Rozwiązany Firmware 4.1.x i restarty przy operacjach na dużej ilości danych

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika avis, 21 Czerwiec 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    pigers nie przesadzaj ;) to może być dalej ten sam problem...
    natomiast chłopaki czy któryś z Was próbował cofnąć FW do 4.0.7?
     
  2. DanielN
    Offline

    DanielN Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Listopad 2010
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Nie będę ukrywał, że przy aktualizacji Qnap zaliczył zgon i był reanimowany...
    Czytałem na innym forum, żeby w takiej sytuacji spróbować raz jeszcze wgrać ten sam FW co dziś uczyniłem. Zobaczę jutro, jeżeli będzie OK to OK, jeżeli nie pomoże będę chciał cofnąć się do 4.0.7
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jak domyślam się autorem tego postu był pewnie jakiś użytkownik serwera...
    No cóż mylił się.
    Okazuje się, że aktualizacja tej samej wersji firmware'u pomija flashowanie partycji /dev/sda4/. Dlatego, aby kompletnie nadgrać oprogramowanie, należy zawsze użyć innej wersji od tej obecnie zainstalowanej.

    To zachowanie było powodem wielu nieudanych prób postawienia systemu, a skończyło się napianiem nowego opisu How-To - System nie startuje i Finder nie wykrywa serwera :)
     
  4. DanielN
    Offline

    DanielN Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Listopad 2010
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Wygrzebałem jeszcze informacje, że niektórym osobom pomogło ustawienie: rsync --bwlimit=1000
    Osobiście nie próbowałem (jeszcze).
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ograniczenie przepustowości to gówno nie rozwiązanie...
    Tak czy siak nowy firmware dla Was 4.1.1:
     
  6. DanielN
    Offline

    DanielN Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Listopad 2010
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Wiem, ale jeżeli wszystko inne zawiedzie to dobre i to byle (w moim przypadku) backupy się wykonywały :) w oczekiwaniu na kolejny FW
    --- Połączono posty, 21 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 20 Sierpień 2014 ---
    Ponowne wgranie FW 4.1.0 nie pomogło, jestem po wgraniu FW 4.0.7
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pewnie, że nie pomoże. Bo nic się nie zaktualizuje o czym pisałem wyżej.

    Tak czy inaczej...
    Mam oprogramowanie 4.1.1 build 0821 dla modeli TS-110/119/120/121, TS-210/219, TS-410/419P/421
    Ktoś zainteresowany?
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:27
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ja tym do 210 i jakbyś miał do 420
     
  9. DanielN
    Offline

    DanielN Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Listopad 2010
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Pewnie, że zainteresowany FW do TS-410U - jeśli można prosić :me:
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Linki zostały wysłane na PM ;)
     
  11. DanielN
    Offline

    DanielN Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Listopad 2010
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    bardzo dziękuję :)
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    I jak? Dokonaliście już testów?
     
  13. DanielN
    Offline

    DanielN Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Listopad 2010
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Ja jeszcze nie... Na dziś zostawiłem FW 4.0.7, od kilku dni nie mam pełnego backupu...
    Jutro albo w poniedziałek będę wgrywał FW 4.1.1.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  14. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:27
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ta ale jak juz ci pisałem jest lipa bo www mi nie odpowiada SSH też tak wiec nie wiem nawet które usługi pracują a które nie. Na pewno mam dostęp do zasobów i Qfinder widzi Qnapa. Po downgrade do poprzedniej wersji wszystko wraca do normy

    PS działa jeszcze FTP
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Za to mi działa - jak zawsze.
    K**** jak to jest możliwe?...
     
  16. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz - podpisuje się pod drugim zdaniem kolegi wszystkimi kończynami !

    Co nie wgrywałem to działało ... jak ludzie to robią ?
     
  17. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:27
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Oki ruszyło zwracam honor :p Jaki status ma ten soft?? jest bliżej wydania ostatecznego czy bliżej pierwszych bet?? Bo coś strasznie długo usługi podnosi od restartu minęło ze 20 min

    @Silas sorry może przestane być lubiany może stąd wylecę ale muszę to powiedzieć, Ogarnijcie się bo z tego co wiem to jest forum dla ludzi którzy niekoniecznie się znają na informatyce a jak tak czytam wasze teksty to od jakiegoś czasu jest coraz więcej chamskich odpowiedzi w stosunku do użytkowników. Ja osobiście mam w nosie co i jak do mnie piszecie bo tak czy inaczej sobie poradzę ale proponuję troszkę stonować bo bądź co bądź wystawiacie wizytówkę firmie Qnap
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  18. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  19. DanielN
    Offline

    DanielN Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Listopad 2010
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Jak pisałem wcześniej mam 7 Qnapów, wszystkie aktualizuje dokładnie w ten sam sposób... Aktualizacja do FW 4.1.0 nie poszła tylko na jednym - w sensie są problemy...
     
  20. fan11
    Offline

    fan11 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    4 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    115
    Local Time:
    22:27
    Oceny:
    +39 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    :/ jak migrowałem swoje qnapy z wersji 3 do 4 to na wszystkich robiłem tak samo i jeden 239 PRO II+ też mi się wysypał ale zgona zaliczył totalnego nawet się nie pingował, finder go nie widział - nic - FEN mi powiedział jak podłączając monitor i klawiaturę go zreanimować bo inaczej nic się nie dało także nie wiadomo od czego to zależy ;)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.