802.11ad 60 GHz. Pierwsze urządzenia już w przyszłym roku

Samsung jest gotowy do wprowadzenia na rynek nowego standardu sieci WiFi 802.11ad (WiGig) korzystającej z pasma 60 GHz. Nowa technologia łączności bezprzewodowej miałaby przynieść ze sobą ogromny wzrost szybkości transferu danych. Firma twierdzi, że już w przyszłym roku powinniśmy zobaczyć na rynku pierwsze produktu wykorzystujące nowy standard, w tym także urządzenia mobilne takie jak smartfony.

Specyfikację WiFi 802.11ad (WiGig) ukończono już dość dawno temu, bo w grudniu 2012 roku. Do tej pory w temacie nie działo się zbyt wiele, ale Samsung chce to zmienić. Nowa technologia łączności bezprzewodowej ma korzystać z pasma 60 GHz i oferować prędkość 4,6 Gb/s. Co prawda nie jest to maksymalna teoretyczna przepustowość sieci WiGig, bo ta został ustalona na 7 Gb/s, ale i tak 575 MB/s powinno robić wrażenie na zwykłym użytkowniku.

apclab.pl_zdjecia_artykuly_blind_2014_10_wifi80211ad_wifi582.jpg

Warto zaznaczyć, że wykorzystywana obecnie technologia WiFi 802.11ac zapewnia maksymalną prędkość wynoszącą 866 Mb/s, co daje około 108 MB/s. Oczywiście różnica pomiędzy zakładanymi 7 Gb/s, a dostępnymi 4,6 Gb/s jest spora, ale trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników wpływających na prędkość transmisji. Chodzi tutaj przede wszystkim o układ pomieszczeń, materiał, z którego składają się ściany czy odległość odbiornika od nadajnika.

W przypadku pasma 60 GHz te elementy są szczególnie ważne, bo sygnał ten jest bardzo podatny na tłumienie. Według Samsunga fale radiowe o tej częstotliwości przede wszystkim odbijają się od ścian i innych przedmiotów i zdecydowanie trudniej je przenikają. Firma miała sobie jednak poradzić z tym problemem i już w przyszłym roku zaprezentowane zostaną pierwsze urządzenia z WiFi 802.11ad. Inna sprawa, że minie pewnie sporo czasu, nim standard stanie się popularny. Warto zauważyć, że w przypadku urządzeń mobilnych WiFi 802.11ac nadal nie jest normą, więc nie wróży to zbyt dobrze nowszej wersji.

Źródło: PCLab.pl, Android Police

Czytalem to wczoraj, jedyna rzecz jaka mnie zastanawia przez ile scian to sie przebije - czy tylko to bedzie "ONE ROOM" WiGi,
oraz jak to ma sie do zdrowia ... takimi mikrofalami zaczynamy siac ...
Jakby kogos interesowal temat szkodliwosci załączam plik pdf monografia_publ1_24032011.pdf

Załączniki

• monografia_publ1_24032011.pdf
    1,7 MB · Wyświetleń: 22
2.4GHz jest w stanie przebić się przez drzewa, tak... A natomiast 5GHz już nie
To proste im wyższa częstotliwość, tym większa do uzyskania prędkość ale tez mniejszy zasięg i większe tłumienie na przedmiotach fizycznych
Firma miała sobie jednak poradzić z tym problemem
Ciekawy jestem niby jak, właściwości fal radiowych nie zmienią, mogą jedynie dowalić większą moc, a to już się robi kuchenka mikrofalowa i ja nie odważył bym się siedzieć w zasięgu takiej sieci, a jestem licencjonowanym krótkofalowcem i paranoi fal radiowych nie mam.

Podejrzewam, że jeżeli faktycznie wejdzie to do szerszej produkcji, to wykorzystanie w formie AP na pomieszczenie i jak jest wielu klientów to mają dobry transfer ale do samego pomysłu jestem raczej sceptycznie nastawiony, czekam aż będzie więcej info z wdrożeń...

To jest chyba dla osob co potrzebuja radioterapi i maja raka ... tylko nie jestem pewien, czy przypdkiem przy takim WiGi szybciej nie wykituja :|