Rozwiązany UPS z USB

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika bobi1326, 3 Maj 2016.

Ładowanie...
Tagi:
  1. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Witam. Przymierzam się do zakupu UPSa do TS-251. Zależy mi na tym, żeby po utracie zasilania UPS wyłączył QNAPa. Stąd konieczność zakupienia UPSa z portem USB. Czy coś takiego się skomunikuje z QNAPem
    360W zasilacz UPS PowerWalker VI 650 SE 2xPL LED
    ??
    Jeśli nie to co polecacie?? Od razu zaznaczam, że nic więcej nie będzie pod niego podłączone oraz, że kompletnie nie zależy mi na czasie podtrzymania.
    Cena gra role, szukam najtańszego współpracującego sprzętu.

    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc : )
     
  2. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    656
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
  3. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Listę czytałem. Rozwiązania raczej drogie. Myślałem, że ktoś zna coś spoza listy co działa poprzez USB i jest tańsze ; )
     
  4. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    656
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Rób jak uważasz i uważaj jak robisz. W razie problemów zostaniesz brutalnie odpalantowany przez support qnap, że oni nie wspierają tego modelu. NASy i inne zabawki to sprawy finansożerne. Jeśli chcesz to posiadać, musisz zgromadzić fundusze. Inaczej zabawa nie ma sensu. No chyba że jesteś specjalistą, który niczym macgyver zrobi z opiekacza części zamienne do qnap, to możesz bawić się w tańsze zamienniki, nie oglądając się na wsparcie supportu.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  5. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Rozumiem, że jeżeli ten model UPS APC BACK-UPS CS 350 KABEL USB I ZASILAJĄCE jest na liście kompatybilności tzn. że będzie wspierał współpracę po USB i będzie go można ustawić tak, że przykładowo po 60 sekundach od utraty zasilania wyłączy NASa, a po powrocie zasilania go uruchomi??

    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi : )
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. Pecus
    Offline

    Pecus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    58
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Power Walkery działają. Może nie wszystkie dane są przekazywane, ale wszystko, co potrzebne jest do prawidłowego działania jest.

    Wysłane z mojego M6752 przy użyciu Tapatalka
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    289
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +59 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tak, dokładnie - sam mam taki sam :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. de_te
    Offline

    de_te Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Maj 2016
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witaj

    zakupiłem TS-251, zastanawiam się czy UPS typu POWERWALKER VI 850VA - wystarczy mi i czy będzie porawnie funkcjonował?
     
  9. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    656
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +142 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Właściwie już pisałem to w tym wątku, ale na wszelki wypadek:
    UPS :: Lista kompatybilności :: QNAP
    Wybór spoza tej listy to jak jazda bez trzymanki. Robisz to na własną odpowiedzialność. No fakt, ja mam zdobycznego BR550gi i działa, choć na tej liście go nie ma. Ale jak wyżej napisałem, czwarty post od góry, drugie zdanie.
     
    • Weź na uspokojenie Weź na uspokojenie x 1
  10. Pecus
    Offline

    Pecus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    58
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Ja mam Powerwalkera jakiś 650LCD (czy podobnie) i działa bez zarzutu. Przetestowałem sytuację krytyczne (pod kontrolą dla pewności) i wszystko jest O.K.

    Wysłane z mojego M6752 przy użyciu Tapatalka
     
    • Piwo Piwo x 1
  11. de_te
    Offline

    de_te Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Maj 2016
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    dziękuję za odpowiedz...

    co do tej jazdy bez trzymanki to nie do końca się zgodzę - jeżeli komunikacja jest zgodna z protokolem to co ma być nie tak?
    co do listy supportowanych upsów - to wiadomo co się z tym wiąże aby być na tej liście...
    jest wiele modeli upsów bardzo zaawansowanych co ich niema na liscie a pracują w zaawansowanych środowiskach HA.

    moje pytanie było raczej o wasze spostrzeżenia i doświadczenia..

    dziękuję za pomoc i pozdrawiam
     
    • Piwo Piwo x 1
  12. fisher2k
    Offline

    fisher2k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Przepraszam że odkopuje stary wątek. Mam pytanie do użytkowników TS-251 i ups APC CS 350. Czy macie taki problem ze ups jest wykrywany normalnie ale po restarcie urządzenie APC znika i trzeba go odłączyć i podłączyć ponownie?

    Jeśli ktoś miał taki problem i go rozwiązał bardzo proszę o jakąś wskazówkę.

    Pozdrawiam

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     
  13. bobi1326
    Offline

    bobi1326 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Miałem podobnie, jednak po aktualizacji QNAPa ten błąd raczej nie występuje. Trzeba zaznaczyć, że UPS nie jest wykrywany zawsze od razu po uruchomieniu QNAPa i zalogowaniu do panelu. Czasami trzeba chwilę poczekać i "sam się znajdzie" ;)
     
  14. fisher2k
    Offline

    fisher2k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dziękuję za odpowiedź. Odkąd mam ups to nas rzadko się wyłącza więc ciężko będzie mi zweryfikować to :)

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     

Poleć tę stronę