Cześć,
Otwieram nowy temat kontynuując moją wypowiedź.
Problem występuje w sytuacji, gdy mam wybraną opcję w Panelu sterowania:
Ustawienia systemowe -> Zasilanie -> Konfiguracja EuP -> Wyłączone
Na moim NAS przy wyłączonej powyższej opcji mam taką przypadłość, że QNAP (TS-121) uruchamia się (przy użyciu harmonogramu lub po ręcznym włączeniu z przycisku) lecz nie wstaje połączenie sieciowe (przez co nie jestem w stanie nic zrobić na maszynie).
Wygląda to tak:
Czy ma ktoś podobny problem i jak go rozwiązać?
W ramach oszczędności chciałbym powrócić do mojej koncepcji wyłączania QNAPa na noc.Dzisiaj chciałem powrócić do tematu. Po aktualizacji QTS do wersji 4.1.1 problem w dalszym ciągu występuje, ehh
Mam potrzebę, żeby jednak wyłączać NASa na noc, a włączenie EuP rozwiąże parę moich problemów i potrzeb.
Może jednak ktoś się pokusi o diagnozę? umny:
Otwieram nowy temat kontynuując moją wypowiedź.
Problem występuje w sytuacji, gdy mam wybraną opcję w Panelu sterowania:
Ustawienia systemowe -> Zasilanie -> Konfiguracja EuP -> Wyłączone
Na moim NAS przy wyłączonej powyższej opcji mam taką przypadłość, że QNAP (TS-121) uruchamia się (przy użyciu harmonogramu lub po ręcznym włączeniu z przycisku) lecz nie wstaje połączenie sieciowe (przez co nie jestem w stanie nic zrobić na maszynie).
Wygląda to tak:
- wyłączam normalnie QNAPa ze strony QTS (zarówno 4.0.2 jak i ostatnio 4.1)
- po wyłączeniu serwer zachowuje się prawidłowo, czyli wentylator i dysk jest zatrzymany i jedyne co się świeci, to dwie diody przy kablu LAN
- włączam serwer (z palca lub poprzez harmonogram) no i się zaczyna: po jakiejś sekundzie od włączenia, przestają świecić diody przy kablu LAN i już nic nie jestem w stanie zrobić :/
- widać (a raczej słychać), że system uruchamia się prawidłowo, ale nie mam żadnego interfejsu żeby się z nim skomunikować.
- zatrzymać serwer przytrzymując dłużej przycisk zasilania do jego całkowitego wyłączenia
- odłączyć kabel zasilający na kilka sekund
- odłączyć kabel LAN
- odłączyć dysk USB 3.0
- podłączyć kabel zasilający
- włączyć QNAPa
- po kilku sekundach (od wciśnięcia przycisku włącznika) podłączyć kabel LAN - po tych operacjach diody LAN zaczynają świecić prawidłowo
- podłączyć dysk USB 3.0
Czy ma ktoś podobny problem i jak go rozwiązać?
W ramach oszczędności chciałbym powrócić do mojej koncepcji wyłączania QNAPa na noc.Dzisiaj chciałem powrócić do tematu. Po aktualizacji QTS do wersji 4.1.1 problem w dalszym ciągu występuje, ehh
Mam potrzebę, żeby jednak wyłączać NASa na noc, a włączenie EuP rozwiąże parę moich problemów i potrzeb.
Może jednak ktoś się pokusi o diagnozę? umny: