mam taki dysk w podobnym TS-351 i oraz w TS673A jest bez problemu widoczny co do jakości dysków klasy enterprise zdania są podzielone ja zrezygnowałem z IronWolf na rzecz Toshiba i nie żałuję,
Toshiba MG series ma Power Loss Protection (PLP)...
CHyba Coś jest na rzeczy bo wydali nowy firmware QuTS hero h5.2.9.3410 build 20260214
"Fixed an issue where the NAS might unexpectedly restart under certain conditions."
co do przebudowy RAID to polecem zakup dysków z wbudowanymi superkondensatorami przykładowo Toshiba Seri MGxxAxAxxTE (np MG09ACA18TE), dyski te po zaniku napięcia potrafią dokończyć zapisywanie danych co powoduje, że po przywróceniu zasilania...
niestety raid 1 ->5 niewykonalny ale jeśli chcesz w miarę bezboleśnie przenieść konfigurację i dane to można zrobić tak:
1. Utworzyć nową pule2 raid5
2. przenieść wszystkie aplikacjie z puli 1 na pulę 2 (migruj w app center)
3. kopia...
W zależności od tego ile dysków dodasz masz możliwość dokonania migracji z raid 5 (raidz1) na Raid 6 (Raidz2), ale potrzebne są przynajmniej 2 nowe dyski. wykonane na żywym organizmie hero :)
tu dodatkowe info
Link...
Chyba się mylisz właśnie dokonałem migracji z RAID 5 na 6 działa to trochę inaczej niż w QTS ale Hero od wersji 5.1 pozwala na migrację. Do migracji z raid 5 na 6 potrzebne sa 2 nowe dyski. Nie próbowałem rozbudowy raid 1 (bo chyba nie jest...