Pomoc Jak zamontować NAS'a pod Ubuntu.

drakur

Nowy użytkownik
Noobie
11 Maj 2011
8
0
1
49
Wrocław
QNAP
Ethernet
1 GbE
Eloo,

Sprawa jest :eek:
Mam ts-212 (nawiasem nie go w bazie przy ustalaniu profilu) z softem 3.4.2 Build 0331T .
Co muszę uczynić aby podmontować zasoby qnapa na kompach, na jednym jest ubuntu 8 (laptop).
Łączy się z siecią po Wifi. Desktop ma na pokładzie ubuntu 10, po lanie podłączony do routera linksys wrt54gl.
Dostać się moge tylko po ftp (np. filezilla) i webowo.

Z linuksa to ja jestem raczej zając zielonka, więc prosiłbym tak raczej łopatologicznie pomocy krok po kroku.
Bo na razie to <sciana>
Z góry dzięki za jakiekolwiek info.

To jak pomożecie?

Jak mawiał kiedyś pewien prominentny polityk lol2

witam,

.. ja też z linuksa zielony jestem, ale udało mi się (wer 11) !
Qnap wpięty przez RJ do routera i przez wi-fi dopięty laptop z Ubuntu.
Korzystam z samby. Doinstalowałem sambę i gotowe. Nawet nie musiałem ustawiać stałego IP dla Qnapa. Muszę tylko za każdym razem 'wchodzić' poprzez klikanie sieć: sieć windows: nas: ...i juz jestem. NIe jest to uciążliwe, bo po pierwszym wejściu,katalog jest montowany z automatu na pulpicie (potem już można korzystaćjak z 'normalnego' katalogu), więc na razie nie szukam jak ustawiać montowanie automatyczne podczas uruchamiania systemu - a wiem ze można, bo kiedyś o tym czytałem.

niegrzeczny napisał:
witam,

.. ja też z linuksa zielony jestem, ale udało mi się (wer 11) !
Qnap wpięty przez RJ do routera i przez wi-fi dopięty laptop z Ubuntu.
Korzystam z samby. Doinstalowałem sambę i gotowe. Nawet nie musiałem ustawiać stałego IP dla Qnapa. Muszę tylko za każdym razem 'wchodzić' poprzez klikanie sieć: sieć windows: nas: ...i juz jestem. NIe jest to uciążliwe, bo po pierwszym wejściu,katalog jest montowany z automatu na pulpicie (potem już można korzystaćjak z 'normalnego' katalogu), więc na razie nie szukam jak ustawiać montowanie automatyczne podczas uruchamiania systemu - a wiem ze można, bo kiedyś o tym czytałem.

Mozna. Bardzo latwo.

Na poczatek zainstaluj z repo pakiet NFS-Common. Nastepnie:
Kod:
sudo gedit /etc/fstab

I wklajasz na samym koncu to co ponizej.

Kod:
192.168.1.15:/Foto /home/zk/Qnap/Foto nfs user,auto 0 0

Oczywiscie zmodyfikuj sobie ten powyzszy wpis do wlasnych warunkow

I tak dla kazdego udzialu jaki chcesz zmapowac. Wszystko sie bedzie montowac z automatu.
Pozdrawiam

EDIT: Nie zapomnij odblokowac rowniez w panelu Qnapa dostepu przez NFS. Robisz to w opcjach poszczegolnych udzialow.

Dobra zmęczyłem montowanie.
Tylko jak to jest z montowaniem "całego" NAS'a, da się?
Czy każdy udział trzeba osobno?
Obecnie pyLoad ciungnie wszystko do /Download, który po pomontowaniu jest tylko do odczytu albo brak do niego uprawnien(pyLoad).
I przy okazji czy konieczne jest odczynienie jakiś czarów, by pyLoad po ściągnięciu rarów rozpakował je "z automatu"?

drakur napisał:
Tylko jak to jest z montowaniem "całego" NAS'a, da się?
Czy każdy udział trzeba osobno?
Obecnie pyLoad ciungnie wszystko do /Download, którego nie mogę podmontować, nie wiem czemu, pewnie jakiś czeski błąd albo coś w ten deseń. I przy okazji czy konieczne jest odczynienie jakiś czarów, by pyLoad po ściągnięciu rarów rozpakował je "z automatu"?

NIe da sie calego. Tzn. da sie pod warunkiem, ze wszystko masz w jednym udziale. Z opisu wynika jednak, ze nie, tak wiec caly proces musisz powtorzyc dla kazdego udzialu.

Co do PyLoad to mozna tak zrobic jak piszesz. Z tego co pamietam trzeba zmienic w configu: "warn about low ram" na off i powinno sie wszystko rozpakowywac. W razie czego (gdyby od reki nie zadzialalo) zrob tylko restart paczki QPKG w panelu Qnapa.

drakur napisał:
Obecnie pyLoad ciungnie wszystko do /Download, który po pomontowaniu jest tylko do odczytu albo brak do niego uprawnien(pyLoad).

Tu podobnie. Zmien sobie w configu PyLoad uprawnienia dostepu do plikow. General->Permissions na 0777
Powinno sie wszystko "wyprostowac"

Looknij @z-ka bo może ja coś źle czytam. Bo dalej nie mogę się dostać do PyLoad. Kłódeczka i premission denied i tyle :[

Załączniki

• zrzutekranu.png
    zrzutekranu.png
    36,4 KB · Wyświetleń: 628
U mnie jest tak. Poki dziala nic nie ruszam.

Gdyby cos to tak jak pisalem. Zrestartuj pyloada.

Załączniki

• Config - pyLoad Webinterface.png
    Config - pyLoad Webinterface.png
    5,6 KB · Wyświetleń: 629
W najgorszym wypadku zmiany uprawnien mozna rowniez dokonac przez WebFile Managera z panelu Qnapa. Prawoklik na pliku i Properties i mozesz ustawic wykonywalnosc pliku. Meczace, no ale to tez sposob...