Udzielamy pomocy udostępnianie wybranych folderów i brak dostępu do nowych folderów

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika nelik1987, 8 Październik 2018.

Ładowanie...
  1. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    07:04
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Cześć, zastanawiam się jak rozwiązać takie zadanie:
    mam 2 grupy użytkowników:
    - pracownicy
    - pracownicy_czasowi

    Pracownicy mają dostęp do całego głównego folderu PROJEKTY i wszystkich podfolderów, natomiast pracownicy czasowi mają mieć dostęp tylko do wybranego podfolderu z folderu głównego PROJEKTY

    Na wstępie grupa pracownicy czasowi ma zablokowany dostęp do wszystkich folderów i podfolderów z projektami
    Ustawiam ręcznie dostęp dla grupy pracownicy_czasowi do poszczególnych folderów (konkretnego projektu), żeby były one widoczne u nich w File Station muszę nadać prawa dostępu do wszystkich powyższych folderów w drzewie bo inaczej się nie wyświetlą. Odznaczam oczywiście opcję "Zastosuj zmiany dla plików i podfolderów"

    Wszystko było by OK gdyby nie fakt, że jak utworzę nowy podfolder w folderze PROJEKTY to grupa pracownicy_czasowi maja z automatu do niego dostęp i czasem mogę się zapomnieć by zablokować im dostęp do nowego projektu, zresztą ręczna zmiana jest bardzo niewygodna szczególnie że grupa pracownicy też tworzy nowe podfoldery do których grupa pracownicy_czasowy ma dostęp z automatu, jak temu zaradzić by nowe foldery nie były dostępne dla grupy pracowniczy_czasowi?
     
  2. FalconTech
    Offline

    FalconTech Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Maj 2018
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    07:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31+ 100 Mbps
    Dołączam się do pytania. Domyślnie nowe foldery powinny mieć "deny" dla wszystkich.
    Zanim zdążę zmienić uprawnienia, często cześć plików już się zsynchronizuje na podłączonych komputerach z Qsync. Druga sprawa, że zmiana uprawnień wcale nie odbiera praw do odczytu na plikach, które już znajdą się na komputerze ani ich nie skasuje.