W 2016 rok założyłem tutaj konto więc od tego czasu działa mój TS-212 można powiedzieć że działał bez żadnych problemów.
Tzn działał do tej pory na zasadzie ustaw i zapomnij:
- dysk sieciowy
- serwer drukarki
- sychronizacja plików.
- kopia zapasowa
I więcej tak naprawdę nie potrzebuje
I teraz mam problem bo :
kopiowanie na dysk sieciowy : znalezienie pliku długo trwa potem transfer jest na max 5MB/s kiedyś chodził dużo powyżej 10 MB/s
serwer drukarki : pdf w tym momencie nie da się wydrukować, drukarka podłączona bezpośredno do kompa działa bezproblemu.
Do łaczenia się z NAS-em używam tego samego komputera co 8 lat temu z Windows 7
Podpiąłem NAS "bezpośrednio" do routera na 50cm kablu żeby wykluczyć uszkodzenie sieci
Jest inny router bo poprzedni nie wyrabiał w czasie pandemii ale drukarka działa na nim (wcześniej) bez problemu
Wersja oprogramowania 4.3.3.2644
Dyski HDD SMART jest OK.
No i zastanawiam się czy najnowszy software zarządzający serwrem tak obciąża NAS że ten nie ma już zasobów żeby obsługiwać moje zadania i trzeba pomyśleć o nowym sprzęcie?
Bo NAS działa w domu i porzebuje go naprawdę tylko z jednego powodu: kiedyś padł mi dysk i nie miałem kopii bezpieczeństwa.
Co robić?
PS
A może zrobić mu downgrade systemu na stan z 2016 roku i niech sobie działa?
Działą tylko po LAN więc nie muszę mieć najnowszego oprogramowania.
Tzn działał do tej pory na zasadzie ustaw i zapomnij:
- dysk sieciowy
- serwer drukarki
- sychronizacja plików.
- kopia zapasowa
I więcej tak naprawdę nie potrzebuje
I teraz mam problem bo :
kopiowanie na dysk sieciowy : znalezienie pliku długo trwa potem transfer jest na max 5MB/s kiedyś chodził dużo powyżej 10 MB/s
serwer drukarki : pdf w tym momencie nie da się wydrukować, drukarka podłączona bezpośredno do kompa działa bezproblemu.
Do łaczenia się z NAS-em używam tego samego komputera co 8 lat temu z Windows 7
Podpiąłem NAS "bezpośrednio" do routera na 50cm kablu żeby wykluczyć uszkodzenie sieci
Jest inny router bo poprzedni nie wyrabiał w czasie pandemii ale drukarka działa na nim (wcześniej) bez problemu
Wersja oprogramowania 4.3.3.2644
Dyski HDD SMART jest OK.
No i zastanawiam się czy najnowszy software zarządzający serwrem tak obciąża NAS że ten nie ma już zasobów żeby obsługiwać moje zadania i trzeba pomyśleć o nowym sprzęcie?
Bo NAS działa w domu i porzebuje go naprawdę tylko z jednego powodu: kiedyś padł mi dysk i nie miałem kopii bezpieczeństwa.
Co robić?
PS
A może zrobić mu downgrade systemu na stan z 2016 roku i niech sobie działa?
Działą tylko po LAN więc nie muszę mieć najnowszego oprogramowania.