Dotyczy produktów
Scenariusz
Miałem działającą pulę pamięci masowej VJBOD na moim lokalnym serwerze NAS. Bezpiecznie odłączyłem pulę i rozłączyłem połączenie VJBOD z jednostką LUN iSCSI na zdalnym serwerze NAS. Następnie zmieniłem uprawnienia listy kontroli dostępu (ACL) jednostki LUN z „Odczyt/Zapis” na „Tylko do odczytu”. Kiedy próbowałem ponownie podłączyć pulę VJBOD na moim lokalnym serwerze NAS, operacja zakończyła się niepowodzeniem. Co powinienem zrobić?
Przyczyna główna
Ponieważ pula pamięci masowej VJBOD używa zdalnej jednostki LUN tak, jakby była lokalnym dyskiem twardym, lokalny serwer NAS wymaga pełnych uprawnień odczytu/zapisu do jednostki LUN. Kiedy uprawnienia zdalnej jednostki LUN są ustawione na „Tylko do odczytu”, zdalny serwer NAS odrzuca wszystkie żądania zapisu do jednostki LUN, co powoduje, że lokalny serwer NAS nie może ponownie podłączyć puli pamięci masowej VJBOD.
Rozwiązanie
Dalsze informacje
- QuTS hero h6.0.0 lub nowszy
- Storage Manager
- iSCSI & Fibre Channel
Scenariusz
Miałem działającą pulę pamięci masowej VJBOD na moim lokalnym serwerze NAS. Bezpiecznie odłączyłem pulę i rozłączyłem połączenie VJBOD z jednostką LUN iSCSI na zdalnym serwerze NAS. Następnie zmieniłem uprawnienia listy kontroli dostępu (ACL) jednostki LUN z „Odczyt/Zapis” na „Tylko do odczytu”. Kiedy próbowałem ponownie podłączyć pulę VJBOD na moim lokalnym serwerze NAS, operacja zakończyła się niepowodzeniem. Co powinienem zrobić?
Przyczyna główna
Ponieważ pula pamięci masowej VJBOD używa zdalnej jednostki LUN tak, jakby była lokalnym dyskiem twardym, lokalny serwer NAS wymaga pełnych uprawnień odczytu/zapisu do jednostki LUN. Kiedy uprawnienia zdalnej jednostki LUN są ustawione na „Tylko do odczytu”, zdalny serwer NAS odrzuca wszystkie żądania zapisu do jednostki LUN, co powoduje, że lokalny serwer NAS nie może ponownie podłączyć puli pamięci masowej VJBOD.
Rozwiązanie
- Przywróć uprawnienia ACL jednostki LUN na „Odczyt/Zapis”.
- Zaloguj się do zdalnego serwera NAS jako administrator.
- Otwórz iSCSI & Fibre Channel.
- Przejdź do iSCSI Permissions.
- Kliknij iSCSI ACL LUN.
Zostanie otwarte okno iSCSI ACL LUN. - Zidentyfikuj politykę maskowania jednostek LUN, która ma wpływ na połączenie VJBOD.
- W sekcji Action kliknij
.
Zostanie otwarte okno Modify a Policy. - Zidentyfikuj jednostkę LUN iSCSI używaną przez pulę pamięci masowej VJBOD.
- Wybierz Read/Write.
- Kliknij Apply.
- Ponownie podłącz pulę pamięci masowej VJBOD.
- Zaloguj się do lokalnego serwera NAS jako administrator.
- Otwórz Storage Manager.
- Przejdź do Storage Space > Disks.
- Kliknij ⋮ > Recover > Attach and Recover Storage Pool.
Po pomyślnym ponownym podłączeniu puli pamięci masowej przez system, status puli zmieni się na „Gotowa”.
Status puli można sprawdzić na stronie Storage Space.
Dalsze informacje