Rozwiązany Zawieszenie (freeze) przez SMB na otwartych plikach

Discussion in 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' started by BartoszC, Jun 5, 2021.

Loading...
  1. BartoszC
    Offline

    BartoszC Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:22 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31 100 Mbps
    Witajcie koleżanki i koledzy,
    Jestem świeżym forumowiczem, ale przeszukałem trochę forów i tematów i nic nie znalazłem na temat takiego zjawiska.
    Od bardzo niedawna, (dużo się działo, przeszedłem Qlockera i sam nie wiem, czy zmiana nastąpiła przed czy po) mam problem z dostępem do plików zarówno z Eksploratora, jak i już z aplikacji przez SMB.
    Wszystko działa płynnie, dopóki nikt nie ma otwartego pliku do którego próbuję uzyskać dostęp.
    Dawniej błyskawicznie uzyskiwałem wiadomość np. z Worda, że użytkownik xxx ma otwarty plik, podobnie w przypadku AutoCADa, eksplorator informował tylko, że plik jest tylko do odczytu.
    Obecnie jakakolwiek akcja na choćby najmniejszym, kilkunasto kB pliku powoduje przywieszenie eksploratora i programu próbującemu uzyskać dostęp do pliku na kilka minut. Niby nic wielkiego, ale przy kilkuosobowym zespole pracującym wspólnie na plikach można dostać szału.
    Problem występuje z różnych komputerów (wszystkie Win10, aktualizowane na bieżąco), nie kojarzę, żebym wprowadzał jakiekolwiek znaczące zmiany w konfiguracji ani komputerów, ani QNAPa.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.3.1670 Build 20210515
    Model serwera: QNAP TS-831X
     
  2. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:22 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  3. BartoszC
    Offline

    BartoszC Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:22 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31 100 Mbps
    3 jeżeli dobrze zrozumiałem - najniższa SMB 1.
     

    Attached Files:

  4. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:22 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie używamy SMB v1 bez potrzeby
    przełącz na v2 i sprawdź czy problem wystepuje (możliwe że restart bedzie potrzebny)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. BartoszC
    Offline

    BartoszC Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:22 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31 100 Mbps
    @pigers@pigers jesteś Wielki! Działa jak ta lala - dziękuję serdecznie, jeśli będziesz kiedyś w okolicy Ostrowa Wlkp., to zapraszam na kawę!
    SMBv1 przydawała się jeszcze z rok temu dla dwóch dziadków które stały w firmie do obsługi archaicznego oprogramowania, ale teraz już wyłączam zgodnie z sugestią.
     
  6. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:22 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie kracz .. bo za miesiąc bedą w Możdżanowie* (niekoniecznie trzeźwy) :p
     
  7. BartoszC
    Offline

    BartoszC Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    11:22 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31 100 Mbps
    Nie strasz, bo się nie boję ;) a propozycja kawy, na dojście do siebie, po brataniu się z Móżdżkami jest aktualna.

    Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka