Dużo lepiej jest postawić JBODa na QNAPie albo najlepiej RAID5 (najlepszy stosunek ceny do objętości i bezpieczeństwa) i tam przegrać dane za pomocą kieszeni USB.
RAID nie jest mi na razie do szczęścia potrzebny. Na obecną chwilę chciałem tylko ogarnąć dane porozrzucane na kilkudziesięciu terabajtach...
JBOD - muszę doczytać co z tym mógłbym zrobić...
Wszystkie dyski Seagate DM od 001 do 003 niezależnie od pojemności sprawiają problemy.
Ej koledzy, skąd Wy bierzecie te informacje o dyskach twardych?? Jest gdzieś jakieś SOLIDNE, RZETELNE PODSUMOWANIE wszystkich dysków twardych. Bo zawsze jak kupowałem dyski to na czuja i opinii użytkowników z różnych forów.
na serio wyszysci dysk jak wcisne nowy ? nie moge przekopiować se danych z kieszeni 2 na dysk w kieszeni 1 ?? Czy tak jak kolega pisze, udostpęnić se udział bezpośrednio z tego wstawionego dysku ??
Przeprowadzany jest proces inicjalizacji podczas którego jest stawiany system oraz tworzona jest struktura partycji jak to bywa w normalnych komputerach. W serwerach NAS firmy QNAP klasy SMB oraz wszystkich opartych na Intelu wygląda to trochę inaczej. Ale mimo to, za każdym razem dysk musi być wcześniej zainicjalizowany.
Przypominam, że QNAP TurboNAS to nie kieszeń na dyski twarde.
Kurcze - a ja myślałem, że tak właśnie będzie to działać tylko da mi większe możliwości niż kieszeń na dysk

Bo teraz właśnie miałem żonglerkę dyskami - włóż/wyjmij do/z kieszeni i dlatego zdecydowałem się na Qnapa.
1. No dobra ale po co w takim razie jest ten HOT SWAP w tym Qnapie ?? Bo chciałbym korzystać z tego NAS'a właśnie jak z rozbudowanej kieszeni na dyski twarde?
Czy jeśli włożę czyste dyski do tego Qnapa i on se je tam zainicjuje, sformatuje itd. i skopiuję sobie na nie dane. To czy mogę potem żonglować tymi dyskami w tym Qnapie? Wyjąć dowolny dysk i włożyć w jego miejsce inny dysk bez straty danych?? Oczywiście wszystkie dyski "obrobione" wcześniej przez Qnapa. A czy w ogóle mogę dokupić dodatkowe kieszenie żeby móc podmieniać te dyski na bieżąco? Bo mimo wszystko łatwiej podmienić cały dysk niż kopiować za każdym razem kilka TB danych.
2. No chyba że model pracy z Qnapem jest taki, że do Qnapa podłączam dwie zewnętrzne kieszenie przez eSATA i w nich podmieniam dyski, które są poprzez Qnapa dostępne w całej sieci? I mogę te dyski w zewnętrznych kieszeniach na bieżąco podmieniać i Qnap to na bieżąco wyłapie i odświeży? Bo w sumie też by mi to odpowiadało...
3. Let's get crazy - ile zewnętrznych kieszeni mogę podłączyć do Qnapa naraz? Bo w Qnapie mam 2x eSATA i w sumie 3x USB i mam też taką liczbę zewnętrznych kieszeni

Czy wszystkie te dane byłyby poprzez Qnapa dostępne w całej sieci?
PS
Jest za dużo różnych instrukcji w tym Qnapie - czy jest gdzieś ta praca z plikami czytelnie rozpisana żebym mógł ogarnąć jak to działa i jakie są możliwości pracy na plikach?