Pomoc Backup wybranych folderów - Jakim programem?

PiotrX77

Dżepetto
Q Associate
1 Luty 2025
38
1
15
8
47
Marki
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Postawiłem system na M.2 x2szt w Raid 1 do tego mam 2x2tb HDD też w RAID 1 ... po doczytaniu tematu że RAID to nie backup postanowiłem przejść na 2x single HDD.

Opcja taka że główne zastosowanie NAS to, zdjęcia i video z telefonu + jakieś stare do przeglądania na Plex. Nie ma sensu obciążać 2 dyski równocześnie w RAID 1 więc z tąd taka zmiana na single.
Pytanie teraz, jaki przyjazny soft urzyć do Backupu np 1-2 razy w tyg danych z HDD1 na HDD2 wybranych folderów. Opcja przyrostowa lub po dacie pierwszego backupu wskazana. Duplikatów raczej nie wykryje więc takie zapotrzebowanie pomijam.

ktoś mi podpowie jaki soft? Zainstalowałem HBS 3 bo tak mi sięwydaje że to ogarnie, jeśli ktoś w temacie wie więcej proszę o info.

@SiewcaRyżu podpowiedz mi jeszcze jedną rzecz...

1. jak teraz tworzę wolumin to nadal jak w RAID 1 był... uproszczony?
2. zrobiłem statyczny wolumin bez puli pamięci bo tak jakoś logicznie mi się wydało że pula nie potrzebna przy moim zamiarze... 2 single

jesli nie robię na tym migawek a tylko do zdjęć Backup z dysku na dysk to ja rozkminiam że statyczny wolumin jest ok... ale popraw mnie jeśli źle to zrobiłem.

skromnie pomine fakt że "crontab" zrobi to samo 10x szybciej niz HBS :>
generalnie 80% "problemów" użyszkodnikóf z GUI (czytaj macam i muszem widzieć) można rozwiązać 10x (tak 10 razy szybciej) w CLI (linii poleceń)

skromnie pomine fakt że "crontab" zrobi to samo 10x szybciej niz HBS :>
generalnie 80% "problemów" użyszkodnikóf z GUI (czytaj macam i muszem widzieć) można rozwiązać 10x (tak 10 razy szybciej) w CLI (linii poleceń)
kompletnie nie wiem o czym mowisz :) pewnie kod trzeba znac troche co do czego... a chyba nie mam mocy teraz na zgłębienie tematu.. :)

• Exploding Head
Reakcje: SiewcaRyżu