Rozwiązany Odzyskiwanie danych z dysków w mirroringu

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika xfosil, 11 Marzec 2010.

Ładowanie...
  1. xfosil
    Offline

    xfosil Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    Jaki filesystem jest na dyskach w QNAP TS-209 Pro II? Chodzi mi o partycję z danymi. Chciałem podłączyć dysk do systemu z linuxem np. SUSE i odzyskać dane. Dyski są w mirroringu.
    Polecenie fdisk -l wypisuje partycje:

    Disk /dev/sdb: 750.1 GB, 750156374016 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 91201 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0x00000000

    Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/sdb1 * 1 66 530113+ 83 Linux
    /dev/sdb2 67 132 530145 82 Linux swap / Solaris
    /dev/sdb3 133 91190 731423385 83 Linux
    /dev/sdb4 91191 91200 80325 83 Linux

    # mount -t ext3 /dev/sdb1 /mnt
    # cd /mnt
    # ls
    .conf .logs .sqdatabase lost+found rootfs_2_3_6 update
    .config .spool apache mysql twonkymedia
    zamontowanie partycji /dev/sdb1 powiodło się

    # mount -t ext3 /dev/sdb3 /mnt
    mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb3,
    missing codepage or helper program, or other error
    In some cases useful info is found in syslog - try
    dmesg | tail or so

    zamontowanie partycji z danymi (czyli tej, która mnie interesuje) nie powiodło się.

    Czy jest jakiś sposób żeby zgrać dane?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
  3. xfosil
    Offline

    xfosil Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    Dzięki! to działa - udało mi się przegrać wszystkie dane. Miałem kłopot bo po zaniku napięcia QNAP zrobił się głuchy. Nie można było się dostać ani przez www, ani przez SSH. To był jakiś koszmar, ale dzięki Twojej informacji jestem uratowany. <brawo>
     
  4. gonzul
    Offline

    gonzul Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    34
    Miejscowość:
    Polska, Sosnowiec
    Oceny:
    +7 / 1 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    A czy to dotyczy też innych modeli a konkretnie TS-219P ? (pytam na zapas w razie jakby co) ...
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 648
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Generalnie powinno sie to tyczyc wszystkich modeli, nawet opartych o x86 Intel.
     
  6. mariovk
    Offline

    mariovk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    2
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
  7. skyalo
    Offline

    skyalo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    3
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:45
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
    TS-212 null
    witam forumowiczów szanownych.
    Problem TS-212. Potrzebuję odzyskać dane z hdd, postępuję wg. instrukcji z Live Cd! do TS-109, lecz mam problem z zamontowaniem partycji qnapa (komunikat: Can't find ext3 filesystem on dev sdb3) oczywiście sdb3 wynika z fdisk -l. Próbowałem również pod windows explore2fs ale nie widzi partycji (podpięty przez USB... komunikat: czy formatować dysk). Czy ma ktoś jakiś pomysł??
    pozdrawiam
    Al
     
Ładowanie...

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap ts412 odzyskiwanie danych