Rozwiązany Montowanie udziałów sieciowych CIFS i NFS w QNAP

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika glodny, 23 Grudzień 2014.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Gdyby adres był poprawny to twoje montowanie miało szansę się udać. Problem w tym że docelowy obiekt w /mnt nie jest dostępny dla File Station

    Dla NFS w Synology musisz podać pełną ścieżkę do udziału. Tu przykład gdy folder "filmy_dla_marcinka" istnieje tam na pierwszym wolumenie. A ty masz folder współdzielony o nazwie "Filmy_od_kolegi"

    Kod (Text):
    1.  mount -t nfs 192.168.1.1:/volume1/filmy_dla_marcinka /share/Filmy_od_kolegi/
    Samba
    Kod (Text):
    1. mount -t cifs //192.168.1.1/filmy_dla_marcinka /share/Filmy_od_kolegi -o user=xxx,password=xxx
     
  2. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    udało się podłączyć open vpn zapomoca komputera do nasa kolegi i widze wszystkie zasoby tak jak trzeba

    wprowadzilem te same parametry na QNAP i vpn rowno co 1minute rozlacza sie i laczy ponownie

    proba zamontowania zasobu konczy sie komunikatem

    Kod (Text):
    1. mount -t nfs 192.168.0.2:/volume1/video /share/video -o user=xxx,password=xxxxx
    2.  
    3.  
    4. mount.nfs: mount to NFS server '192.168.0.2:/volume1/video' failed: timed out, giving up

    sytuacja ma miejsce rowniez na volume2



    Kod (Text):
    1. [~] # ping 192.168.0.2
    2. PING 192.168.0.2 (192.168.0.2): 56 data bytes
    3.  
    4.  
    5. --- 192.168.0.2 ping statistics ---
    6. 51 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
    7.  

    dodam ze na tym samym koncie z innego synology laczy sie do serwera i widzi zasoby. nasuwa sie mysl ze to raczej u mnie jest cos nie tak
     
  3. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak, host jest nieosiągalny. Szukaj u siebie w sieci lub u kolegi. Domyślnie oVPN na Synology ustawia się na sieci 10.8.0.0/24. Jeśli wrzucił to na 192.168.0.0/24 to sprawdź czy nie są te same adresacje co u was w LAN.
     
  4. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    domyslnie vpn jest 10.8.0.0/24 i tak mi wyswietla ale on serwer ma na 192.168.0.2 i tak moge go spingowac z windows'a u siebie w sieci / zasoby i http . moja siec przestawilem na 192.168.10.1

    probujac polaczyc sie po adresie z vpn 10.8.0.0/24 konczy sie tym samym komunikatem
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 868
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    chyba 10.8.0.1 ....
     
  6. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    to nic nie zmiania bo nadal nie moge sie polaczyc :)
     
  7. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z komunikatem jak powyżej ? Jeśli tak to nadal coś wam nie bangla w połączeniach. Opanujcie najpierw VPNy a będzie OK.

    Mogę cię zapewnić że powyższe komendy montowania działają i są z pewnego źródła ;)
     
  8. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    jasne i dlatego wpierw sprawdzilem polaczenie na windows'ie i jak wszystko zadziałało to odpalilem na nas'ie. to mnie martwi bo mam takie same ustawienia

    co dziwne jak polaczylem sie poprzez PPTP to nagle moglem spingowac serwer na adresie 10.0.0.0


    ok.. jesli pinguje po PPTP to mapowanie jakiego adresu powinno byc?

    Kod (Text):
    1. [~] # mount -t nfs 192.168.0.2:/volume1/video /share/video -o user=xxxx,password=xxxxx
    2. mount.nfs: mount to NFS server '192.168.0.2:/volume1/video' failed: System Error: No route to host
    3.  

    Kod (Text):
    1. [~] # mount -t nfs 10.0.0.0:/volume1/video /share/video-o user=xxx,password=xxx
    2. mount.nfs: mount to NFS server '10.0.0.0:/volume1/video' failed: RPC Error: Unable to receive; errno = Connection refused
    3.  

    laczac sie po PPTP na adres serwera 10.0.0.0 wszystko działa ale nie moge zamontowac ;/
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 868
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. adres LAN tego serwera jest nieistotny, trzeba znać jego adres od strony VPN - powinien Ci to kolega zapewnić, albo zagadniesz go sobie sam (jest parę opcji)
    2. adres 10.0.0.0 jest adresem sieci i nie możliwe jest połączenie z nim! poczytaj sobie w sieci n/t adresacji sieci publicznych i prywatnych.
    3. ping na adres sieci nic nie znaczy, masz pingowac konkretnego hosta, czyli tego NASa!
     
  10. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    192.168.0.2 taki ma adres NAS'a

    co dziwnego to z Windows'a łącze się bez problemu i wszystko pinguje, pobieram. ewidentnie problem jest tutaj z QNAP'em
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 868
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no to ping tego ip co opowiada ?
     
  12. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    odpowiada ip sieci czyli 10.0.0.0 a nas jest pod adresem 192.168.0.2.
    na WIn oba pinguje i widze pliki.
    czy jest mozliwe by SYNOLOG'y blokuje QNAPA'a? Dodam ze na tych samych ustawieniach inny SYNOLOGY widzi udostepnione zasoby zwlaszcza ze dziala na moich poswiadczeniach.

    Ma ktoś takie srodowisko by przetestowac opisywana sytuacje?
     
  13. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak. Mam takie środowisko i działa. Pokaz konfiguracje VPN na Qnapie i daj wynik z
    Kod (Text):
    1. ifconfig

    Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
     
  14. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    Kod (Bash):
    1. [~] # ifconfig
    2. eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:08:9B:E3:44:1F
    3.           inet addr:192.168.10.100  Bcast:192.168.255.255  Mask:255.255.0.0
    4.           UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
    5.           RX packets:92437 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    6.           TX packets:118595 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    7.           collisions:0 txqueuelen:532
    8.           RX bytes:28528641 (27.2 MiB)  TX bytes:30014415 (28.6 MiB)
    9.           Interrupt:11
    10.  
    11. lo        Link encap:Local Loopback
    12.           inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
    13.           UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
    14.           RX packets:206496 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    15.           TX packets:206496 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    16.           collisions:0 txqueuelen:0
    17.           RX bytes:62185835 (59.3 MiB)  TX bytes:62185835 (59.3 MiB)
    18.  

    po wlaczeniu VPN

    Kod (Bash):
    1. eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:08:9B:E3:44:1F
    2.           inet addr:192.168.10.100  Bcast:192.168.255.255  Mask:255.255.0.0
    3.           UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
    4.           RX packets:93875 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    5.           TX packets:120257 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    6.           collisions:0 txqueuelen:532
    7.           RX bytes:28833876 (27.4 MiB)  TX bytes:31093133 (29.6 MiB)
    8.           Interrupt:11
    9.  
    10. lo        Link encap:Local Loopback
    11.           inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
    12.           UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
    13.           RX packets:210182 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    14.           TX packets:210182 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    15.           collisions:0 txqueuelen:0
    16.           RX bytes:63479798 (60.5 MiB)  TX bytes:63479798 (60.5 MiB)
    17.  
    18. ppp0      Link encap:Point-Point Protocol
    19.           inet addr:10.0.0.1  P-t-P:10.0.0.0  Mask:255.255.255.255
    20.           UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1396  Metric:1
    21.           RX packets:31 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    22.           TX packets:15 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    23.           collisions:0 txqueuelen:3
    24.           RX bytes:12486 (12.1 KiB)  TX bytes:1358 (1.3 KiB)
    25.  
     
  15. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli wszystko jest OK
    Przed chwilą zrobiłem specjalnie test dla ciebie z identycznym ustawieniami na synku i qnapie. No i wszystko działa. Urządzenia były w 2 niezależnych VLANach z odblokowaną komunikacją na porcie 1723

    Mała uwaga - aby zamontować udział NFS twój kolega musi ci to umożliwić w panelu sterowania. Czyli dodać możliwość montowania z adresu 10.0.0.1

    ai.imgur.com_2wwCaJu.

    ai.imgur.com_FyYKKmG.

    ai.imgur.com_QYlyrqM.

    Kod (Text):
    1. mount -t cifs //10.0.0.0/testcifs /share/testcifs
    Udział zamontował się poprawnie.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  16. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    Dzięki . pomogło . Teraz zakładam że trzeba poczekać aż pojawi się zamapowany zasób w File Station chyba że trzeba go jakoś jeszcze wywołać.
     
  17. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie, jeśli zamontowałeś udział w folderze dostępnym z File Station (czyli takim który założyłeś w QTS) a nie /mnt jak poprzednio, to dane powinny być widoczne od razu.
     
  18. marcinek__85
    Offline

    marcinek__85 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    Wielkie dzieki za pomc :) działa :)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 2
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.