Ile ramu do QTS hero. Wybór NAS pod kątem systemu.

laselin

Nowy użytkownik
Noobie
30 Marzec 2025
4
0
1
31
QNAP
null
Ethernet
null
Cześć.
Stoje przed wyborem QNAPa do trzymania plikow w firmie.
Zastanawiam sie nad systemem QTS albo QTS hero. I mam kilka pytań.
Ile ten ZFS potrzebuje RAMu?
Czy wystarczy 16GB czy raczej w tym wypadku lepiej pozostać na zwykłym QTS. (W przypadku zakupu ts-664)
Czy wystarczy 32GB RAMU w przypadku TS-673A?
Czy może darować sobie tego hero i brac zwykły QTS.
Zależy mi na czasie dostępu do plikow podczas poruszania sie po QNAPie.

Jakie to będą dane? Czy deduplikacja będzie miała sens? Jeśli tak to 16gb może być za mało.
Jeśli nie to 16GB może być okay, ale nie uruchamiaj za dużo dodatkowych aplikacji.
QuTS hero ma swoje zalety, które się uwalniają wraz z RAMem

• Lubię to
Reakcje: laselin
Dane to albo indywidualne pliki projektów pod klienta, oraz dane bardzo podobne typu szablony (różne wnioski do różnych instytucji) w postaci plików pdf ale z innymi danymi (wnioski wypełnione innymi danymi np nazwa ulicy, adresy itd).
Czy deduplikacja ma sens to nie wiem. Ogolnie archiwum zapełniamy na dzień dzisiejszy w tempie jakiś max 1TB/rok. Ake wiadomo że pliki z roku na rok maja coraz większe rozmiary.

Ile ten ZFS potrzebuje RAMu?
1 TB przestrzeni = 1 GB RAMu
wiesz ile masz obecnie, dodaj przynajmniej 30% na przyszłość.

Zależy mi na czasie dostępu do plikow podczas poruszania sie po QNAPie.
System na NVMe + dane na SSD i bedzie szybko + DOBRA organizacja plików i folderów z TWOJEJ strony -
bo jak wrzucisz do jednego folderu 20 000 plików, to sam sobie robisz pod pióro.

• Lubię to
Reakcje: smargul
1 TB przestrzeni = 1 GB RAMu
wiesz ile masz obecnie, dodaj przynajmniej 30% na przyszłość.

System na NVMe + dane na SSD i bedzie szybko + DOBRA organizacja plików i folderów z TWOJEJ strony -
bo jak wrzucisz do jednego folderu 20 000 plików, to sam sobie robisz pod pióro.
Czyli jeżeli 1TB przestrzeni=1GB ramu, to jeżeli chce zakupić pod to 2x14TB w RAID1 to minimum 14GB Ramu Czyli to 16GB ramu może okazać się za mało (na styk). Więc co lepiej brać tego TS-473A z 32GB RAMu?
Połączono posty:

Jeszcze pytanie o dysk. Czy ma dysk systemowy (M2) wybrać jakiś typowo do NAS np WDRED, czy moze to być jakis stary samsung kttory mi zalega. I czy na system lepiej zrobic RAID1 czy wystarczy 1 dysk.

Czyli jeżeli 1TB przestrzeni=1GB ramu, to jeżeli chce zakupić pod to 2x14TB w RAID1 to minimum 14GB Ramu Czyli to 16GB ramu może okazać się za mało (na styk)
Za mało - 32 GB RAM.

Czy ma dysk systemowy (M2) wybrać jakiś typowo do NAS
Nowy dysk M2 PCIE a dokładnie to DWA w RAID1 - dedykowane pod system.

czy moze to być jakis stary samsung kttory mi zalega.
A do nowego samochodu dajesz stare opony ? Nie. Potem są płacze, że nowy nas a chodzi jak qpa.

To czy weźmiesz 6 czy 4 kieszeni zależy od Ciebie - pod firme brałbym więcej i nie zastanawiał sie.

• Lubię to
Reakcje: laselin