2015, Data oryginalnego postu: 2 Listopad 2015 ---
    Udało mi się dostać do biosu podłączając zwykły monitor :)
    Na prośbę Pawła wrzucam foto :)

    20151117_083522.

    20151117_083646.

    20151117_083728.

    20151117_083656.

    20151117_083705.

    20151117_083847.

    Jest możliwość odpalenia systemy z pendrive czyli wrzucenia xpenology :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  8. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Jasne że jest.
    Ciekawsze jest to
    upload_2015-11-17_19-54-44.

    BTW
    Jak się zachowuje pod obciążeniem ? Chodzi mi o temperatury. Stresowałeś go już ?
     
  9. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przy obciążeniu 60% miał 50stopni. Podczas normalnej pracy 5-10% jest 43 stopnie.
     
  10. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    To ładnie ci to wyszło. B-)
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sterowniki go grafiki.
    Procesory z serii T ogólnie mało się grzeją i są oszczędne.
     

    Załączone pliki:

    • qxl_w7_x64.zip
      Rozmiar pliku:
      79,1 KB
      Wyświetleń:
      9
      MD5 Sum:
      fb029f98b545fe74f0b417975985dacb
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. LEVY
    Offline

    LEVY Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Październik 2014
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro 1 GbE
    Czy ktoś orientuje się czy x71 obsłuży procka I7 4790k?
    Wszędzie znajduję informacje o sukcesach z I7 4770k. A jak sprawa z tym kapkę nowszym? W/g Intela główna różnica to częstotliwości. Z drugiej strony jeden to Haswel, a drugi to Devil’s Canyon. Niby jeszcze 4W różnicy TDP, ale to chyba nie powinno wykluczać możliwości użycia go w Qnapie. Albo, jest coś czego nie zauważam, ew nie mogę wyggoglac ;)
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  14. LEVY
    Offline

    LEVY Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Październik 2014
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro 1 GbE
    Zdaje się, że tak, cytując Intela:
    dla I7 4770k - 84W
    dla I7 4790k - 88W
     
  15. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
     
  16. LEVY
    Offline

    LEVY Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Październik 2014
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro 1 GbE
    W sumie to nie chodzi mi o to co oznacza skrót TDP czy jakikolwiek inny. Podałem taki skrót, bo taki zauważyłem w komparatorze procesorów Intel, jako element różniący oba procesory:
    Porównanie specyfikacji produktów Intel®
    Reasumując szukam prostej odpowiedzi, na pytanie: jakie są szanse na poprawne działanie modeli x71 z procesorem 4790k?
     
  17. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE

Poleć tę stronę