Udzielamy pomocy Utrata danych

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika kolinek77, 4 Grudzień 2018.

Ładowanie...
  1. kolinek77
    Offline

    kolinek77 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam,

    Sytuacja wygląda następująco:
    Zalogowałem się na QNAPa i procesor zajęty na 100%, więc szukałem przyczyny.
    Żadne usługi nie wystawione na zewnątrz. Tylko wewnętrzne SMB.
    Znalazłem informację że nowa wersja oprogramowania rozwiązuje ten problem :"Creating a scheduled snapshot replica job without specifying a date would cause high CPU usage."
    Zaktualizowałem oprogramowanie i qnap już nie wstał :-(. Włącza się i po paru minutach kilka razy zapiszczy i mruga dioda czerwona.
    Nie ma żadnego udziału, Qfinder nie wyszukuje qnapa.

    Konfiguracja:
    2x 4TB w RAID1
    1x 4 na snapshoty RAIDa 1
    1x 4TB jako Single na dane z RAIDa synchronizowane raz dziennie.

    I okazuje się, że żadnego z tych dysków nie da się odczytać :/
    Próbowałem po Windows zgodnie z sugestią.
    Niestety nie widać tych danych.
    Niestety największy problem to backup na zewnątrz jest dość stary.

    Podłączyłem dodatkowo do komputera i odpaliłem R-Studio. Po 10h skanowania dysku pokazał partycję DataVol1 i format ext4 na czerwono (czyli trudna do odzyskania) ale kliknięcie recovery nic nie spowodowało. Proces wisi od kilku godzin.

    Jakieś sugestie?
    Proszę o pomoc :/

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0756 Build 20181110
    Model serwera: QNAP TS-451A
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 744
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 496 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Włóż dyski do QNAP'a i zgłoś problem na helpdesk.
     
  3. kolinek77
    Offline

    kolinek77 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witaj Mariusz,

    Już wysłałem maila gdyż nie mam możliwości uruchomienia Qnapa i wysłania ticketu bezpośrednio QTSa gdyż się nie uruchamia.
     
  4. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Przyszłościowo kup dodatkową obudowę na dysk zewnętrzny, z dyskiem oczywicie. Sformatuj na dostępny z każdego kompa format plików, np ntfs i rób dzienny automatyczny backup na dysku zewnętrznym. Jak się qnap wyrypie po całości, to będziesz miał swoje dane bezpieczne na zewnętrznym.
     
  5. kolinek77
    Offline

    kolinek77 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Powiem Ci, że dokładnie to zrobiłem. Podłączyłem sobie dysk USB, którego nie widział.
    Stwierdziłem że restart pomoże. No i... pomógł :/
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 744
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 496 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Prawdopodobnie da się całe dane odczytać. O ile dyski są sprawne.
     
  7. kolinek77
    Offline

    kolinek77 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Baardzo dziękuję QNAPowi za wsparcie i pomoc w rozwiązaniu problemu :Hello::Hello::Hello:
    Panu Grzegorzowi udało się rozwiązać problem, gdy mi już się wydawało że dane poszły w kosmos :)

    Jeszcze raz bardzo dziękuję.
    Niestety nie wiem tylko co się wydarzyło :s
    Raid się odbudowuje, dane się kopiują na zewnątrz.