UPS APC po RS 232

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika WRaq, 11 Kwiecień 2009.

Ładowanie...
  1. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Mam pytanie dla osób ciut lepiej znających się na QNAP'ie

    Ostatnio mam problemy w mojej wiosce z napieciem i moim serwerkiem TS-509 Pro.
    Na starych serwerach linux'owych stosowałem oprogramowanie do obsługi APC po łączu RS 232 z poniższej lokalizacji http://www.apcupsd.com/

    Czy istnieje jakaś możliwość przekompilowania tego softu i pobrania sobie gotowej paczuszki do QNAP'a??
    Aktualnie nie stać mnie na wymiane mojego starego poczciwego APC Smart 3000.
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    widze że jest i wersja dla linuxa ale z tego co wyczytałem to w popularnych takich jak mandrake występują już problemy (USB Configuration)
    Trzeba mięć spore doświadczenie i niźle się nabawić żeby to jakoś "zainstalować"(o ile się da!) :)
     
  3. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Poszukalem sobie informacji po forum i znalazlem bardzo przydatną rzecz.
    Link do wszytskich aplikacji akceptowanych przez mój QNAP TS 509Pro.
    http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ts509/cross/stable/

    Wydawało by się, że wystarczy tylko wykonać poniższe polecenie
    Kod (Text):
    1. # cd /opt/bin/
    2. # ./ipkg install apcupsd
    i sprawa będzie załatwiona. Niestety nie potrafie podnieść tego oprogramowania. Wyskakuje mi następujący problem

    Kod (Text):
    1. ship:/var/log> apctest
    2.  
    3. 2009-04-11 19:54:41 apctest 3.14.5 (10 January 2009) unknown
    4. Checking configuration ...
    5. Attached to driver: apcsmart
    6. sharenet.type = DISABLE
    7. cable.type = CUSTOM_SMART
    8.  
    9. You are using a SMART cable type, so I'm entering SMART test mode
    10. mode.type = APCSMART_UPS
    11. Setting up the port ...
    12. apctest FATAL ERROR in device.c at line 70
    13. Unable to create UPS lock file.
    14.   If apcupsd or apctest is already running,
    15.   please stop it and run this program again.
    16. apctest error termination completed
    17. ship:/var/log> apcaccess
    18. Error contacting apcupsd @ localhost:3551: Connection refused
    19.  

    Informacje dodatkowe. Ustawienia pliku /etc/apcupsd/apcupsd.conf
    Kod (Text):
    1. # cat /etc/apcupsd/apcupsd.conf |grep -v ^#
    2. UPSCABLE simple
    3. UPSTYPE apcsmart
    4. DEVICE /dev/ttyS0
    5. LOCKFILE /var/lock/apc
    6. BATTERYLEVEL 0
    7. MINUTES 3
    8. TIMEOUT 0
    9. ANNOY 300
    10. ANNOYDELAY 60
    11. NOLOGON disable
    12. KILLDELAY 1
    13. NETSERVER off
    14. NISIP 0.0.0.0
    15. NISPORT 3551
    16. EVENTSFILEMAX 10
    17. UPSCLASS standalone
    18. UPSMODE disable
    19. STATTIME 300
    20. STATFILE /var/log/apcupsd.status
    21. LOGSTATS off
    22. DATATIME 0
    oraz informacje dodatkowe ze statusu odpalonego oprogramowania
    Kod (Text):
    1. ship:/var/log> ps auxw|grep apc    
    2.  2702 admin       456 R   grep apc
    3. 14533 admin       656 S   apcupsd -R -T -f /etc/apcupsd/apcupsd.conf
    4. 14583 admin           Z   [apccontrol]
    oraz zawartość pliku /var/log/apcupsd.status
    Kod (Text):
    1. APC      : 001,013,0359
    2. DATE     : Sat Apr 11 20:39:50 CEST 2009
    3. HOSTNAME : ship
    4. RELEASE  : 3.14.5
    5. VERSION  : 3.14.5 (10 January 2009) unknown
    6. UPSNAME  : ship
    7. CABLE    : Custom Cable Simple
    8. MODEL    : BackUPS
    9. UPSMODE  : Stand Alone
    10. STARTTIME: Sat Apr 11 20:39:45 CEST 2009
    11. LINEFAIL : DOWN
    12. BATTSTAT : FAILING
    13. STATFLAG : 0x07040250 Status Flag
    14. END APC  : Sat Apr 11 20:39:50 CEST 2009
    15.  
    Na koniec dodam, że mój UPS na pewno jest SMART :) Jeszcze sprawdziłem kabelek i takie tam przez mojego laptopa, wszystko działa poprawnie z poziomu Windows. Pytanie gdzie robie błąd?
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej :)

    błądzę po omacku - ale znalazłem podobny problem:
    apcupsd lockfile problem

    - mam nadzieję że to było to


    co do UPS tak bardziej ogólnie- muszę coś zakupić - najlepiej jakby było tańsze niż najtańsze APC z listy kompatybilności i oczywiście coby działało z moim qnapem ...(wiem, wiem , tak to tylko w erze...)

    pozdrawiam, c.
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:39
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    też będe musiał się nad zakupem zastanowić tylko czy się przyda akurat nie mam żadnych nie spodzianek jeśli chodzi o prąd :)
    a te apcupsd jakoś mi umkneło, byłem pewny że tego tam nie znajde :p
     

Poleć tę stronę