Help Utworzenie udziału sieciowego w folderze.

radoart

Passing Basics
Beginner
Aug 23, 2022
12
3
3
44
QNAP
TVS-h1288X
Ethernet
10 GbE
Czy w QTS/QuTS hero da radę utworzyć udział sieciowy w folderze czy tylko na głównych partycjach?

Ale jak to zrobić?
Będąc w FileStation w jakimś folderze, gdy wybieram utwórz udział sieciowy to i tak ląduje on na głównej partycji.

Attachments

• Przechwytywanie.JPG
    Przechwytywanie.JPG
    27.2 KB · Views: 53
  • Przechwytywanie2.JPG
    Przechwytywanie2.JPG
    41.5 KB · Views: 50
  • Przechwytywanie3.JPG
    Przechwytywanie3.JPG
    28.2 KB · Views: 55
Będąc w FileStation w jakimś folderze, gdy wybieram utwórz udział sieciowy to i tak ląduje on na głównej partycji.
Zgodnie z założeniami QNAPa.

Nie do końca rozumiem o co teraz chodzi.

Piszesz głównej partycji, ale czego ? QNAP chowa przed tobą (patrząc od strony dysku) /, widzisz tylko część fizycznego drzewka w systemie.

Mam powiedzmy strukturę folderów.
Dokumenty/inne/roznosci/mp3.
I chcę udostępnić tylko ten folder mp3.
Tylko tyle i aż tyle :)

Zrób nowy udział -> wskaż ręcznie gdzie jest folder - dokładnie jak opisałem w linkowanym poście.

Okazuje sie, że u mnei nie ma takiej opcji wprowadź ściężkę ręcznie.

Attachments

• aaaa.PNG
    aaaa.PNG
    50.9 KB · Views: 45
QTS Hero tego nie wspiera - koniec historii.

skargi i zażalenia -> aplikacja helpdesk, pisz po polsku - może w końcu to dodadzą.

• Like
Reactions: Silas Mariusz
Eeee to az tak nie dziala.
Helpdesk nic nie zrobi.
1) Hero to inna struktura plików. Nie ma i nie będzie.
2) Nawet w zwykłym QTS można tworzyć customowe lokalizacje ale należy pamiętać, że służą one tylko do odczytu. Nie powinno się z podfolderów robić kolejnych udziałów, które mają R/W. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego, ale jest pewna limitacja na systemie plików, która nie pozwala w takich katalogach odpowiednio zapisywać atrybutów dla plików.

Udział to udział. Bez kombinowania.

Dzieki za informacje.
Rozumiem, że jak mam serwer z tilerką h to nie moge wgrać zwykłego QTS?

Tak wiem, nfs i ext4. Narazie testowo się bawię więc dane nie sa ważne.
Nawet bym przeyżył to że nie da się podfolderów udostępniać ale boje się, że będzie problem z replikacją nas to nas.
Zamiast ustawić jeden folder do kopiowania będe musiał poustawiać wszsytkie udziały osobno
i nie wiem jak będzie z zadaniem, czy będzie wspólne dla wszystkich czy osobne dla każdego.
Może macie jakiś wypróbowany sposób na to?
W drugim NAS mam QTS co też chyba robi problemy przy replikacji bo już na szybkiego coś próbowałem i otrzymałem stosowny komunikat.
Więc nie wiem czy nie będe zmuszony przejść z hero na QTS.

• Like
Reactions: Silas Mariusz
W drugim NAS mam QTS co też chyba robi problemy przy replikacji bo już na szybkiego coś próbowałem i otrzymałem stosowny komunikat.
Nie ma czegos takiego, ze robi problem z replikacją. Jeśli coś takiego jest to na 99% kwestia sieciowa. To ma działać. Jeśli masz Hero i zwykłego QTS to i tak nic Ci np. ze SnapSynca. Jak kto woli. Ja wole zwykłego QTS i klasyczny poprawny backup niż ZFS i Snapsync bo w przypadku awarii i tak będę miał robotę. Jeśli masz Hero to po drugiej stronie też musisz mieć Hero, żeby to miało sens.

Users search this thread by keywords

1. udział
  2. filestation
  3. replikacja