Pomoc HDP backup-kopia przyrostowa - robi się kopia całościowa

Rafal_P

Nowy użytkownik
Noobie
15 Kwiecień 2026
3
0
1
26
QNAP
TS-x73A
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry

Zainstalowałem
  • HDP PC Agent: 1.4.0
  • HDP for PC/VM: 2.3.3 (2026/03/17)

Próbuje zrobić kopie:
  • Microsoft Windows Server 2016 Essentials (Serwer ma dwa dyski Dysk 1 partycja C i D oraz Dysk z 1 partycją X

Problem polega na tym, że gdy zrobi kopie całościową a pózniej ustawie na serwerze w agencie harmonogram np na 20:00 aby zrobil kopie przyrostowe, agent robi kopie przyrostową tylko dla dysku z partycjami C i D, natomiast X - robi kopie całościową. (w dzienniku widzę komunikat o treści " The previous snapshot of volume "X:\" could not be found. The backup job "LINSRV005_kopie_user_1" will be performed as a full backup job.2026/04/14 20:00:01"

Wyczytałem że należy zrobić dwa harmonogramy np na 19:00 dla C i D i np na 20:00 dla X

Nie potrafię na serwerze ustawić dwóch harmonogramów, natomiast na QNAPie w HDP for PC gdy próbuje zrobić harmonogram i dodam plusik mogę jedynie dodać maszyny wirtualne.

Proszę o podpowiedź jak zrobic poprawną kopie przyrostową.

jeszcze raz

ustawiasz kopie pełną a potem zmieniasz ją na przyrostową ? to tak nie działa, od razu ma byc przyrostowa.
zróbmy od początku, czyli usuwam kopie którą mam, robię nowy harmonogram : wg poniższych zrzutów, jak rozumiem pierwszy silą rzeczy musi się zrobić całościowy bo będzie pierwszy - prawda?

Załączniki

• 1.png
    1.png
    191,9 KB · Wyświetleń: 4
  • 2.png
    2.png
    72,6 KB · Wyświetleń: 4
  • 3.png
    3.png
    76,6 KB · Wyświetleń: 4
  • 4.png
    4.png
    63,5 KB · Wyświetleń: 4
  • 5.png
    5.png
    70,3 KB · Wyświetleń: 4
  • 6.png
    6.png
    73,2 KB · Wyświetleń: 4
pozwole sobie ukraść wpis - Kopia przyrostowa, pełna, różnicowa - technicznym okiem

Backup przyrostowy polega na tworzeniu jednej kopii pełnej i następującego po niej łańcucha kopii przyrostowych.

ustawiasz przyrostową i tyle w temacie.

byłoby mega , jakbyś pogrzebał w opcjach i sprawdził czy nie ma opcji wymuszenie pełnej kopii co załóżmy tydzień
żeby w razie odzyskiwania nie orało ci wszystkich kopiach (wiem że masz ich siedem .. ale kto wie jak to się zmieni w przyszłości).

pozwole sobie ukraść wpis - Kopia przyrostowa, pełna, różnicowa - technicznym okiem

ustawiasz przyrostową i tyle w temacie.

byłoby mega , jakbyś pogrzebał w opcjach i sprawdził czy nie ma opcji wymuszenie pełnej kopii co załóżmy tydzień
żeby w razie odzyskiwania nie orało ci wszystkich kopiach (wiem że masz ich siedem .. ale kto wie jak to się zmieni w przyszłości).
Właśnie siedzę dziś już dłuższy czas i widzę że na agencie który uruchamiam na serwerze - (którego kopię chcę zrobić) jest możliwość ustawienia tylko jednego harmonogramu. Natomiast gdy przez www próbuje konfigurować na NASie jako urządzenie fizyczne jest widoczny serwer, ale w harmonogramie tylko wirtualki.

Załączniki

• qnap.png
    qnap.png
    252,6 KB · Wyświetleń: 5
  • qnap2.png
    qnap2.png
    183,2 KB · Wyświetleń: 5