Pomoc Qumagie + akcelerometr Coral

witek95

Passing Basics
Beginner
24 Luty 2018
29
3
3
33
Warszawa
QNAP
TS-x53B
Ethernet
1 GbE
Witam wszystkich serdecznie.
Stoję trochę przed dylematem zakupu akcelerometra Coral TPU, ale tu pojawia się pytanie.
Czy zwiększy to skuteczność wyszukiwania osób na zdjęciach? Oraz czy może w wyszukiwaniu takich samych zdjęć?
Pytanie jest powodem tego że sam QNAP nie daje sobie z tym rady... I na niektórych zdjęciach nawet jakieś daleko oddalone osoby zaznacza, a na dobrze oświetlonych zdjęciach gdzie jest kilka osób obok siebie to zaznaczy jedną, albo dwie, a reszty już nie.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam

Dziękuję za tak szybką pomoc, i rozwiązanie tego problemu.
A czy jest jakiś sposób, by zwiększyć skuteczność wyszukiwania osób, oraz wyszukiwania podobnych zdjęć?
Bo jak ktoś ma dużo zdjęć to może to zająć bardzo dużo czasu, takie "przypisywanie" każdej osoby do zdjęcia...

Indeksowanie/rozpoznawanie twarzy może zająć dłuższą chwilę ale jak już nauczysz go twarzy nawet w trakcie z resztą całkiem dobrze sobie radzi QuMagie + TPU/GPU

Chybione rozpoznania bardzo łatwo się przypisuje do właściwych osób ja sobie chwalę QuMagie ;)

• Lubię to
Reakcje: witek95
Witam wszystkich serdecznie.
Stoję trochę przed dylematem zakupu akcelerometra Coral TPU, ale tu pojawia się pytanie.
Czy zwiększy to skuteczność wyszukiwania osób na zdjęciach? Oraz czy może w wyszukiwaniu takich samych zdjęć?
Pytanie jest powodem tego że sam QNAP nie daje sobie z tym rady... I na niektórych zdjęciach nawet jakieś daleko oddalone osoby zaznacza, a na dobrze oświetlonych zdjęciach gdzie jest kilka osób obok siebie to zaznaczy jedną, albo dwie, a reszty już nie.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Cześć.
Jestem świeżo po zakupie i zainstalowaniu modułu AI CORAL od google (tego, który oficjalnie wskazywany jest jako dedykowany).
Poniżej podsumowanie moich obserwacji z ostatnich paru dni.
- moduł zdecydowanie przyśpiesza rozpoznawanie osób, obiektów oraz wyszukiwanie duplikatów. Nie jestem w stanie powiedzieć ilu krotnie przyśpiesza (bo nie robił odpowiednich pomiarów) ale znika ten problem gdzie QNAP mieli zdjęcia w nieskończoność. Tak w przybliżeniu mogę powiedzieć, że rozpoznanie osób oraz wyszukanie duplikatów w tym samym czasie dla 800 zdjęć zajęło mu jakieś 3-4 minut.
- kwestia dokładności rozpoznania. Tutaj nie widzę zbyt dużej różnicy (niestety) trochę myli. Na niektórych zdjęciach w ogólnie nie rozpoznaje osób (a zdjęcia są ostre i twarze dobrze widoczne). Co więcej mylnie rozpoznaje czasami osoby. ogólnie tak na oko dokładność wskazałbym na jakieś 75-80%
- i teraz chyba coś co najbardziej mnie wkurzyło. Ale będę to jeszcze badał i myślę, że założę do tego odrębny wątek bo mam wiele pytań. Otóż po tym jak osoby zostały automatycznie rozpoznane. Naniosłem poprawki. Podpisałem te, które mnie interesują. Ogólnie cała próbka 800 zdjęć została ogarnięta. I w momencie jak wyłączyłem serwer i włączyłem go ponownie.. wszystko zniknęło. cały proces zaczął się od nowa. Qnap ponownie zaczął rozpoznawać twarze. Rozpoznawanie trzeba poprawić. Ponownie nazwać osoby.. masakra jakaś. Myślałem podpisane twarze zostaną zapamiętane przez serwer i AI jako mapa i baza do rozpoznawania kolejnych na nowych zdjęciach.. Nie wiem czy to jest spowodowane oprogramowanie (QuMagie - które sqoja drogą ma bardzo źle użytą logikę w niektórych kwestiach i wymaga moim zdaniem wielu poprawek) czy też ten fakt był spowodowany tym, że Volumen na którym mam zdjęcia jest szyfrowany... tak czy inaczej jak na razie bardzo jestem zawiedziony funkcjonalnością QuMAgie i całego tego systemu rozpoznawania twarzy.
Ale CORAL na pewno przyśpiesza znacznie proces rozpoznawania.
Pozdr.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. qumagie