How-To Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    A może jest coś nie tak w spakowanym tym pliku. Nie mam innych komputerów z Linuxem, ale na Windowsie programem 7-zip krzyczy że plik jest uszkodzony...
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Pobieram go na sowim kompie z Win7, przeliczę checksumę i rozpakuję go.
    ETA 15 minut pobierania.
     
  3. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    7zip nie używam bo to jakiś open source i w dodatku za darmo. Za to mam pirackiego WinRAR'a :)
    ... którym przetestowałem pobrany plik.

    Plik pobierałem pirackim downloaderem IDM oraz przeglądarką IE.

    Rezultat?
    squeeze-test.

    SFV
    Kod (Text):
    1. squeeze.tar.gz 95648B7B
    MD5
    Kod (Text):
    1. cf1523e67f14d43b3e36e3f330339058 *squeeze.tar.gz
    SHA
    Kod (Text):
    1. b83689a76e3c62c06b7b3845221da67efa30c4e8 *squeeze.tar.gz
     

    Załączone pliki:

    • squeeze.tar.md5
      Rozmiar pliku:
      50 bytes
      Wyświetleń:
      5
      MD5 Sum:
      2ccb42d64768aa5738cae74ee3e66d59
    • squeeze.tar.sfv
      Rozmiar pliku:
      94 bytes
      Wyświetleń:
      1
      MD5 Sum:
      a85820a4f2cd63a91518e21f8ff46f65
    • squeeze.tar.sfv
      Rozmiar pliku:
      94 bytes
      Wyświetleń:
      1
      MD5 Sum:
      a85820a4f2cd63a91518e21f8ff46f65
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    7Zipem:
    CRC: 95648B7B
    MD5: CF1523E67F14D43B3E36E3F330339058

    apuu.sh_5neOq.
     
  6. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    nowykto sprawny masz ram w tym kompie?
     
    • Lizak Lizak x 1
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    słuszna uwaga katus.
    Przemęcz kompa Gold Memory czy tam Memtestem.
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Spotkałem się kiedyś z podobną sytuacją z tym, że pamięci RAM miałem dobrą. Okazało się, że duża paczka, którą ściągałem była uszkodzona tylko na moim łączu internetowym. Ale już na zdalnym pulpicie w biurze pobierałem dobry plik. Ciekawe prawda?
     
  9. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    To się nazywa inwigilacja.
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ehh ta TPsa :D
     
  11. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    A tak w tym temacie ale z innej strony:
    1. czy nie można systemu graficznego zainstalować na istniejącą wersję Linuxa na Qnap. Wyczytałem, że to jakiś zmodyfikowany Ubuntu,
    2. czy można na Qnap TS-269 pro odpalić np. bootowalne z usb Ubuntu - Try Ubuntu before you install it | Ubuntu? Mam takie pytania bo słabo wyznaję się na Linuxie. Na zwykłych PC, sobie radzę - w BIOS ustawiam sobie gdzie ma szukać przy bootowaniu systemu i działa. Czy na Qnap mamy coś takiego jak BIOS gdzie ustawiamy takie rzeczy?
     
  12. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    ad 1. w natywnym debianie możesz spróbować uruchomić środowisko graficzne i łączyć się zdalnie by zarządzać pulpitem. Zdaje się gdzieś w tym temacie wstępnie była o tym mowa.
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Podłącz kiedyś monitor i uruchom serwer.

    Można. np. Debiana i z nim X'y.

    Albo poeksperymentować z serwerem X'ów w natywnym Debianie i uruchomić je na wyjście monitorowe.
     
  14. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Udało się!!! Postawiłem Debiana. Ale było potu ze ściągnięciem tego pliku i rozpakowaniem... Faktycznie po ściągnięciu miałem inne sumy kontrolne md5, dopiero ściąganie w innej lokalizacji pomogło.

    A teraz:
    - mogę się dostać do Debiana po SSH
    - działa Ajenti

    Ale:
    1. nie działa OpenMediaVault, informacja "Forbidden - You don't have permission to access / on this server." kiedy wpisuję http://192.168.1.142:18080/
    2. i najważniejsze nie działa RDP. Na początku w ogóle nie mógł znaleźć Debiana. Potem jak na laika zacząłem coś wpisywać w konsoli, i dopiero kiedy wywołałem samą komendę xrdp, windowsowy rdp otrzymał zgłoszenie od Debiana. Tak jakby xrdp automatycznie nie wstawał razem z Debianem? Ale po wpisaniu root i hasła mam tylko komunikat w oknie connection log: "connecting to sesman ip 127.0.0.1 port 3350" i nic się nie dzieje. VNC klient windowsowy też w ogóle nie widzi Debiana.
     
  15. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    takiemu to dobrze :p

    Jak już masz to ajenti to pchaj się i musisz resztę pewno dokonfigurować / pouruchamiać ...
     
  16. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    łatwo powiedzieć pouruchamiać :) całe życie na windowsie. Przez SSH to ledwo umiem coś przekopiować i teraz nawet rozpakować :) Jakbym się dostał do X`ów Debiana i miałbym myszkę w ręku byłoby łatwiej.
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale nie wkleiłeś loga z uruchomienia usług wiec nie wiadomo dlaczego.
    Zaloguj się do SSH Debiana i zrób
    Kod (Bash):
    1. service xrdp restart
    2. # lub
    3. /etc/init.d/xrdp restart
    Notka: Na podstawie problemu, który udało się znaleźć wspólnie z @ppspps'em najprawdopodobniej zaawansowane uprawnienia folderów w QNAP'ie nie mogą być włączone, aby natywny Debian funkcjonował poprawnie.
     
    Last edited: 26 Listopad 2013
  18. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    RDP działa!!
    PS. chyba chciałeś napisać "nie mogą być włączone"
    --- Połączono posty, 26 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 26 Listopad 2013 ---
    Czyli ten Debian nie jest tak całkiem niezależnie z boku uruchomionym systemem, skoro polega na uprawnieniach "drugiego" systemu?
    Np. po zalogowaniu się do RDP nie mogę zarządzać fizycznymi dyskami, np. montować partycje w trybie graficznym? Narzędzie "Disk Utility" nie wyświetla żadnych dysków, tak jakby ich nie widziało.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wiesz - działa on bazując na Linuxie z QTSem jako GUI, czy chcesz czy nie - jest on zależny od tego Linuxa pod spodem :)
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:23
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ponieważ jest niezależny.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.