Help Wymiana dysków

miras_74

Passing Basics
Beginner
Jan 3, 2015
28
1
3
Wrocław
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.2.1320 Build 20200529
Model serwera: QNAP TS-473

Szanowna Społeczności... :)

Proszę Was o pomoc w doborze optymalnej konfiguracji dysków...

Na chwile obecną mam 4*HDD 2TB w RAID 5 i strasznie to "muli"

po przeczytaniu porad pingers'a w temacie doboru "Serwera do małego biura - https://forum.qnap.net.pl/threads/serwer-do-małego-biura-docelowo-7-stanowisk.27607/#post-145999

mam pytanie odnośnie wymiany/zastąpienia dwóch dysków HDD na SSD

NAS używany jest w firmie - głównie VM - WS 2016 z Subiektem GT na 6 stanowiskach

i tu mam pytanie odnośnie informacji o kompatybilności dysków.

jeśli użyje dysków ADATA ULTIMATE SU800 512GB (Dysk ADATA Ultimate SU800 512GB SSD) to będzie to działać?

1. SSD jako system QNAP
2. SSD QTier
3 i 4 dysk HDD na dane

Backup na zewnętrznym dysku USB i RTRR na drugim QNAP'ie

OK, dziękuję za informacje...

mam jeszcze pytanie odnośnie stosowania się to listy urządzeń kompatybilnych wg QNAP - czy jeśli zamontuje jakieś dyski spoza tej listy to będzie to działać?
Dysk SSD to dysk...

prędzej ten KINGSTON niż ten SANDISK (moja opinia)

w NASie, raczej jest ciepło - a że te dyski podgrzewają się podczas pracy - niechciałyś stracić danych z nich ? dlatego jest radiator.

@Silas Mariusz - chyba zmienie nicka na "NoBloodyIdea"

OK, czyli tu już wszystko wiem...

teraz pytanie, na moje potrzeby jak konfiguracja systemu będzie lepsza?

Qtier czy jednak SSD Cache?

w konfiguracji 2*SSD + 2*HDD

Z tymi dyskami M.2 to jeśli nie ma ich na liście kompatybilności to na dwoje babka wróżyła.
Ja tydzień temu do swojego modelu zakupiłem dwa dyski TOSHIBA M.2 SATA (KSG60ZMV256G) i system ich nie wykrył. Musiałem je zwrócić.
Kupiłem CRUCIAL MX500 SATA M.2 (CT500MX500SSD4) i ten działa.

Żaden z tych dysków nie był na stronach Qnap'a wymieniony jako kompatybilny.

I jeszcze druga nie mniej ważna sprawa na którą bym się naciął a dotyczy radiatora.

Przykleiłem radiator, włożyłem dysk do gniazda, odpaliłem QNAP'a i zacząłem go podłączać.
W trakcie inicjacji wyskoczyła informacja iż dysk wspiera szyfrowanie sprzętowe (SED).
Pomyślałem że czemu by nie spróbować więc je włączyłem w trakcie tworzenia puli dyskowej.
Wcześniej nie miałem z czymś takim do czynienia, więc i nie było doświadczeń.
No i szyfrowanie się nie udało. W statusie SED pojawiło się jakieś ostrzeżenie.
Myślę sobie nie ma problemu, dysk jest pusty ponowię operację. I tu się zaczęły schody.
Aby wyłączyć SED należy podać numer PSID który ma ze 30 znaków i jest nadrukowany na dysku.
I nagle skojarzyłem, że nie pamiętam po której stronie naklejałem radiator. I czy aby czasem nie został on przyklejony na naklejkę z tym kodem PSID.
Na szczęście nie, ale i tak należało ponownie wyjąć dysk i odczytać te kody.

Tak więc przed naklejeniem radiatora dobrze jest sobie zrobić dokumentację fotograficzną opisów dysku. Może się potem przydać.

Users search this thread by keywords

1. Wymiana dysków na SSD