Help Virtualization Station - po jakimś czasie zrywa połączenie z internetem i nie można nawiązać nowego

K0ras19

Passing Basics
Beginner
Feb 11, 2024
17
3
3
32
QNAP
null
Ethernet
100 GbE
Cześć,

mam problem z Windows 10 postawionym na Virtualization Station. Scenariusz:
Windows 10 postawiony w celu przywracania danych z dysku NAS podłączonego do 2 komory w TS264.

Ustawienia sieci:
Router domowy z DHCP, przypisana rezerwacja adresu 192.168.0.3 do NAS.
NAS: virtual switch, z dhcp.
Karta w Windows 10 skonfigurowana po stałym IP, bramka domyślna - IP routera domowego.

Co się dzieje?
Przy skanie dysku, 3 krotnie wyrzuciło mi połączenie sieciowe przy 11%. Skonfigurowałem sieć w NAS od nowa, nadałem nowe IP, i tym razem wyrzuciło skanowanie dysku po ok 30%.

I niestety nie mogę przywrócić tego połączenia, problem lezy na 100% po stronie VM albo konfiguracji virtual switch. Reset sytemu nie pomaga, jedynie gdy zresetuje maszynę wirtualna to internet wraca.
Nie rozumiem jednak dlaczego problem z siecia pojawia sie po kilku - kilkunastu godzinach a nie od razu... Obecnie przy diagnostyce karty sieciowej pojawia się błąd niedostępności bramy domyślnej.

W opcjach VM w zakładce network, teraz zauważyłem, że najpierw wirtualna karta Ethernet nie była połączona do virtual switcha, potem zaś byla połączona ale z adnotacją "no internet".

I jeszcze jedna mała adnotacja, po zawieszeniu i przywróceniu maszyny wirtualnej internet znów się pojawił. Mógłbym to oczywiście obejśc poprzez dodanie np. karty wifi do qnapa i przypisanie jes do VM, jednak chce rozwiązać obecny problem. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

VM wersja: 4.0.0.254
Wersja systemu: QTS 5.2.2.2950

buble należy zgłaszać do helpdesku QNAPa przez oficjalną aplikację Helpdesk pisząc po polsku.

Wysłalem do nich stosowne zapytanie, czekam co zrobią, może ja coś źle konfiguruje, ale próbuje po prostu odwzorować fizyczna sieć.

Router z DHCP -> przypisane IP po MAC do portu LAN1 w TS264 -> Virtual Switch port podpięty po tym samym IP (bez DHCP dla podsieci) -> pod ten Virtual Switch podłączona karta wirtualna z maszyny.

Już dodałem w routerze też MAC tej karty i dałem przypisane IP z puli.

I dalej wyrzuca połączenie, jak wpisze na sztywno adres IP w karcie Windowsie w maszynie wirtualnej to wyskakuje brak połączenia z bramą domyślną (pomimo, że na tym samym switchu działa w tym samym czasie maszyna z windowsem 7), jak zaś w karcie ustawie pobieranie adresu z DHCP to przydziela IP z kosmosu (ale nie NAT) a nie z puli moich adresów.

Nie bawiłem się w żadne NAT, albo DHCP dla podsieci, po prostu najmniejsza linia oporu i po wielu reinstalacjach, postawieniu nowych maszyn, dalej wyrzuca polączenie i nie można go przywrócić inaczej niż albo wyłacznie maszyny albo jej zawieszenie... Siec.png
a jednocześnie w ustawieniach maszyny pokazuje, ze internet jest podlączny...
Siec_vs.png

Ja bym wyłączył Virtualization Station i Container Station
Zróbil reset przyciskiem 3 sekundy zeby zresetować ustawienia sieci
I zrestartował NAS.

Nie ma takiej opcji, aby zwyrało Ci połączenie.

Od tamtej pory zrobiłem:
uśniecie aplikacji które tworzą kontenery, web station, backup station, cotrainer station, VM.
reset przez SSH
reset przyciskiem 3 sek. jak i 10 sek.
Instalacja od nowa VM i uruchomienie tylko samego VM, bez instalacji innych aplikacji.

Jest jednak coś nie tak, skoro na świeżej instalacji potrafi mi robić black screen po przejściu do konsoli Maszyny i dopiero za 5 albo 6 reinstalacją to się naprawia.

QNAP dostał debug logi, jest tam troche błędów - czekam na reakcje.

Cześć,
problem rozwiązany częściowo - utworzenie karty VirtIO sprawiło, że maszyna działa w pełni poprawnie. Jednak co jest przyczyną i dlaczego na wirtualnym realteku i intelu rozlącza internet - nie wiem.

HelpDesk znalazł błędy w devlogu ale po 3 dniach czekania postawiłem system od nowa i użyłem właśnie karty VirtIO. Na czystym systemie też oczywiście ten sam problem z realtekiem i intelem.