TS-264-8G - Dobry wybór do użytku domowego ?

corvim

Nowy użytkownik
Noobie
24 Październik 2015
12
0
1
46
QNAP
TS-x31
Ethernet
10 Mbps
Dzień dobry,

Użytkuje obecnie wiekowy TS-231 i od jakiegoś czasu obserwuję dziwne zachowanie jak brak dostepu, dziwna praca dysków jakies hałasy wentylatora ... Dodatkowo support się skończył a nowe aplikacje nie są już wspierane.
Doszedłem do wniosku że czas zmienić i przeglądając forum oraz oferty kieruje się do TS-264-8G

Używam:
- volumin sieciowy dla komputerów domowych - często
- strumieniowanie multimediów - średnio często
- plex - często
- dostęp zdalny / chmura sieciowa
W zasadzie żadne zaawansowane użytkowanie.

Kilka pytań:
- Czy to będzie faktycznie dobry wybór. Cenowo dla mnie ok.
- Jak będzie wyglądała procedura wymiany ? Czy wystarczy "przełożenie" dysków - 2xWDRED 3GB?
- Dysk M.2 na system. Czy to konieczne ? Czy to duża zaleta ?

Jakies inne rady ?

- Jak będzie wyglądała procedura wymiany ? Czy wystarczy "przełożenie" dysków - 2xWDRED 3GB?
Tak , do zrobienia jak najbardziej. Szybka sprawa.
Compatibility for NAS Migration - QNAP

- Czy to będzie faktycznie dobry wybór. Cenowo dla mnie ok.
Skoro chomik w portfelu pozwala, to nie czekaj! Chociaż warto rozważyć wersje na 4 dyski , 300 zł różnicy.

- Dysk M.2 na system. Czy to konieczne ? Czy to duża zaleta ?
1. Nie musisz, możesz przełożyć dyski i będzie działać .......... ALBO
2. Jak chcesz mieć dużo żwawszy system to bierzesz M2 ,ale wtedy zalecam instalacje od zera (łącznie z czyszczeniem dysków).
Pozbędziesz się śmieci i możliwe błędów podjętych w przeszłości :D

• Lubię to
Reakcje: Lebcio
2. Jak chcesz mieć dużo żwawszy system to bierzesz M2 ,ale wtedy zalecam instalacje od zera (łącznie z czyszczeniem dysków).
Pozbędziesz się śmieci i możliwe błędów podjętych w przeszłości :D
Zastanawiam się jak to technicznie zrobić:
- kupię jeden nowy dysk, jeden już niedawno wymieniałem bo klęknął to będą dwa nowe. Stary zostawię awaryjnie
- uruchomię NAS z tym nowym. Przekopiuje ze starego NAS dane po sieci (?).
- i jak teraz dodać drugi ? Da się sformatować ten jeden dysk w starym NAS i przełożyć czysty ? Czy jak ? Chyba że jak przełożę do nowego to będzie sam chciał formatować przed replikacją?

A instalacja systemu na M2. znajdę gdzieś jakąś pomoc / instrukcję ? Nie mam pojęcia jak to zrobić ?

wstawiasz dysk m2 do nasa
Link: https://www.youtube.com/watch?v=ydKICY76Eao

właczasz nasa tylko z nim i robisz normalną procedurę instalacji nasa od zera , wg instrukcji na pudełku

wsadzasz na gorąco hdd (zakładam że będzie to jeden) do nasa, inicjujesz w managierze dysków , robisz udział i kopiujesz radośnie dane za pomocą Hybrid Backup między nasami

jak stwierdzisz że wszystko masz przekopiowane i ustawione , to formatujesz dysk z starego nasa w komputerze i wciskasz do nowego nasa.
następnie przerabiasz dysk z pojedyńczego na "raid level 1" (raid level 0 nie polecamy ) Online RAID Level Migration
i problem z bani.

A dysk na system. Jaki duży ?
Czy taki wystarczy: Dysk M.2 ?

Odnośnie dysku. Ciężko kupić 3TB teraz. Jeśli uruchomię NAS z dyskiem 4TB a potem jako drugi dołożę 3TB - nie będzie problemu ? Rozumiem ze całkowita pojemność NAS w Raid 1 będzie 3TB
Taki będzie ok: WD RED 4TB ? Warto dopłacić 200 zl do Pro - mam wątpliwości?

Dysk na system może być i 500 GB. Jak nie będziesz miał zainstalowanych dużo dodatków to wystarczy.

Pamiętaj, że dyski do RAID1najlepiej powinny być takie same. Czyli model i pojemność. Oczywiście uruchomisz i na innych, ale...

Dobra. Mega dzięki za podpowiedzi. Kupiłem :)
Zgłoszę się z problemami ;) pod koniec przyszłego tygodnia :)

wstawiasz dysk m2 do nasa
Link: https://www.youtube.com/watch?v=ydKICY76Eao

właczasz nasa tylko z nim i robisz normalną procedurę instalacji nasa od zera , wg instrukcji na pudełku

wsadzasz na gorąco hdd (zakładam że będzie to jeden) do nasa, inicjujesz w managierze dysków , robisz udział i kopiujesz radośnie dane za pomocą Hybrid Backup między nasami

jak stwierdzisz że wszystko masz przekopiowane i ustawione , to formatujesz dysk z starego nasa w komputerze i wciskasz do nowego nasa.
następnie przerabiasz dysk z pojedyńczego na "raid level 1" (raid level 0 nie polecamy ) Online RAID Level Migration
i problem z bani.

Ello, możesz mnie naprowadzić czy dobrze myślę?

wkładam 2szt M.2 (chcę wlozyc 2x256) puszczam instalkę systemu on się instaluje na m.2. ustawiam na raid 1 te 2 szt małe czy ten drugi jest zbędny?
wkładam 2 x2tb HDD wyczyszczone sformatowane w kompie po instalacji i wtedy je też ustawiam na raid 1? chyba sobie coś w głowie pogmatwałem.
dyski muszą być wkładane na gorąco podczas pracy czy jak wyłączę ( to ma jakieś znaczenie)

qnap 264-8g ma służyc głównie do backupu zdjęć z telefonów (przynajmniej na początku). mam taki mętlik że sam się już gubię jak jutro będę ustawiał jak przyjedzie qnap.

wkładasz 2szt M.2 jak chcesz mieć system na RAID1 - ja polecam
wkładasz 1szt M.2 jak nie chcesz mieć systemu z RAID1
Robisz instalację systemu i zakładasz pulę pamięci i wolumen
Powstają podstawowe foldery

Potem dopiero dokładasz HDD 2szt. i robisz je w RAID1 - możesz je wsadzić na gorąco

Zerknij na filmy:

001. Inicjowanie NAS - Praktyczna Szkoła QNAP

Link: https://www.youtube.com/watch?v=lryt-7rUWyY

002. Tworzenie Puli Pamięci - Praktyczna Szkoła QNAP

Link: https://www.youtube.com/watch?v=dCqpFjpqe-0

003. Tworzenie Woluminu - Praktyczna Szkoła QNAP

Link: https://www.youtube.com/watch?v=Hd2lHSE-Ip8&t=44s

wkładasz 2szt M.2 jak chcesz mieć system na RAID1 - ja polecam
wkładasz 1szt M.2 jak nie chcesz mieć systemu z RAID1
Robisz instalację systemu i zakładasz pulę pamięci i wolumen
Powstają podstawowe foldery

Potem dopiero dokładasz HDD 2szt. i robisz je w RAID1 - możesz je wsadzić na gorąco

Zerknij na filmy:

001. Inicjowanie NAS - Praktyczna Szkoła QNAP
002. Tworzenie Puli Pamięci - Praktyczna Szkoła QNAP
003. Tworzenie Woluminu - Praktyczna Szkoła QNAP
Super dzięki, czyli teraz muszę dokupić jeszcze M.2 ale chyba ten pomysł na 256gb zamienię na 512gb x2...
Filmy powtórzę jeszcze raz bo chyba oglądałem ale nie ze zrozumieniem :)
Mam jeszcze pytanie.
1.
jak będzie robił się backup zdjęć z 3 telefonów to on przechodzi przez M2 w pierwszej kolejności i później kopia zrobi się na HDD? czy takie rzeczy to ustalam już podczas konfiguracji (Qumagie jesli jest tam taka opcja) że od razu backup leci na HDD1 i po RAID 1 na HDD2 ?

2.
czy te dyski M.2 muszą byc sztywno z listy kompatybilności czy to raczej nie będzie komplikacja? myślałem o takim Lexar 512GB M.2 PCIe NVMe NM620

Qumagie nie używałem więc nie napiszę, ale raczej powinno być w konfiguracji gdzie ma być zapisywane. Niech inni napiszą.

Co do dysków M.2 powinny działać, ale jak ich nie ma na liście kompatybilności to nie masz gwarancji, że zadziałają. ;)

Co do dysków M.2 powinny działać, ale jak ich nie ma na liście kompatybilności to nie masz gwarancji, że zadziałają. ;)
Dzięki, wiedziałem że to napiszesz... :D Dobra, poszukam jeszcze jakiejś listy zrobionej przez użytkowników do M.2 ... bo na tej ze strony Qnap jest jakaś nieoficjalna ale nie widzę tam M.2

Uważaj na Twojego TS-231. Sprzęt ma fabryczny błąd polegający na zbyt dużej wartości rezystora sterującego bramką tranzystora w układzie NTMD6P02. W moim urządzeniu ta wada spowodowała uszkodzenie NTMD6P02 i brak napięcia +12V co spowodowało uszkodzenie dysku nr 2. Objawy były podobne do Twoich. Jak jeszcze możesz to jak najszybciej wykonaj backup (o ile go nie zrobiłeś).
Pozdrawiam

... wiedziałem że tak będzie, cały dzień rozmyślam nad tym M.2 czy 256gb czy 512gb (tylko opcja x2szt.) Czy musi być z listy czy pozwolić sobie na pominięcie listy kompatybilnych i kupno coś tańszego ale też z firm które są na liście.

Czy naprawdę wszyscy jadą na tych z listy? jak już instalować M.2 to chcę poprawnie na 2 dyski .
Bo rozumiem że mając 2x M.2 które będą w RAID 1 na system i aplikacje, to też jako przyśpieszenie w kopiowaniu na HDD mogą być używane?
bo jeśli system i aplikacje to obstawiam że 256 styknie ale nie wiem ile realnie zostaje na takim dysku po instalce systemu i aplikacji do zdjęć ewentualnie VPN (pozniej)
no mam zagwozdkę nie będę ukrywał :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. TS-664
  2. raid 5 dysku