Cześć.
Posiadam serwer QNAP TS-253A z dwoma dyskami WD40EFRX w RAID1.
Dysk nr 2 odmówił posługi.
Czy mogę go zastąpić go nowszym modelem WD40EFPX.
Z tego co widzę dyski różnią się tylko wielkością pamięci podręcznej.
Przeprowadzał ktoś z Was taką wymianę? Z różnych źródeł w sieci widzę, że wystarczy wymienić uszkodzony dysk na nowy i odbudować go z drugiego działającego.
Nie mam obecnie możliwości wyłączenia serwera i wykonania wiernej kopii pierwszego działającego dysku więc chciałbym zrobić to na zasadzie.
1. Wymieniam uszkodzony dysk nr2.
2. Odbudowuję go.
3. Jeżeli wszystko działa jak należy to wymieniam dysk nr1 także na nowy i odbudowuję go z już wymienionego dysku nr2.
Co o tym sądzicie?
Do tej pory robiłem tylko bieżące konserwacje serwera więc jeżeli moje pytania są banalne to potraktujcie mnie z litością.
Pozdrawiam
Posiadam serwer QNAP TS-253A z dwoma dyskami WD40EFRX w RAID1.
Dysk nr 2 odmówił posługi.
Czy mogę go zastąpić go nowszym modelem WD40EFPX.
Z tego co widzę dyski różnią się tylko wielkością pamięci podręcznej.
Przeprowadzał ktoś z Was taką wymianę? Z różnych źródeł w sieci widzę, że wystarczy wymienić uszkodzony dysk na nowy i odbudować go z drugiego działającego.
Nie mam obecnie możliwości wyłączenia serwera i wykonania wiernej kopii pierwszego działającego dysku więc chciałbym zrobić to na zasadzie.
1. Wymieniam uszkodzony dysk nr2.
2. Odbudowuję go.
3. Jeżeli wszystko działa jak należy to wymieniam dysk nr1 także na nowy i odbudowuję go z już wymienionego dysku nr2.
Co o tym sądzicie?
Do tej pory robiłem tylko bieżące konserwacje serwera więc jeżeli moje pytania są banalne to potraktujcie mnie z litością.
Pozdrawiam