3.4.0 Build1207

pps

Moderator
Contributor
21 Listopad 2008
62
2
58
QNAP
TS-x53B
Ethernet
10 GbE
Już od paru dni jest dostępny na forum : forum.qnap.com

//EDIT

Widać jakiś progres w tym wydaniu.
Po pierwsze - nowa stacja pobierania. Jest o niebo lepiej, niż było do tej pory, ale zobaczymy w praniu, co z tego wyniknie.
Po drugie - "archiwizacja chmurowa" (Silas, to Ty popełniłeś tę nazwę?): Amazon S3 i ElephantDrive (pierwsze słyszę...)
Po trzecie - nareszcie informacje (wykresy) na karcie monitora zasobów są już sensownie opisane (pisałem o tym problemie wcześniej).
Po czwarte - domyślną powłoką po zalogowaniu się via FAQ SSH jest nareszcie BASH ! //EDIT: Zapędziłem się... To oczywiście nieprawda, a szkoda...
Po piąte - duży plus za zaawansowane uprawnienia folderu - w końcu można ograniczyć niektórym użytkownikom dostęp do wybranych podkatalogów w danym udziale sieciowym bez tworzenia sztucznego udziału.

I to tyle z rzeczy, które wykorzystuję/wykorzystam. O innych można poczytać na w poście, do którego link zapodałem wcześniej.

A teraz jeszcze pomarudzę, ale krótko i tylko o interfejsie webowym.
Parę błędów udało mi się namierzyć:

1) Czy po zielonym tekście "Właściwości udziału sieciowego" nie ma przypadkiem nadmiarowego Entera? Jakoś tak te "przewijaki" po prawej stronie śmiesznie wyglądają...
apps.w.interia.pl_qnap_01.png

apps.w.interia.pl_qnap_01b.png

2) Nie wiem, czy mi się tylko wydaje, czy rzeczywiście te ikonki są nieco rozmyte...
apps.w.interia.pl_qnap_02.png

3) Wzorcowy przykład, kiedy "innojęzyczny" tekst jest dłuższy, niż angielski pierwowzór (gdy developer nie przewidział takiej sytuacji):
apps.w.interia.pl_qnap_03.png

4) Próba wyświetlenia właściwości obiektu z listy "Nie-mapowana lista iSCSI Lun" generuje mi alert o próbie wyświetlenia danych przesłanych z pominięciem SSLa. Czyżby mała literówka w źródle stronki (http zamiast https)?
apps.w.interia.pl_qnap_04.png

To tyle z mojej strony.
Pozdrówka.

Stacja pobierania...
Choroba wieku dziecięcego.
Dojrzałem parę baboli, z czego prawie wszystkie to literówki lub inne chochliki w interfejsie.

Pierwszy - zwykła literówka: jest "RADIO" zamiast "RATIO" (zarówno w nagłówku kolumny jak i w szczegółach torrenta).
Drugi - brzydko (brak nawiasu zamykającego lub zbędny otwierający) pokazuje się zawartość "Upłynęło" w szczegółach: "0 dzień (i 18:46:03"
Trzeci - niekonsekwencja w szczegółach: "Pobrany"/"Wysłano". Powinno raczej być "Pobrano"/"Wysłano"
Czwarty - wartość wskaźnika "ratio"... Niech autorzy nie próbują tworzyć nowych standardów wyświetlając ratio w procentach... Do tego jeszcze niekonsekwentnie - w nagłówku kolumny jest: "Ratio udostępniania(%)", a w szczegółach torrenta: "Ratio udostępniania" - tu już bez jawnego wskazania, że chodzi o wartość procentową. Te procenty naprawdę są w przypadku tego wskaźnika mylące. Druga rzecz - nazwa. Ratio jest STOSUNKIEM LICZBY BAJTÓW WYSŁANYCH DO LICZBY BAJTÓW POBRANYCH, więc trudno tu mówić o "ratio udostępniania". Sio! Do poprawki!
Ustawienia - tu również natkniemy się na "radio" i jego wartość wyrażoną w procentach. Kolejną literówką jest "[0 oznacza bezograniczeń]"
O helpie się nie wypowiadam, bo tylko rzuciłem okiem. Parę opisów nie jest przetłumaczonych, kilka innych można poprawić stylistycznie.
apps.w.interia.pl_qnap_05.png

apps.w.interia.pl_qnap_06.png

That's all folks!

// EDIT
Aha, jeszcze jedna upierdliwość - ściągane pliki można zapisać tylko do folderu głównego wybranego udziału (np. do Download albo do Multimedia); nie można wybrać/wpisać sobie innej ścieżki/podkatalogu.