Pomoc Immich zamiast Qumagie - TS-264 z 24 GB RAM

lucasville

Passing Basics
Beginner
18 Sierpień 2024
24
4
3
41
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Witam wszystkich,
już myślałem, że dzięki użytkownikowi SiewcaRyżu znalazłem idealne zastępstwo dla Google Photos. Pomijając problemy z konfiguracją - przeszukiwałem forum, by znaleźć podpowiedź jak to skonfigurować - zauważyłem w jednym poście, że TS-264-8G jest za słaby na Immicha. Co mnie zmartwiło. Jak rozumiem 24 GB RAM nic nie w tym zakresie nie zmienia i Immich się nie sprawdzi na moim NAS-ie?

Dzięki za podpowiedź.
Używałem ścieżek jak podałeś powyżej
DB_DATA_LOCATION=/share/Kontenery/Immich/pgdata - ale tak nie działało, tzn. zgłaszało mało miejsca

Zmieniłem na taką
DB_DATA_LOCATION=/share/CACHEDEV1_DATA/Kontenery/Immich/pgdata - i działa

Mam QNAP od kilku dni i nie wiedziałem że to są 2 różnie ścieżki.
Nawet sztuczne inteligencje mi tego nie podpowiedziały, tylko wyszło przypadkiem ;)
Dzięki, ważne że się uruchomiło, teraz bawię się dalej z konfiguracją samego Immach :)

• ·
  • TS-x51
  • ·
  • 1 GbE
  • ·
  • QTS 5.0.0.1858 Build 20211119
Proszę o pomoc w instalacji.
Mam swoją galerię zdjęć w
Kod:
/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Zdjęcia
i chciałbym aby Immich używał jej jako istniejący zbiór.
Dodakowo jako folder UPLOAD dla userów chcę aby z telefonów wrzucać zdjęcia do folderów:
Kod:
/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Upload/user1
/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Upload/user2
/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Upload/user3
/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Upload/user4

Mój example env
Kod:
/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Zdjęcia=./library
UPLOAD_LOCATION=/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Upload
DB_DATA_LOCATION=./postgres

wywala mi taki błąd
Kod:
failed to read /share/Container/Immich/.env: line 3: unexpected character "/" in variable name "/share/CACHEDEV1_DATA/Photos/Zdjęcia=./library"

i chciałbym aby Immich używał jej jako istniejący zbiór.
External Library | Immich , masz dopiąć swój folder jako dodatkową bibliotekę - nie jako główną!

Dodakowo jako folder UPLOAD dla userów chcę aby z telefonów wrzucać zdjęcia do folderów:
Z tego co ja wiem, każdy user ma swój profil i tam są ładowane zdjęcia -> Storage Template | Immich

Schemat do pliku .env:
nazwa_zmiennej=wartość
nie wiem co się stanie jak wrzucisz immicha w swój radosny śmietniczek
zrób to od zera i bedzie spokój.

Cześć,

Immich zainstalowany.

Mam ts-464 z QuTS hero i chcę dodać zewnętrzną bibliotekę z ok 30k zdjęć.

Niestety wygląda na to że Immich nie ma tam dostępu - mam to w folderze /Media/Photos

Komuś udało się dodać w Quts Hero zewnętrzną bibliotekę?
Połączono posty:

Próbowałem tą ścieżkę zwalidować w ten sposób:
To validate that Immich can reach your external library, start a shell inside the container. Run docker exec -it immich_server bash to a bash shell. If your import path is /data/import/photos, check it with ls /data/import/photos. Do the same check for the same in any microservices containers.

Cześć,

Immich zainstalowany.

Mam ts-464 z QuTS hero i chcę dodać zewnętrzną bibliotekę z ok 30k zdjęć.

Niestety wygląda na to że Immich nie ma tam dostępu - mam to w folderze /Media/Photos

Komuś udało się dodać w Quts Hero zewnętrzną bibliotekę?
Połączono posty:

Próbowałem tą ścieżkę zwalidować w ten sposób:
To validate that Immich can reach your external library, start a shell inside the container. Run docker exec -it immich_server bash to a bash shell. If your import path is /data/import/photos, check it with ls /data/import/photos. Do the same check for the same in any microservices containers.
pokaż swój plik .env bez tego to wróżenie z fusów.

pokaż swój plik .env bez tego to wróżenie z fusów.
# You can find documentation for all the supported env variables at Environment Variables | Immich
# The location where your uploaded files are stored
UPLOAD_LOCATION=/share/Media/Immich
# The location where your database files are stored. Network shares are not supported for the database
DB_DATA_LOCATION=./postgres
# To set a timezone, uncomment the next line and change Etc/UTC to a TZ identifier from this list: List of tz database time zones - Wikipedia
# TZ=Europe/Warsaw
# The Immich version to use. You can pin this to a specific version like "v1.71.0"
IMMICH_VERSION=release
# Connection secret for postgres. You should change it to a random password
# Please use only the characters `A-Za-z0-9`, without special characters or spaces
DB_PASSWORD=postgres
# The values below this line do not need to be changed
###################################################################################
DB_USERNAME=postgres
DB_DATABASE_NAME=immich
Połączono posty:

Foldery w /share/Media/Immich są poprawnie utworzone

ke ? to przecież nowa ścieżka którą trzeba dopisać w pliku compose.

External Library | Immich

1753277056177.png

przykładowo:
Kod:
- /share/QNAP/zdjecia:/mnt/zdjecia2
share/qnap to ścieżka w QNAPie
/mnt/zdjecia2 to sciezka ktora bedzie widział kontener

i dalej jedziesz wg linka

to już przerabiałem: sypie błędem.

Po to jest wstępna walidacja czy folder jest dostępny dla Immicha:
Połączono posty:

root@386754a5b3ad:/usr/src/app# ls /share/Media/Photos

ls: cannot access '/share/Media/Photos': No such file or directory

root@386754a5b3ad:/usr/src/app#

po dodaniu do yamla linijki:
- /share/Media/Photos:mnt/Photos

I odpaleniu docker compose up -d --force-recreate
jest błąd:
Error response from daemon: invalid volume specification: '/share/Media/Photos:mnt/Photos:rw': invalid mount config for type "bind": invalid mount path: 'mnt/Photos' mount path must be absolute
Połączono posty:

w kroku:
Container immich_server Creating

Zastanawiam się czy zmieniać ustawienia Hardware Acceleration w Video Transcoding settings, trzeba by jeszcze yaml'a jeszcze edytować.
Ktoś ma doświadczenia czy warto?

Mam Immich i działa OK, ale wpadłem na genialny (głupi) pomysł żeby przenieść Immich na nowy dysk SSD. Tzn. chciałbym przenieść tylko bazę danych, miniaturki, itp. Jednym słowem wszystko oprócz katalogu upload w którym Immich utworzył katalogi użytkowników ze zdjęciami/filmami. Biblioteka zewnętrzna ze zdjęciami też zostaje na HDD, ale to można podłączyć po uruchomieinu Immich z poziomu administratora (teoretycznie są podpięte).

Założenie: wszystko działa z SSD, z wyjątkiem oryginalnym filmów/zdjęć te są na HDD (w katalogu utworzonym przez Immich - upload)

Przekopiowałem wszystko (thumbs, encoded-video, profile, backups, library, pgdata) oprócz katalogu upload (w upload są zdjęcia użytkowników) na SSD do katalogu, tj.
/share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich/

Plik .env zmodyfikowałem tak
# Ścieżka główna danych Immich (SSD)
UPLOAD_LOCATION=/share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich

# Baza danych (SSD)
DB_DATA_LOCATION=/share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich/pgdata

A w pliku docker-compose.yml zmodyfikowałem sekcję immich_server dodając ścieżkę do CACHEDEV1_DATA/Immich/upload (katalog z ze zdjęciami użytkowników)
volumes:
- ${UPLOAD_LOCATION}:/usr/src/app/
- /share/CACHEDEV1_DATA/Immich/upload:/usr/src/app/upload
- /etc/localtime:/etc/localtime:ro
- /share/CACHEDEV1_DATA:/mnt/qnapdata

Oczywiście nie działa. Immich_server się nie podnosi. Na 100% namotałem w plikach .env i/lub docker-compose.yml
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak wskazać mu odrębne ścieżki do ulopad (na zdjęcia dla użytkowników) i odrębne dla pozostałych rzeczy jak miniaturki, baza danych? Przypuszczam że wystarczy to jakość sensownie wskazać w .env i/lub docker-compose.yml ale przyznam że nie mam pojęcia jak to dobrze wskazać.

Czy ktoś jest w stanie pomóc? :) Z góry dzięki

TL;DR - Wikipedia

zaorać i postawić od nowa.
Dzięki za odpowiedź, ale jest ona kompletnie bezużyteczna. Mogę zainstalować od nowa, ale jak jesteś w stanie pomóc to podaj proszę jak podać osobne ścieżki.:
1. dla aplikacji na SSD (miniatury, profile, encoced-video, itp.)
2. dla katalogu ulopad na HDD (na backupy z telefonów użytkowników)
3. do bazy danych na SSD

W początkowych postach tego tematu jest opisane jak podać ścieżki do Immich (wszystko razem, tj. miniaturki, profile, encoded-video, upload), nie ma jak wyodrębnić pkt.1 oraz osobny do bazy danych. Ale ja chcę miniaturki też trzymać na SSD a nie tylko bazę danych.
Opisany na forum przepis zakłada że pkt. 1 i 2 mają tą samą lokalizację (HDD lub SSD), nigdzie nie znalazłem jak można to rozdzielić. Sensownie jest instalować aplikację i bazę danych na SSD, a backupy z telefonu robić na HDD.

przejrzyj plik docker-compose.yml i .env są one opisane
wg mnie to zbyt zaawansowana konfiguracja dla większości userów i po prostu nie zawracam sobie tym głowy :)
no i zawsze pozostaje pytanie - jak sie sypnie nas , to co z tą konfiguracją ? Keep It Simple Stupid

Jak się sypnie NAS to co za różnica czy jest to wszystko na HDD czy podzielone tj. część na SSD a część na HDD? ;)
Zdjęcia są na HDD, a on ma RAID więc na wypadek awarii dysku dane da się odzyskać (wyciągnąć z zgmatwanej struktury katalogów Immich) :)

Odpowiadają na moje pytanie... da się to oddzielić poniżej zamieszam moje rozwiązanie, może się komuś kiedyś przyda. Jedyna modyfikacja to plik docker-compose.yml (gdyby ktoś od razu chciał instalować rozdzielone na SSD i HDD)
Przypominam założenia - cały Immich został przeniesiony z działającego na HDD na SSD z wyjątkiem katalogu /upload (gdzie są tworzone backupy użtykowników). Cała reszta, tj. baza danych, miniaturki, itp. jest przeniesiona na SSD.

1. Zatrzymać kontenery i usunąć (nie usuwamy danych, ewentualnie zmienić nazwy dodając np. OLD)

2. Skopiować wszystko (oprócz katalogu upload) na SSD (przez SSH wraz z ukrytymi plikami)
np. rsync -a --progress /share/CACHEDEV1_DATA/Immich/thumbs/ /share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich/thumbs/
rsync -a --progress /share/CACHEDEV1_DATA/Immich/library/ /share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich/library/
rsync -a --progress /share/CACHEDEV1_DATA/Kontenery/Immich/pgdata/ /share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich/pgdata/
i tak wszystkie katalogi

3. Nadać uprawnienia dla katalogów UID 999 (tak było przed kopiowaniem na HDD to tak zrobiłem na SSD)
chown -R 999:999 /share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich/pgdata
najlepiej dla wszystkich po kolei

4. Zmodyfikować oryginalne pliki .env i docker-compose.yml wg przepisu poniżej - najważniejsze i najtrudniejsze ;)

Plik .env - tu podobnie jak w oryginale, reszta bez zmian jak w oryginale
# Ścieżka do Imimch na SSD
UPLOAD_LOCATION=/share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich
# Ścieżka do Immich na SSD
DB_DATA_LOCATION=/share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich/pgdata

Plik docker-compose.yml - zmodyfikuj tylko to co niżej, reszta bez zmian wg oryginału
W sekcji immich-server znajdź volumes i zmień na taki, reszta bez zmian
volumes:
- ${UPLOAD_LOCATION}:/data #To jest najważniejsze zmiana na /data bez tego nie zadziała ostatnia linijka
- /etc/localtime:/etc/localtime:ro
- /share/CACHEDEV1_DATA:/mnt/qnapdata
- /share/CACHEDEV1_DATA/Immich/upload:/data/upload:rw #Tu jest wskazany katalog upload z HDD

5. Upewnij się że zalinkowałeś/aś poprawny katalog upload. W moim przypadku
ls -la /share/CACHEDEV1_DATA/Immich/upload | head
Powinno wyświetlić katalogi użytkowników (ciąg nieskładnych znaków dla każdego użytkownika np. fads9382ds8292939)

6. Uruchom kontenery z nowej lokalizacji SSD
cd /share/CACHEDEV2_DATA/Kontenery/immich
docker compose up -d --remove-orphans

7. Gotowe, powinno działać. Stary Immich z wszystkimi ustawieniami, hasłami, użytkownikami, miniaturkami przeniesiony na SSD. Na HDD zostały tylko oryginalne zdjęcia/firmy bo zajmują za dużo miejsca na SSD/NVME. Aplikacje na telefonach działają, nawet nie wiedzą że coś się zmieniło

• Clapping Hands
Reakcje: kazikskrz

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. immich
  2. forum
  3. CORAL
  4. Qumagie
  5. Container
  6. docker
  7. qnap immich ts-264
  8. immich external
  9. Zdjęcia