Pomoc Instalacja kilka pytań...

PiotrX77

Dżepetto
Q Associate
1 Luty 2025
38
1
15
8
47
Marki
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Założę nowy temat...
jadę instalkę z filmami instruktażowymi na TS264-8g i parę pytań mam.
QTS 5.2.3.3006 2x M.2 NVMe a pozniej dokładam 2x 2TB HDD obie opcje w RAID 1 ustawię

1.czy Qtier odpalać na starcie czy dopiero jak włożę HDD w RAID 1 ?
2. dyski HDD które dołożę mają być sformatowane wcześniej w windows? exFat lub ntfs? czy bez formatu wrzucam i podczas tworzenia puli pamięci i RAID 1 wszystko samo się ułoży?

nie rugajcie na starcie :p

1.czy Qtier odpalać na starcie czy dopiero jak włożę HDD w RAID 1 ?
a po co ci qTier ? masz wolne dyski SSD żeby dołożyć je do puli danych ?

2. dyski HDD które dołożę mają być sformatowane wcześniej w windows? exFat lub ntfs? czy bez formatu wrzucam i podczas tworzenia puli pamięci i RAID 1 wszystko samo się ułoży?
Każdy dysk włożony do kieszeni QNAPa zostanie sformatowany przez niego*. Więc wrzucaj jak leci.

*nie dotyczy migracji między NASami Q.

a po co ci qTier ? masz wolne dyski SSD żeby dołożyć je do puli danych ?
aaa dobra to kasuje i od nowa bez qtiera :p bo nie wytrzymałem
Połączono posty:

@SiewcaRyżu pula zrobiona wolumin zrobiony (system) i teraz tak... czy potrzebuję innych woluminów? ta wolna przestrzeń rozumiem że zostaje niewykorzystana i nie urzywana jeśli nie są woluminy zrobione?
to co jest do czerwonego znaczynika powinienem przydzielić aby w pełni wykorzystać przestrzeń dobrze rozumiem?

Załączniki

• ScreenShot2154.jpg
    ScreenShot2154.jpg
    75,5 KB · Wyświetleń: 15
  • Haha
Reakcje: SiewcaRyżu
@SiewcaRyżu Ty się nie śmiej tylko tu szybciutko podpowiadaj bo ja zielony w tym systemie :p juz wiem co to to czerwone :D :D

dodałem 2x HDD 2TB przestrzeń jest jaka jest i tam będzie backup zdjęć z telefonów głównie. warto jest dzielić tą pulę pamięci na kilka woluminów czy zrobić jeden duży?

pule system zostaw w świętym spokoju

zrobiłes sobie drugą pulę z RAID1 na swoje dane ?
jak ją podzielisz , Twoja sprawa
przemyśl tylko czy migawki potrzebujesz , jak nie - to wolumen prosty

pule system zostaw w świętym spokoju

zrobiłes sobie drugą pulę z RAID1 na swoje dane ?
jak ją podzielisz , Twoja sprawa
przemyśl tylko czy migawki potrzebujesz , jak nie - to wolumen prosty
@SiewcaRyżu
Zrobiłem woluminy uproszczone wszystkie na M.2 i HDD .
migawka to na moje rozumowanie przyda się tylko na system i aplikacje... ale to takie mje rozumowanie :)
i teraz zastanawiam się... czy Vol2 na M.2 jest potrzebny? tj czy aplikacje owinienem instalować tam gdzie system na Vol1 czy aplikacje na Vol2 ?
jeśli to działa tak jak windows to wychodzi na to że system i instalka aplikacji to Tylko Vol 1 i ten wolumin powinienem powiększyć

mam tak zrobione jak na screen