How-To Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Jak całkowicie odinstalować, wyczyścić wszystko co było tutaj zainstalowane - Debian + OpenMediaVault + Ajenti?
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zastopować Debiana
    reset QNAP
    skasować paczkę QPKg
    skasować udział Debpool

    Przed kasowaniem sprawdź czy nie masz tam danych które chcesz zachować.

    w zasadzie jest to odwrócenie instrukcji instalacji.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Hello, to znowu ja:p
    czy ten debian potrafi normalnie korzystać z zasobów sprzętowych serwera? chodzi mi o porty USB etc.
    Właśnie padło mi raspberry pi i zastanawiam się czy nie kopać bitcoinów na qnapie. Wiem że w środowisku qnapa był problem z kopaniem, brakowało jakichś sterowników. Ale w tym debianie być może by się udało ;)
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak. Ten debian to nic innego jak chroot z odpowiednim loaderem.
    Jest przydatny właśnie na potrzeby uruchamiania własnych aplikacji lub korzystania z repo debiana.
    How-To - Polacy nie gęsi i swojego QNAP-a z pulpitem mają!

    %-}
    Tyś oszalał.
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ale dlaczego zaraz oszalał, mam eruptery, zarabiają w tej chwili jakieś 2 zł dziennie, więc czemu nie ;)
    A co zrobić z tym


    Kod (Bash):
    1. perl: warning: Setting locale failed.
    2. perl: warning: Please check that your locale settings:
    3. LANGUAGE = (unset),
    4. LC_ALL = "pl_PL.UTF-8",
    5. LC_CTYPE = "pl_PL.UTF-8",
    6. LANG = "en_US.UTF-8"
    Jak się łączę z maca, to mam taki komunikat przy instalacji/czy kompilacji. Cos mu się miesza ;)
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem nie mam Maca :p
    A tak serio to, w którym momencie masz ten komunikat?
     
  7. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Np przy instalacji paczek przez apt-get install, albo przy kompilacji czegokolwiek, co chwilę to wywala.

    Gorzej że zaktualizowałem niby tego debiana i nie mogę skompilować bgfminera, potrzebuję bibliotekę uthash-dev 1.9.4+, a naszym debianku mamy
    1.8-3.
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Twój problem to źle skonfigurowane locale.
    Kod (Bash):
    1. dpkg-reconfigure locales
    Ale nie do Wheezy?

    Ręcznie sobie skompiluj.
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Żebym to ja był taki dobry to bym nie płakał ;)

    Nadal mam Squeeze, a da się do Weezy?

    A co tu za pornografię się uskutecznia na tym linuchu. fuj! ;)

    Kod (Text):
    1.  
    2.                           .LJL.                                
    3.                          J7LJLJL                              
    4.                         7LJ    LJL                            
    5.                        7L|--.---LJL                            
    6.                        L7\--'--'7LJ  :F_P:                    
    7.                         JL\ -- /J7L                            
    8.               .--.     JLJL`--' 7L--.                          
    9.            __/    \    /JLJ          |                        
    10.           /  \ .   \  /     .        |                        
    11.           \WW'\|    |(,    | ,   ||  |                        
    12.          /\ \ /|    `.\ _/_\    / /  |                        
    13.         /\ \ / \     \ |    `--'./   /                        
    14.       ./\ _.'  `\     \/        /|  |                          
    15.      / \ /      \    /        / |  |                          
    16.     / \  |       \   |'       |  \  |                          
    17. __/__ _ L___....-------'     |  `| |                          
    18. |     /|/                     |   | |                          
    19. |____| ||                    /    | \___                      
    20.         \     \-------------'     `-----\                      
    21.          \   _'\                                              
    22.           \-'   \                                              
    23.            \.-'  \      I TITLE THIS ONE "F ME BOOTS" BECAUSE  
    24.             \ .-' |      *F ME* I SURE WOULD LIKE TO FINALLY HAVE
    25.              `\.-'|       SEX WITH A WOMAN SOMETIME IN MY LIFE
    26.                \-' \_      BEFORE I DIE AND SINCE ALL THE REAL ONES
    27.                 \-' /\      KEEP SAYING NO I'M PRETTY SURE AN ASCII
    28.                  |  |\      WOMAN CAN'T SAY ANYTHING AT ALL SO HERE
    29.                  |  | \/      I AM DRAWING ASCII ART WOMEN AND THEN
    30.                 /  / \         BEATING OFF TO THEM AND THEN POSTING
    31.                 \/' ./          THEM FOR EVERYONE TO SEE      
    32.                  \_/             JIZZ STAINS AND ALL
    33.  

    EDIT:
    Musiałem ręcznie zainstalować i skompilować jeszcze ze 2 biblioteki i udało się skompilować, ale czegoś jeszcze mu brakuje i nie abla...
    Kod (Text):
    1. bfgminer: error while loading shared libraries: libjansson.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
    Ale jeszcze nad tym popracuję ;)

    No i poszło, musiałem jeszcze podlinkować biblioteki
    Kod (Bash):
    1. ln -s /usr/local/lib/libjansson.so.4 /usr/lib/libjansson.so.4
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli nie zrobiłeś dist-upgrade a tylko update repo to wszystko okay.
    Wheezy jest skompilowany pod inny target, który ma jakieś tam problemy z ... chyba gpg*, ale nie pamiętam już dobrze.
    Nie pamiętam również czy dotyczyło to tylko x86(_64) czy ARM'ów również.

    Hello! Po mnie nie spodziewaj się cnotliwości :Hello:

    BTW: Chciałem nawiązać trochę do BBS'ów:
    awww.nightfallcrew.com_wp_content_uploads_2009_03_hptelnet_300x219.
     
  11. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    O dziwo, zrobiłem dist-upgrade, ale nadal mam
    Kod (Bash):
    1. Distributor ID:    Debian
    2. Description:    Debian GNU/Linux 6.0.10 (squeeze)
    3. Release:    6.0.10
    4. Codename:    squeeze
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Najwidoczniej nie dodałeś repo wheezy'iego do pliku /etc/apt/sources.list. Możesz dodać i używać repo z squeeze oraz z wheezy jednocześnie. I spróbować zainstalować potrzebną Ci paczkę.

    Kod (Text):
    1. deb http://http.debian.net/debian wheezy main
    2. deb-src http://http.debian.net/debian wheezy main
    3.  
    4. deb http://http.debian.net/debian wheezy-updates main
    5. deb-src http://http.debian.net/debian wheezy-updates main
    6.  
    7. deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main
    8. deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main
    ah i oczywiście wykonaj:
    Kod (Bash):
    1. apt-get update
    lub
    Kod (Bash):
    1. aptitude update
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    ok, udało mi się skompilować i program działa, ale teraz nie widze mojego urządzenia. Podpinam pod USB, przez zasilanego huba i powinno siedzieć pod ttyUSB, ale nima :O
     
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    List:
    Kod (Bash):
    1. lsusb
    Przypadkiem nie trzeba załadować mu jakiegoś mod'a do kernela?
     
  15. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    potrzebuje podobno cp210x, powinien być w standardzie, ale chyba go nima ;)

    Kod (Text):
    1. # modprobe cp210x
    2. FATAL: Could not load /lib/modules/3.4.6/modules.dep: No such file or directory
     
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to działaj :) lsmod, insmod, ...
     
  17. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Znalazłem instalkę, jaki tu mamy kernel 2.6, czy 3.x.x?

    a OK 3.4.6 ;)
    --- Połączono posty, 18 Wrzesień 2014, Data oryginalnego postu: 18 Wrzesień 2014 ---
    Chyba dzisiaj się poddam, bo padam na twarz. Chce skompilowac ten driver i znowu mam

    Kod (Text):
    1. # make
    2. make -C /lib/modules/3.4.6/build M=/root/Linux_3.x.x_VCP_Driver_Source modules
    3. make: *** /lib/modules/3.4.6/build: No such file or directory.  Stop.
    4. make: *** [all] Error 2
    Ten nasz debian jakis pokrojony strasznie ;)

    A ok, nie mam żródel jądra. Już zaciągam :p

    Ale nie, zgłupiałem, niby jądro 3.4.6, ale w /lib/modules mamy dla 2.6.x. Dlatego się nie kompiluje. Więc o co kaman?
     
  18. mab83
    Offline

    mab83 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2014
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    mam pytanie odnośnie dysków i debiana, przerzuciłem dyski na nową platformę i teraz zamiast w /share mieć folder CACHEDEV1_DATA mam
    50014EE003829631_DATA/ 50014EE25E3378BF_DATA/.
    I teraz pytanie czy wpłynie to jakoś na działanie Debiana, bo na starym QNAP-ie miałem zainstalowane i na nowym też bym chciał :)

    Pozdrawiam
     
  19. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Panowie TS809. Po wykonaniu kroków jak w pierwszym poście, przestaje działać funkcja restartu z panelu administracyjnego Qnapa (Administracja systemu\Zasilanie\Restartuj).
    Qnap wydaje sygnał dźwiękowy restartu, uruchamia na wyświetlaczy napis "Reebooting System, Please Wait..." i pozostaje w zawieszeniu w tym stanie, jednocześnie nie restartując się.

    Po wyłączeniu Debiana w QPKG i przytrzymaniu sprzętowego zasilania żeby Qnapa wyłączyć, włączeniu ponownym, restart z panelu ADM działa. Czyli przestaje działa tylko na uruchomionym Debianie.
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 380
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:30
    Oceny:
    +1 429 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W Debianie pozostały uruchomione aplikacje, która blokują odmountowanie systemu plików.
    Usuń wszystkie niepotrzebne usługi/programy. Zostaw tylko:
    Kod (Bash):
    1. 'clean-run-services'
    2. 'screen-cleanup'
    3. 'tmux-cleanup'
    4. 'hostname.sh'
    5. 'ifupdown'
    Ew. jeśli uruchamiasz swoje aplikacje, upewnij się, że będą one zamykane podczas zamykania Debiana, czyli wywołany start/stop z /env.init.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.