wedrujacy profil

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika marcek, 22 Luty 2010.

Ładowanie...
  1. marcek
    Offline

    marcek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    53
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:58
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    czy jest jakas szansa zeby nasz qnapik obslugiwal tzw "wedrujacy profil"
    w sieci gdzie jest qnapik jest 10 komp i kilku uzytkownikow, chcialbym zeby uzytkownik siadajac do jakiegos kompa logowal sie na swoj pulpit
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:58
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Musiałbyś zrobić z QNAPa serwer wirtualizacji systemu czy coś takiego ...
    Do tego potrzebny jest QNAP z wyższej półki oraz szybki ethernet aby wyrabiał z obsługą.
    Na forum ktoś opisywał takie połączenie w sposób rozszerzony na vmare.
    Widziałem też coś takiego w realu, oparte było na debianie ...
    Tu masz pierwszy lepszy link z googla http://jakilinux.org/linux/debian/insta ... etinstall/

    Pamiętaj to rozwiązanie ma swoje wady i zalety ...
     
  3. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    21:58
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Po co wirtualizacja. Praktycznie wszystko co niezbędne jest na QNAP'ie ?? Poczytaj sobie nt. kontrolera domeny na Sambie... Na 100% będziesz musiał przerobić konfigurację samby, ale da radę. przy 10 użytkownikach wcale nie trzeba wyższej półki i super sieci - wystarczy FE. Bierzcie pod uwagę, że profile są mobilne, ale raczej 10 userów równocześnie nie będzie się logowało z różnych komputerów (codzienna rotacja stanowisk?). Do tego można uruchomić (ale na MS 2k GPO) cache na profilach i niepotrzebnych rzeczy nie ściąga - ale na Sambie jeszcze nie sprawdzałem - nadal wyczekuję wersji 4 z obsługą GPO.
    Podobnie jak pisał hypnosiss - są wady i zalety...
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:58
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    czy ten sposób uwzględnia takie ustawienia jak własny pulpit, własne rozmieszczone ikony, zainstalowane programy czy tylko dane ?
    Jeśli to pierwsze to wtedy jest to wspólne na jednym stanowisku dla wszystkich użytkowników?
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    21:58
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Profil mobilny domyślnie obejmuje (może nie pamiętam wszystkiego):
    - pulpit
    - niektóre ustawienia użytkownika
    - moje dokumenty
    - dane aplikacji
    - menu start
    Podstawowy opis: http://www.banita.pl/konf/smbporady5.html
    Tak, czy inaczej musi działać w systemie domenowym - np Samba jako PDC - czyli każdy użytkownik posiada własne username i password :)
     

Poleć tę stronę