Recent Content by Gracko

1. Gracko

Pierwszy NAS do domu

Na początku miałem taki zamysł, jak szukałem informacji o raid znalazłem na stronie intela o migracji. Później dotarłem to opisu migracji macierzy raid online na stronie qnapa i tam takiej opcji nie ma. Także na początek zacznę z pojedynczym dyskiem albo raid 1. Oczywiście, mam to na uwadze...
  2. Gracko

Pierwszy NAS do domu

Tego jestem świadom, chce to traktować jako etap przejściowy do raid 5 z czasem jak dodam kolejne dyski. Nie chce na raz wkładać tyle dysków ile jest zatok. Raz że koszty a dwa to lepiej aby dyski miały różny czas pracy, zmniejszy ryzyko że padnie kilka na raz. To mocny argument. Dodatkowo co...
  3. Gracko

Pierwszy NAS do domu

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Możesz rozwinąć dlaczego nie jest to dobry pomysł? Chodzi może o to co znalazłem na stronie qnap? Migracja poziomu RAID online Możliwe migracje pojedynczy->R1 R1->R5 R5->R6 Z tego co widziałem to te karty rozszerzeń na PCI z listy kompatybilnych do tanich...
  4. Gracko

Pierwszy NAS do domu

Cześć, Tak jak w temacie, przymierzam się do zakupu pierwszego NASa. Chciałbym się was poradzić co wybrać albo potwierdzić czy mój wybór jest dobry do tego do czego chce wykorzystać NAS. W temacie NASów jestem zielony. Więc tak: - Głównie wykorzystywany do odtwarzania multimediów na...