Rozwiązany Udostępnianie woluminu lub folderu pomiędzy dwoma serwerami NAS

Discussion in 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' started by Szasza, Jan 6, 2019.

Loading...
  1. Szasza
    Offline

    Szasza Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    null
    HS-251 null
    Cześć, nie mogę sobie poradzić z udostępnianiem woluminu lub folderu w sieci wewnętrznej z NAS do NAS. Już to kiedyś robiłem a teraz ciemność nastała i nigdzie nie mogę znaleźć opisu.

    Mam dwa serwery HS-251 i TS-112P, które podłączone są do jednego routera i są w jednej sieci. Potrzebuję udostępnić wolumin lub folder w jednym z nich drugiemu aby można było szybko przenieść trochę plików. Nie chcę żeby przechodziło to poprzez PC tylko bezpośrednio pomiędzy serwerami.

    No i nie wiem jak to zrobić. Prośba o pomoc i z góry dziękuję.


    Wersja oprogramowania Firmware: HS-251 - 4.3.4.0695; TS-112P - 4.3.3.0724
    Model serwera: QNAP HS-251, TS-112P
     
  2. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    116
    Location:
    Lublin
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Czy chodzi o remote mount?
    remote mount.
     
  3. Szasza
    Offline

    Szasza Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    null
    HS-251 null
    no właśnie nie wiem, chciałbym widzieć folder udostępniony w drugim NAS:

    upload_2019-1-6_22-2-18.
     
  4. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    116
    Location:
    Lublin
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Tak to dziala (CIFS/SMB to podmontowany udział):
    remote mount2.
     
  5. Szasza
    Offline

    Szasza Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    null
    HS-251 null
    Napisz pls dwa zdania jak to zrobić po kolei? Tylko jest jeszcze jedna rzecz. Screena zerobiłem z HS-251 z którego dane będę chciał przenosić na TS-112P, zakładam, że udostępnianie mam zrobić na TS-112P a tam nie mam widocznego w pasku "Zdalna instalacja" (Remote Mount).
     
  6. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 23, 2017
    Messages:
    116
    Location:
    Lublin
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    'Remote mount" ("Zdalna instalacja") klikasz na serwerze na którym chcesz podmontować zdalny udział.
    Żeby przycisk był widoczny, musisz się zalogować jako admin.
    rm1.
    rm2.

    Następnie z listy wybierasz NAS na którym jest udział do którego chcesz się podłączyć.
    Wpisujesz login i hasło usera, na którego chcesz się łączyć.
    W ostatnim kroku wpisujesz nazwę udziału (np. /home).

    I gotowe :)
     
  7. Szasza
    Offline

    Szasza Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    null
    HS-251 null
    Super! Działa:
    upload_2019-1-6_22-25-55.

    Bardzo Ci dziękuję. Problem rozwiązany.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1