Rozwiązany Wolumin "gruby": migawki w jego pojemności czy w dodatkowym miejscu?

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika gjon, 21 Maj 2018.

Ładowanie...
  1. gjon
    Offline

    gjon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Model serwera: QNAP TS-128A

    Cześć.

    Banalna sprawa. Na dysku (2TB) chciałbym założyć jeden duży wolumin typu "gruby" o maksymalnej wielkości dysku. Pytanie czy dla migawek muszę na dysku przewidzieć dodatkowe WOLNE miejsce, które odejmę od pojemności utworzonego woluminu (np. wolumin 1500GB, migawki 500GB), czy będą one tworzone w niewykorzystanej części mojego jednego woluminu (wolumin ma 2TB)?

    PS Pozdrawiam wszystkich forumowiczów przy okazji pierwszego posta.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Sa wliczane w pojemność dysku.
     
  3. gjon
    Offline

    gjon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Muszę jednak poprosić o doprecyzowanie. Czy mam rozumieć Twoją odpowiedź, że WOLUMIN zakładam na maksymalną dostępną wielkość (tutaj: 2TB dysku) i migawki będą się tworzyć w części tego woluminu gdzie nie ma jeszcze danych?
    Tak ja to widzę, ale czy tak jest na pewno :)
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  5. gjon
    Offline

    gjon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Przepraszam, że męczę, ale padają odpowiedzi, które czytam w manualu i które są dla mnie niejasne. Czyli zgodnie z Twoją drugą odpowiedzią, mając 2TB dysk w NAS-ie by mieć jeden wolumin o maksymalnej pojemności i JEDNOCZENIE mieć możliwość robienia migawek muszę stworzyć wolumin o pojemności mniejszej, np. 1500 GB, a resztę powierzchni dysku zostawić pustą dla tworzenia tych migawek. TAK czy NIE? :)
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 047
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +1 114 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    robisz wolumen i w nim ustawiasz ze na migawki masz 10% - przecież kreator prowadzi :)

    zawsze mozesz nasa postawić na dysku i potestować ;)
     
  7. gjon
    Offline

    gjon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Maj 2018
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Z tym kreatorem tworzenia wolumenu to nie bardzo, bo niczego pomocnego w moim temacie w nim nie ma - nic nie wyjaśnia, ani nie pomaga w określeniu stosownych parametrów migawek. Oto główne jego okno:

    q2.


    A całe zamieszanie jest on ten obrazek z pomocy:

    q5.

    Z opisu wywnioskowałem, że - biorąc za przykład bezpośrednio mój przypadek - mają 2TB HDD (magazyn) muszę stworzyć w nim wolumen na 1,5 TB, a resztę 0,5 TB przeznaczyć na migawki. Jednak na górnym pasku tego obrazka wygląda jakby migawki były tworzone już w samym wolumenie (a nie tylko w wolnym miejscu magazynu), co przy braku pojęcia ile one miejsca tak naprawdę zajmują (teraz już wiem) spowodowało do założenia tego wątku, by to wyjaśnić.
     
  8. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    10:35
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Pierw to trzeba zrobić Pule pamieci, następnie rezerwacja miejsca na migawki a dopiero potem tworzenie woluminu, z tego co slyszalem dla migawek najlepszy jest wolumin Thin czyli dynamiczny.

    Kreator wcale tu nie prowadzi za rączkę.