Pomoc Formatowanie nowego dysku HDD

wolfaus

Nowy użytkownik
Noobie
9 Marzec 2015
2
2
3
49
Poznań
QNAP
Ethernet
1 GbE
Witam

Wolę lepiej dopytać, niż stracić dorobek kilku lat SAP-ania.

Mam od niedawna Qnap TS-212P i zamontowałem tam dysk, na który przegrałem ok. 0,5 TB danych na 1 TB dysk
Włożyłem do obudowy kolejny 2 dysk 1 TB i teraz chciałbym go zamontować, generalnie - system wymaga najpierw formatu i byłbym się na niego zgodził bez wahania (bo dysk nr 2 jest pusty), tylko komunikat, który się pojawia mrozi mi krew w żyłach. Spójrzcie proszę w komunikat z załącznika.

Docelowo po podmontowaniu tego dysku chciałbym włączyć tu RAID. Nie będzie z tym problema?

Postąpiłem wg numeracji - wykonałem klik na dysk nr 2 i wybrałem opcję formatuj. Pojawiło się okienko z pytaniem jak niżej.
Mam nadzieję, że nie pytają w taki dość nietypowy sposób, czy zgadzam się na sformatowanie obu dysków?

z góry dzięki za rozwianie wątpliwości

Janek

Załączniki

• 2015-03-09 14_32_45-NASE33F7A.jpg
    2015-03-09 14_32_45-NASE33F7A.jpg
    86,3 KB · Wyświetleń: 108
Przepraszam za być może odrobinę durne pytanie, ale trzeba się liczyć, że takie będę zadawać na początku...
mam dysk A i B, na A mam dane. B = czysty.
Czy migrację Single Disk -> RAID mogę przeprowadzić na A, czy Kolega miał na myśli B?
Wówczas przyłączyć A, aby dane się zmigrowały?

A da radę po prostu wyjąć dysk A z obudowy, dyskowi B zrobić odpowiednie "kuku" i wówczas podpiąć oba B?

Janek

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. formatowanie dysków tr-002
  2. formatowanie dysku