Rozwiązany Aktualizacja firmware TS-410 z 3.5/8? do 4.0.7 - nie widać urządzenia w sieci

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Perfekt, 25 Kwiecień 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Włóż dyski twarde i uruchom serwer. Zobacz czy wstanie.
     
  2. ixdude
    Offline

    ixdude Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ja miałem podobny problem na TS-121. Po każdym wyłączeniu serwera (ponowne uruchomienie nie powodowało tego problemu) nie włączała się karta sieciowa na serwerze. Pomagało wyłączenie serwera wkombinacji RESET + ON i przytrzymanie do podwójnego bipnięcia. Później odczekanie aż do beepa jak przy włączeniu serwera. Następnie wyłączenie i włączenie ponowne. Strat żadnych a działa za każdym razem.
    Ostatnio zainstalowałem QTS 4.1 RC ale nie miałem okazji ani potrzeby przetestować czy po aktualizacji jest lepiej.
    W przypadku TS-112 problem nie występuje.

    Inne urządzenie ale może komuś pomoże.
     
  3. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    minełojuz z 15 minut ale Qfinder nie widzi urzadzenia
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dokładnie! Nie zresetowałeś żadnych ustawień, bo ustawienia są zapisane na dyskach twardych zainstalowanych w serwerze NAS.

    Możesz spróbować tak jak kolega pisze u góry albo tj. podawałem w linku wcześniej, czyli:
    1. Wyłącz serwer.
    2. Wysuń delikatnie dysk, tak aby za chwile można było go łatwo włączyć.
    3. Włącz serwer i poczekaj na jego pełne uruchomienie.
    4. Kiedy usłyszysz sygnał dźwiękowy gotowości serwera (po ok. 2 minutach), uruchom finder i znajdź adres IP serwera.
    5. Uruchom PuTTY
      W otwartym oknie programu w polu
      • Host Name... podaj adres IP serwera znaleziony Finderem,
      • wybierz Connection type SSH
      • oraz w polu Port podaj numer portu - domyślny 22.
      [​IMG]
    6. Następnie kliknij przycisk Open.
    7. Przy pierwszym logowaniu przez SSH zostaniesz poproszony o akceptację certyfikatu - potwierdź.
    8. Zaloguj się używając konta 'admin'
      [​IMG]
    9. Będąc już zalogowanym w konsoli przy użyciu domyślnego loginu i hasła, wsuń wymontowany(e) dysk/i, odczekaj chwilę i wykonaj poniższe:
    10. Kod (Bash):
      1. config_util 1
      2. storage_boot_init 1
      Dyski powinny zostawać zamontowane. Możesz to sprawdzić poleceniem mount (1: /dev/sda3, 2: sdb3, 3: sdc3, ...).
    11. Następnie przywróć pliki konfiguracyjne do domyślnych:
      Kod (Bash):
      1. cp /etc/default_config/uLinux.conf /mnt/HDA_ROOT/.config/
      2. rm -rf /etc/config
      3. ln -sf /mnt/HDA_ROOT/.config /etc/config
      4. setcfg -f /etc/config/uLinux.conf Misc configured TRUE
      5. ln -sf /mnt/HDA_ROOT/update /mnt/update
    12. Zrestartuj urządzenie poleceniem reboot

    Ważne uwagi!
    • Konfiguracja zostanie przywrócona do domyślnej, a więc będziesz musiał skonfigurować serwer ponownie. Jednak podczas konfiguracji nie inicjalizuj dysków twardych, bo wszystkie zapisane na nich dane ulegną utracie.
    • Jeśli natomiast nie przejmujesz się danymi, to równie dobrze możesz podłączyć dyski twarde do PC i usunąć z nich wszystkie partycje. W ten sposób unikniesz całego powyższego procesu.
     
  5. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    zrobiłem jak opisałeś z palca w Linux-ie wyglądało że jest OK ale po re-boocie finder go nie widzi czy wtych poleceniach istotne są spacje czy pisac polecenia w ciągu
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Polecenia mają być takie jak są napisane. Możesz je przekopiować do schowka i prawym przyciskiem myszy w wkleić do konsoli w PuTTY.
    Jaką masz wersje Findera?
     
  7. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Na pewno wykonałeś powyższe polecenia poprawnie?
    Podczas ich wykonywania nie było żadnych błędów?
    1. Wyłącz serwer.
    2. Wysuń dyski.
    3. Uruchom serwer bez dysków.
    4. Znajdź jego adres IP w finderze.
    5. Przez przeglądarkę wejdź na adres http://IP:8080/
    6. Wsuń dyski.
    7. Przeprowadź inicjalizację urządzenia z przeglądarki, ale na jej końcu nie konfiguruj dysków twardych.
     
  9. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    Witam w kolejnym dniu walki, wczoraj udało mi się zamontować dyski dzięki ostatniej instrukcji (Silas Mariusz - dzięki wielkie) Qunap się obudził poprosił o wgranie aktualizacji do 4.0.7, zainstalował się poprawnie zrestartował, wiec spróbowałem wgrać ustawienia (backup) o dziwo wstała cała struktura katalogów użytkownicy, ale nie można było zamapować dysków, więc wyłączyłem serwer i postanowiłem że jutro będę walczył, dzisiaj odpaliłem rano Qnapa i wszystko wstało włącznie z ftp-em strukturą katalogów i działa jak przed awarią (cud???) wielkie dzięki za pomoc - wielki szacun "Silas" - UWAGA dla wszystkich zainteresowanych zawsze kopia ustawień przed uaktualnieniem i najlepiej backup danych tak w razie "W" - oraz aktualizacjia tylko ręczna
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.