Pomoc Deduplikacja nie działa prawidłowo w QNAP TS-h1677AXU-RP

ArturWika

Nowy użytkownik
Noobie
13 Listopad 2024
3
0
1
52
QNAP
TVS-h1288X
Ethernet
10 GbE
Mam QNAP TS-h1677AXU-RP w dosyć rozbudowanej wersji tj. 2 x NVMe na przyspieszenie operacji zapisu / odczytu, 2 x SSD na system i 10 x HDD 18TB na dane - RAID-6.
Urządzenie działa super, ale okazuje się, że nie do końca działa w nim Deduplikacja, po przeniesieniu ze starego QNAPa danych (tam nie było deduplikacji) około 30TB mam poziom deduplikacji pokazywany w systemie na 8.5% (śmieszne to jest).
Wkurzyłem się, zrobiłem udział iSCSI podpięty do Windows Servera (LUN sam ma wyłączoną kompresję i deduplikację, jest ona włączona w Windowsie na NTFS) i tam dane maja poziom deduplikacji 80%.
O co chodzi, co nie działa (udziały mam zaznaczone do kompresji i deduplikacji) ale procesor nie ma praktycznie żadnego obciążenia podczas wgrywania danych, więc wg. mnie nic nie robi lub niewiele.
Mam w innej firmie starszego QNAPa i tam jak wrzucam dane, to od razu to słychać po wentylatorze i po zwiększonym obciążeniu, że coś się dzieje, i faktycznie deduplikacja działa w miarę normalnie.
A w nowym nie.
Widziałem w filmie
Link: https://www.youtube.com/watch?v=NLQ3eDyPJyo&ab_channel=EPASystemySp.zo.o
. że też im się objawił ten problem i nie znaleźli rozwiązania.

Może ktoś wie, jak to rozwiązać, bo trochę mnie to frustruje, bo dane są zrzutem bazy danych z co 2h kopii zapasowych (przechowywanych przez 2 lata) więc nie ma opcji, żebyu to się nie deduplikowało.

Część jest pakowana, ale są pełne zrzuty bazy bez ich dalszej obróbki, leżą sobie i leżą 2 lata, 4 x 30GB dziennie, + 8 x 1GB dziennie + mniejsze bazki + kopie oprogramowania co tydzień o małej zmienności + kopie różne co tydzień 140GB.

Testowałem też generowane pliki ze stałą zawartością i dużą objętością - zawartość była kompresowana i deduplikowana praktycznie w 100% bez żadnego wysiłku, więc nie rozumiem, co powoduje, że niektóre pliki są deduplikowane, a inne nie.