Sorki, nie rozumiem co zaprzecza?
To skomplikowane, w umowie z dostawcą nie mam ani stałego ani publicznego za co powinienem dopłacić. Ale po dwóch latach się zorientowałem, jak zaczął mi być potrzebny, że jednak jest publiczny od początku. To...
Cześć!
Chciałbym się dowiedzieć jak w możliwie bezpieczny, ale i łatwy sposób udostępnić zasoby zdjęć i nagrań z mojego NAS znajomym i rodzinie. Załóżmy że świadomość użytkowników jest dość niska więc dla nich to musi być rozwiązanie OOTB...
Tak na system tylko, pytania dotyczą tylko systemu (i aplikacji). Na dane mam przeznaczone dwa dyski 4TB w RAID 1. Dopiero macam temat przed pierwszym uruchomieniem.
Jeśli mogę jeszcze dopytać tak dla jasności ws. powyższych pytań. Rozumiem w...
Przejrzałem różne artykuły, wątki, tutoriale i dalej zastanawiam się nad jedną rzeczą: jaki tym wolumenu powinienem wybrać dla systemu instalowanego na dedykowanym dysku SSD NVMe. Wolumen statyczny czy gruby (thick)? Chodzi mi tylko o system QTS...
Czy jest w takim razie przewidziany jakiś scenariusz migracji woluminu systemem?
Planuję postawić na tym jednym SSD wolumin pod system i aplikacje. Nie znam się na dyskach SSD, nie wiem czy one w jakiś sposób sygnalizują nadchodzącą śmierć, ale...
Bardzo wszystkim dziękuję za wypowiedzi, opinie, wyjaśnienia. Teraz przyjdzie czas na drążenie tematów głębiej i wiercenie Wam dziur w brzuchu, bo wczoraj zamówiłem komplet:
Qnap TS-264-8G z 8GB RAM (wymienną)
2x Seagate IronWolf 4TB 3.5'' SATA...
Sugerujesz że 4 TB będzie jednak za mało?
A możesz krótko rozwinąć dlaczego WD są niefajne? Wszędzie zawsze widziałem tylko WD RED i WD RED... więc pomyślałem że nie będę gorszy. W kwestii specyfikacji na papierze i gwarancji nie widzę żadnej...
Niestety przez ostatnich parę dni temat musiałem odłożyć... w międzyczasie skończyły się promocje na QNAPy :(
Rozmawiałem z kolegą z pracy który ma od 3 lat TS253D i zdecydowanie polecił pójście w mocniejszy sprzęt. Potwierdził mi też scenariusz...
To są właśnie te płynące wymagania, szczególnie kiedy się okazuje że są środki...
Taki był pierwotny plan i założenie. Z punktu widzenia całości architektury najbardziej elastyczne rozwiązanie i każde urządzenie robi to co ma robić, można je z...
Rozumiem, że to na system? Czy normalnie system się instaluje gdzieś na dyskach czy wszystko idzie z wbudowanej pamięci?
Na ile czasu starcza taki TS-262 lub TS-264? Chodzi mi o domowe zastosowania jak w moim przypadku. Plus ewentualnie jakaś...
Dzięki za szybkie odpowiedzi i wskazanie alternatywy, Ciężko się połapać laikowi w tych modelach, szczególnie jeśli nie są promowane jako nowości.
Apetyt rośnie w miarę czytania/słuchania. Wcześniej pisałem o budżecie do 1000 PLN, ale zobaczyłem...
Cześć, podobnych tematów było wiele ale do rzeczy :)
Od paru lat chodzi mi po głowie zakup domowego NAS, ale zawsze było coś pilniejszego. Teraz sprawa staje się pilna, bo w domu pojawił się nowy wspólny komputer i trudno ogarnąć rosnący bałagan...
Cześć wszystkim!
Dołączam do forum w nadziei że pomożecie mi wybrać pierwszy domowy NAS. Mam też nadzieję, że po tym jak wykorzystam Waszą wiedzę z czasem sam będę mógł coś wnieść od siebie :)