Rozwiązany Zmiana adresów IP z kart sieciowych których fizycznie już nie ma w systemie.

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika whitemax, 4 Grudzień 2018.

Ładowanie...
  1. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Cześć,
    wymieniłem dodatkową kartę sieciową z 2 x 1GBe na 1 x 10Gbe. Przed wyjęciem starej karty zapomniałem "zdjąć" z niej przypisane adresy IP.
    System gdzieś przechowuje te dane i nie mogę ich zmienić i tym samym przypisać tych adresów do innego kontrolera.

    Sprawdzałem w etc/networking/interfaces ale tutaj nic już nie ma....

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5 Build 20181110
    Model serwera: QNAP TS-470
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 445
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    blisko ! /etc/config/uLinux.conf
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Dzięki! Właśnie coś mi kołatało, że oni zrobili od którejś wersji jak w windowsie, wszystko w jednym pliku. Niby poręcznie, ale jak coś pierdyknie to po zawodach :D )))
     
  4. cajar
    Offline

    cajar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    71
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Jak sobie poradziłeś z tym problemem? Usunąłeś nadmiarowe wpisy z configu czy ustawiłeś im IP z kosmosu?
    Po migracji na nowy NAS mam ten sam problem: stary nas miał 4 porty sieciowe, nowy ma 2 porty. W configu mam natomiast wszystkie 6: 4 LAN ze starego NAS od eth0 do eth3, oraz 2 LAN z nowego NAS bond1 oraz bond2.
    --- Połączono posty, 8 Grudzień 2018, Data oryginalnego postu: 8 Grudzień 2018 ---
    Zmodyfikowałem uLinux.conf, po restarcie w pliku nie ma już żadnego ze starych IP. Ale QTS nadal nie pozwala na ustawienie adresu, który chcę :/
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ja wyrzuciłem te zbędne interfejsy z configu, ale nie wiem czy pomogło.
    Nie zdążyłem sprawdzić, ponieważ zaraz później przy istalacji Entware coś mi się pochrzaniło i system nie startuje niektórych podstawowych procesów, jak np SSH i teraz staram się go połatać. Tak że sprawdzę dopiero jak będę mógł normalnie na nim pracować.
     
  6. cajar
    Offline

    cajar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    71
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    U mnie pomogło dopiero zresetowanie ustawień sieciowych - sposób jest opisany w podwieszonym temacie na forum :)

    Ogólnie trochę było zabawy, dzisiaj po jednym dniu wszystko działa ok. Chociaż i tak obawiam się że migracja na nowego NASa jeszcze ma dla mnie niespodzianki, których nie odkryłem ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    U mnie to samo.
    Przycisk RESET przez 3 sec. Następnie ustawienie konfiguracji sieci i hasła admina...
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 744
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    12:08
    Oceny:
    +1 496 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE