Pomoc Czy instalacja QDA-A2MAR ma sens w TS-453A 16GB Ram + 24TB

hevn

Nowy użytkownik
Noobie
7 Styczeń 2025
3
1
3
48
QNAP
TS-x53A
Ethernet
802.11ax (Wi-Fi 6)
Jak w temacie
Zastanawiam sie nad zakupem QDA-A2MAR do TS-453A 16GB Ram 24TB (obecnie: kieszeń 1 SDD z systemem, pozostałe 3 to 3 x16TB HDD w Raid 5), Chciałbym zmienic z obecny SSD na którym mam system (500GB) na QDA-A2MAR gdzie jeden M2 (250GBjako System drugi (2TB) jako Cash
przeczytałem wszystkie watki, obejrzałem filmik ale nadal mam watpliwości i rozterki natury technologicznej:

1/ Czy użycie takiej konfiguracji (system+cash w jednym adapterze QDA-A2MAR ) przyspieszy ten serwer (używany do zdjęć/filmów) bo wydaje się strasznie zamulony (od samego początku) czy zostać przy obecnym SSD i pogodzić sie z losem. Generalnie strasznie długo wszystko sie na niego uploaduje i długo pobiera. Nie wirtualizuję niczego, nawet nie mam tam nawet serwera mediów bo nie działało to dobrze. Generalnie używam tego jako magazynu
2/Wiem, ze w teorii nie ma zagrożeń dla puli w RAID5 po zmianie SSD z obecnym systemem na M2 SSD z 250GB, ale czy napewno?
2/czy wyciągnąć stary SSD i wstawić adapter z 2 dyskami , czy może lepiej migrować system na HDD i poźniej jeszcze raz na M2?
3//W przypadku problemu - czy da sie postawić ten serwer na wyciągnietym wcześniej SSD czy podczas nowej konfiguracji on coś nadpisuje i będzie problem?
4/Czy może sklonować jakoś ten systemowy SSD na nowy M2 by mieć mniej problemów?
dzięki za pomoc

• Lubię to
Reakcje: maj0nez
jeśli Twój system na pewno jest na SSD , to raczej nie muli .. tylko pewnie zrobiłeś to co 3/4 userów , poinstalowałeś apki bo kiedyś sprawdzę - tylko jakoś ten dzień nie nadszedł.
Zacznij od wyłączenia nieużywanych aplikacji w appcenter , po czym uruchom nasa jeszcze raz.

Najwięksi konsumenci:
  1. QuMagie
  2. Multimedia Console i powiązane aplikacje
  3. VMki
  4. Kontenery
  5. Plex i inne programy przetwarzające media

4/Czy może sklonować jakoś ten systemowy SSD na nowy M2 by mieć mniej problemów?
Nie - postawić system od nowa .. tym razem z głową.

3//W przypadku problemu - czy da sie postawić ten serwer na wyciągnietym wcześniej SSD czy podczas nowej konfiguracji on coś nadpisuje i będzie problem?
Jak zniknie dysk systemowy , to nas to wykryje i będzie przeprowadzał procedurę instalacji nasa (jak z pudełka).

2/Wiem, ze w teorii nie ma zagrożeń dla puli w RAID5 po zmianie SSD z obecnym systemem na M2 SSD z 250GB, ale czy napewno?
Wyłącz NASa, wysuń dyski z RAID5 - wtedy nic im się nie stanie.

1/ Czy użycie takiej konfiguracji (system+cash w jednym adapterze QDA-A2MAR )
Wymieniasz dysk 2.5" SATA SSD 6 GB/s na dwa dyski SATA SSD - masz współdzielone łącze - wiec nie.
no i notatkę czytał na stronie produktu ? QDA-A2MAR | Use two M.2 SATA SSDs in a single 2.5-inch SATA drive bay with RAID support for PC and NAS

1736285812080.png

bo wydaje się strasznie zamulony (od samego początku)
zacznij od naprawy istniejącej instalacji
Jak nie pomoże , kup nowego dużego SSDka - (1 TB obecnie to niecałe 300 zł), byle zgodny z tym modelem nas
zapisz zainstalowane aplikacje
wyłącz grzecznie nasa.
wysuń dyski
wymień SSDka na nowy
wciśnij tylko ssdka do nasa i włącz go
przeprowadź instalacje od zera , powyłączaj zbędne rzeczy w AppCenter.
Wciśnij dyski z RAIDem, idź do zarządzania dyskami i szukaj guziora ODZYSKAJ
zainstaluj swoje aplikacje i działaj ?

i upewnij się że nas spiął się z Twoją siecią z właściwą prędkości 1 Gbps -> What transfer speed should I expect?
Połączono posty:

bonus: TS-453A | Product Performance

• Lubię to
Reakcje: maj0nez i hevn
jeśli Twój system na pewno jest na SSD , to raczej nie muli .. tylko pewnie zrobiłeś to co 3/4 userów , poinstalowałeś apki bo kiedyś sprawdzę - tylko jakoś ten dzień nie nadszedł.
Zacznij od wyłączenia nieużywanych aplikacji w appcenter , po czym uruchom nasa jeszcze raz.

Najwięksi konsumenci:
  1. QuMagie
  2. Multimedia Console i powiązane aplikacje
  3. VMki
  4. Kontenery
  5. Plex i inne programy przetwarzające media

Nie - postawić system od nowa .. tym razem z głową.

Jak zniknie dysk systemowy , to nas to wykryje i będzie przeprowadzał procedurę instalacji nasa (jak z pudełka).

Wyłącz NASa, wysuń dyski z RAID5 - wtedy nic im się nie stanie.

Wymieniasz dysk 2.5" SATA SSD 6 GB/s na dwa dyski SATA SSD - masz współdzielone łącze - wiec nie.
no i notatkę czytał na stronie produktu ? QDA-A2MAR | Use two M.2 SATA SSDs in a single 2.5-inch SATA drive bay with RAID support for PC and NAS

Pokaż załącznik 46001

zacznij od naprawy istniejącej instalacji
Jak nie pomoże , kup nowego dużego SSDka - (1 TB obecnie to niecałe 300 zł), byle zgodny z tym modelem nas
zapisz zainstalowane aplikacje
wyłącz grzecznie nasa.
wysuń dyski
wymień SSDka na nowy
wciśnij tylko ssdka do nasa i włącz go
przeprowadź instalacje od zera , powyłączaj zbędne rzeczy w AppCenter.
Wciśnij dyski z RAIDem, idź do zarządzania dyskami i szukaj guziora ODZYSKAJ
zainstaluj swoje aplikacje i działaj ?

i upewnij się że nas spiął się z Twoją siecią z właściwą prędkości 1 Gbps -> What transfer speed should I expect?
Połączono posty:

bonus: TS-453A | Product Performance
bardzo dziekuję za szybki odzew, tak... mam tego sporo doinstalowanego, bo nie wiedziałem po co to i na co...
Czyli postawić system od nowa na nowym SSD bo z tego co piszesz w tym adaptorze to i tak nie rozpozna mi tych 2 dysków jako osobnych ale jako single volume tak?
By rozwiać watpliwości dlaczego zakup większego SSD? mam teraz czerwony WD 500 to i tak nie jest cash tylko system (dlatego nie rozumiem)?

kupie papugę !

200.gif

najpierw podejmij próbe naprawy
jak ona się nie uda - to dopiero leć w nowy dysk
czemu taki duży ? bo będzie miał więcej IOPS (będzie bardziej responsywny) i będzie nowy, a dużo wolnego miejsca oznacza większa wydajność.

• Lubię to
Reakcje: hevn