Pomoc serwer i play złącze 2.5G nie działa

pucharek

Nowy użytkownik
Noobie
20 Sierpień 2024
12
0
1
36
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
WItam , mam qnap ts-364-16g LAN 2,5 Gbit , oraz router play który też posiada złącze LAN 2,5 Gbit, no i teraz mam taki problem jak serwer połączę przewodem do routera play 2,5Gbit to serwer nie widzi sieci zupełnie nic., a jak podłączę do wszystkich innych to jest dobrze.... o co chodzi ? w routerze złącze 2,5Gbit ogólnie działa ze wszystkimi urządzeniami oprócz serwera. Ktoś pomoże ? Od razu powiem jestem zielony w tym więc jak chcesz mi pomóc napisz proszę krok po kroku co mam zmienić i jak ustawić . Dziękuję
Zrzut ekranu 2024-11-20 012853.png

wiesz co raczej to kwestia routera... zwyczajnie się nie spina
podlacz jakas sieciowka USB np. QNAP QNA-UC5G1T 5Gbps i zobacz czy się zepnie
ewentualnie wymien kable
mam kupić sieciówke za tysiaka aby sprawdzić ? :D hehe, te złącz 2.5g w ruterze działa z tv z laptopem ze wszystkim oprócz serwera qnap

z doświadczenia wiem, że qnap nie ma awarii złączy 2.5GbE
czy to złącze w QNAP spina się z siecią np. 1GbE ? bo jeśli tak to jest problem albo z kablem, albo z autonegocjacją
Tak pod 1gbe normalnie wszystko działa, kabel sprawny, mi wyglada na to że coś trzeba ustawić na serwerze aby akceptował te 2,5gbit. a co to ta auto negocjacja ? i jak ją ustawić ?

a tak sie zastanawiam .. poza routerem masz inne urządzenia na 2,5 Gb ? bo ja nie .. to nie ma co bić piany i zapomnieć o tym złaczu ?
No w sumie nie mam nic innego :D, ale tu bardziej chodziło mi o te zacinające filmy, pomyślałem że to może być tego wina, no i z drugiej strony jest taka opcja więc chciałem ją chociaż jakoś wykorzystać :D, ale zamówiłem już tego amazing co polecaliście i zobacyzmy czy zda to egzamin :)

teraz musisz sie poduczyć wybranego programu do mediów - możesz to sobie potestować na przeglądarce :p
i pewnie będzie następne pytanie - jak sprawić żeby to działało poza domem xDD
Pewnie ta, i już mnie to przeraża! :p Już ta technologia mnie przeraża, ja mam nadzieje ze tą emby zainstaluje na serwerze i na tym amazing- zaloguje się i będzie to hulać .....