Rozwiązany Wymiana dysku systemowego - nie odnajduje wolumenów

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by badziewiak, Oct 13, 2021.

Loading...
  1. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Witam
    Wymieniłem dysk systemowy SSD. Przed całą procedurą zamknąłem system, powyciągałem dyski z danymi (nie całkowicie, ale po kilka cm, na pewno dalej, niż długość złącza krawędziowego dysków). Zainicjowałem system na nowym dysku. Przywróciłem ustawienia z kopii zapasowej. Próbuję odzyskać wolumeny (czy woluminy), ale nie znajduje ich. Dane na pewno nie uległy zniszczeniu, bo włożyłem dyski w czasie rebootu po przywróceniu ustawień. Co jest grane?
     
  2. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Aktualizacja: Przywróciłem ustawienia po włożeniu dysków. Połowicznie to skopałem. Macierz archiwalna 4xHDD - najważniejsza jest cała, ale robocza 3xHDD musiałem skopać wcześniej. Dałem przywracanie woluminów, nie znalazł nic i wcisnąłem zastosuj. Teraz nie potrafię odzyskać woluminu. Da się coś z tym zrobić?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    /etc/init.d/init_lvm.sh

    + reboot

    pomogło ?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    No właśnie po ponownym odzyskaniu danych był reboot. Ta macierz, której nie dotykałem, jest dostępna. Ta którą próbowałem odzyskać już nie.

    Rozpędziłem się, rebootuje się.
     
  5. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    pokaż pan TeamViewera na Priv
     
  6. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Nie doczytałem linijki do wklejenia. Jak się zrebootuje to dam znać.
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    oki doki
     
  8. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    W wierszu poleceń było coś takiego:
    Code (Text):
    1.  
    2. [~] # /etc/init.d/init_lvm.sh
    3. Changing old config name...
    4. Reinitialing...
    5. Detect disk(8, 80)...
    6. dev_count ++ = 0Detect disk(8, 48)...
    7. dev_count ++ = 1Detect disk(8, 16)...
    8. dev_count ++ = 2Detect disk(8, 128)...
    9. ignore non-root enclosure disk(8, 128).
    10. Detect disk(8, 96)...
    11. dev_count ++ = 3Detect disk(253, 0)...
    12. ignore non-root enclosure disk(253, 0).
    13. Detect disk(8, 64)...
    14. dev_count ++ = 4Detect disk(8, 32)...
    15. dev_count ++ = 5Detect disk(8, 0)...
    16. dev_count ++ = 6Detect disk(8, 112)...
    17. dev_count ++ = 7Detect disk(8, 80)...
    18. Detect disk(8, 48)...
    19. Detect disk(8, 16)...
    20. Detect disk(8, 128)...
    21. ignore non-root enclosure disk(8, 128).
    22. Detect disk(8, 96)...
    23. Detect disk(253, 0)...
    24. ignore non-root enclosure disk(253, 0).
    25. Detect disk(8, 64)...
    26. Detect disk(8, 32)...
    27. Detect disk(8, 0)...
    28. Detect disk(8, 112)...
    29. /bin/cat: /sys/bus/pci/devices/0000:00:1c.0/0000:01:00.0/subsystem_vendor: No such file or directory
    30. /bin/cat: /sys/bus/pci/devices/0000:00:1c.0/0000:01:00.0/subsystem_vendor: No such file or directory
    31. sys_startup_p2:got called count = -1
    32.   WARNING: duplicate PV PD7G5zvXmGsGoJU3qvIWnwsJ2D1oAX2Q is being used from both devices /dev/drbd2 and /dev/md2
    33.   Found duplicate PV PD7G5zvXmGsGoJU3qvIWnwsJ2D1oAX2Q: using /dev/drbd2 not /dev/md2
    34.   Using duplicate PV /dev/drbd2 from subsystem DRBD, ignoring /dev/md2
    35.   Found duplicate PV QqIWzFnQtPHrxU0ubsXCdOTVGi1O7Vdm: using /dev/drbd1 not /dev/md1
    36.   Using duplicate PV /dev/drbd1 from subsystem DRBD, ignoring /dev/md1
    37. Done
    38.  
    39. [~] # reboot
    40. [~] #
    Jeszcze czekam na reboot.
     
  9. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    są zmiany - dobrze
    czekamy
     
    • Przyjaciel Przyjaciel x 1
  10. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Dzięki @pigers@pigers jesteś wielki! Teraz jest ok!
    --- Połączono posty, Oct 13, 2021, Data oryginalnego postu: Oct 13, 2021 ---
    Dzięki @pigers@pigers jesteś wielki! Teraz jest ok!
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    na 95% skopałeś jak wsadziałeś dyski podczas reboota
    je powinno się wstawić przed przywrócieniem backupu ustawień
     
  12. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Wybaczcie idiotyczne pytania, ale jestem już 100 lat za afroamerykanami (murzyni to przecież niepoprawne politycznie jest :) ). Chcę wykorzystać nowy dysk. Potwierdźcie proszę, że czegoś tak nie skopię:

    upload_2021-10-13_18-48-26.

    upload_2021-10-13_18-45-1.


    upload_2021-10-13_18-45-32.

    upload_2021-10-13_18-46-2.

    upload_2021-10-13_18-46-23.
     

    Attached Files:

  13. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    no i okej
    koniec
    nas jeszcze pewnie pomarudzi o domyślne foldery (multimedia/web/public itd)
     
  14. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    No dobra... Próbowałem odpalić virtualization station. Wyskoczył błąd, więc odinstalowałem i próbowałem zainstalować ponownie. Wyskoczyło:
    Błąd 2021-10-13 19:03:06 admin 192.168.1.100 App Center App Installation [App Center] Failed to install Virtualization Station. QTS detected an unauthorized app change.
     
  15. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    ajjj
    trzeba było pobrać tą samą wersję z strony QNAPa i NADPISAĆ instalacje

    to krzyczy o brak podpisu w aplikacji :|
     
  16. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Co w takim razie zrobić?
     
  17. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    nie wiem ...
    ja bym spróbował wywalić wpis o stacji wirtualizacji z /etc/config/qpkg.conf
    i próbował zainstalować od nowa ją
     
  18. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Nie widzę takiego wpisu... Są inne, ale nie to.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    na potęgę posępnego czerepu - przyzywam Cię @Silas Mariusz@Silas Mariusz !
    --- Połączono posty, Oct 13, 2021, Data oryginalnego postu: Oct 13, 2021 ---
    pokaż co masz w tym qpkg.conf (nie zapomnij wrzucić w tag CODE)

    można by zagrzebać w /etc/config/nas_sign_qpkg.db .. ale to nie na teraz
     
  20. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Mar 3, 2015
    Messages:
    778
    Location:
    Gliwice
    Local Time:
    7:11 AM
    Ratings:
    +190 / 9 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    A to numer... Wcześniej zrobiłem tak: Dodałem wolimin, szyfrowany udział na tym woluminie, zainstalowałem virtualization station. Następnie jak był problem, to usunąłem wolumin, utworzyłem go na nowo i zainstalowałem virtualization station. No i poszło!