Rozwiązany Wolumin "gruby": migawki w jego pojemności czy w dodatkowym miejscu?

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika gjon, 21 Maj 2018.

Ładowanie...
  1. gjon
    Offline

    gjon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Model serwera: QNAP TS-128A

    Cześć.

    Banalna sprawa. Na dysku (2TB) chciałbym założyć jeden duży wolumin typu "gruby" o maksymalnej wielkości dysku. Pytanie czy dla migawek muszę na dysku przewidzieć dodatkowe WOLNE miejsce, które odejmę od pojemności utworzonego woluminu (np. wolumin 1500GB, migawki 500GB), czy będą one tworzone w niewykorzystanej części mojego jednego woluminu (wolumin ma 2TB)?

    PS Pozdrawiam wszystkich forumowiczów przy okazji pierwszego posta.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Sa wliczane w pojemność dysku.
     
  3. gjon
    Offline

    gjon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Muszę jednak poprosić o doprecyzowanie. Czy mam rozumieć Twoją odpowiedź, że WOLUMIN zakładam na maksymalną dostępną wielkość (tutaj: 2TB dysku) i migawki będą się tworzyć w części tego woluminu gdzie nie ma jeszcze danych?
    Tak ja to widzę, ale czy tak jest na pewno :)
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  5. gjon
    Offline

    gjon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Przepraszam, że męczę, ale padają odpowiedzi, które czytam w manualu i które są dla mnie niejasne. Czyli zgodnie z Twoją drugą odpowiedzią, mając 2TB dysk w NAS-ie by mieć jeden wolumin o maksymalnej pojemności i JEDNOCZENIE mieć możliwość robienia migawek muszę stworzyć wolumin o pojemności mniejszej, np. 1500 GB, a resztę powierzchni dysku zostawić pustą dla tworzenia tych migawek. TAK czy NIE? :)
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    robisz wolumen i w nim ustawiasz ze na migawki masz 10% - przecież kreator prowadzi :)

    zawsze mozesz nasa postawić na dysku i potestować ;)
     
  7. gjon
    Offline

    gjon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Z tym kreatorem tworzenia wolumenu to nie bardzo, bo niczego pomocnego w moim temacie w nim nie ma - nic nie wyjaśnia, ani nie pomaga w określeniu stosownych parametrów migawek. Oto główne jego okno:

    q2.


    A całe zamieszanie jest on ten obrazek z pomocy:

    q5.

    Z opisu wywnioskowałem, że - biorąc za przykład bezpośrednio mój przypadek - mają 2TB HDD (magazyn) muszę stworzyć w nim wolumen na 1,5 TB, a resztę 0,5 TB przeznaczyć na migawki. Jednak na górnym pasku tego obrazka wygląda jakby migawki były tworzone już w samym wolumenie (a nie tylko w wolnym miejscu magazynu), co przy braku pojęcia ile one miejsca tak naprawdę zajmują (teraz już wiem) spowodowało do założenia tego wątku, by to wyjaśnić.
     
  8. PeterMac
    Offline

    PeterMac Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    11:09
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Pierw to trzeba zrobić Pule pamieci, następnie rezerwacja miejsca na migawki a dopiero potem tworzenie woluminu, z tego co slyszalem dla migawek najlepszy jest wolumin Thin czyli dynamiczny.

    Kreator wcale tu nie prowadzi za rączkę.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.