Kawa i herbata Zmiana firmware z 4.1.4 na 4.2.0 bać się czy nie ?

Dyskusja w 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' rozpoczęta przez użytkownika Deki, 25 Styczeń 2016.

Ładowanie...
  1. Deki
    Offline

    Deki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Kędzierzyn-Koźle
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam

    Mam w pracy parę urządzeń QNap i wszystkie są już od pewnego czasu na firmware 4.2.0 i działają prawidłowo ale to są głównei maszyny do przechowywania kopii lub utrzymywania prostych usług w sieci (WWW lokalne , FTP lokalne).

    Ale jest jedna maszyna TS-543 Pro, która nadal jest na 4.1.4 - jest to najważniejszy z NAS-ów - ma uruchomione dwie maszyny wirtualne. Na nim są wszystkie pliki robocze oraz to co najważniejsze w mojej sieci to serwer LDAP.

    O utratę danych to się nie boję (podobno bywały przypadki rozjechania RAID5 przy zmianie firmware-u) - to jakoś odzyskał bym z kopii ale jak rozwali mi się serwer LDAP i rozjadą uprawnienia to będę chyba z tydzień wszystko poprawiał.

    I tu najważniejsze pytanie:
    Czy upgrade z 4.1.4 do 4.2 jest na tą chwile bezproblemowe dla dodatkowych usługi w stylu LDAP czy wirtualnych maszyn uruchomionych na tym NAS-ie??
    (Na TS-212, TS-219P II, TS-251 wszystko przebiegło bez problemów ale tam nie było "dodatkowych bajerów" )
     
  2. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Co ci da zapewnienie, że przejście u mnie było bezproblemowe - jak u ciebie może się wyłożyć :)
    Druga sprawa, czy jest coś w 4.2 na czym ci pilnie zależy ? Jeśli działa na 4.1.4 to może warto pozostać.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. Deki
    Offline

    Deki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Kędzierzyn-Koźle
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Chciałem zmienić, zanim cała firma nie przerzuci się na (w sumie nowy) serwer.
    Na tą chwile jest mało oblegany wiec w razie awarii są szanse na szybkie podniesienie go.
    Pozostawienie go za długo na 4.1.4 tez może być nie dobre, ponieważ czym większy odstęp miedzy kolejnymi wersjami tym większa szansa na awarię przy migracji.

    Pozostaje mi więc jeszcze poczekać trochę i na bieżąco śledzić fora w poszukiwaniu nieudanych migracji :) .
     
    • Weź na uspokojenie Weź na uspokojenie x 1
  4. Kingu
    Offline

    Kingu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Listopad 2015
    Wiadomości:
    48
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Odpal LDAPa na innej maszynie i przenieś tam całe directory przez backup - będziesz miał:
    - dowód że działa na 4.2
    - backup w razie problemów przy migracji
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. Deki
    Offline

    Deki Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Kędzierzyn-Koźle
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Przetestowane i działa na 4.2. Dzięki za dobry pomysł.

    Na drugim NAS-ie włączyłem serwer LDAP i przywróciłem kopie konfiguracji LDAP z głównego NAS-a.
    Zaraz po przywróceniu kopii pojawiły się wszystkie ustawienia poza danymi samej domeny LDAP ale po restarcie pojawiły się wszystkie dane na swoim miejscu.
    Wszystkie dane, które udostępniał zapasowy NAS były nadal dostępne czyli uprawnienia przepisały się prawidłowo.
    Jednym słowem serwer LDAP z firmware-u 4.1.4 oraz z 4.2 są ze sobą kompatybilne.

    Przy okazji pytanie poza tematem: Czy jest jakiś sposób, żeby "zapasowy" serwer LDAP synchronizował się z głównym serwerem LDAP ? Oczywiście w wykonaniu NAS-ów QNAP.
     

Poleć tę stronę