Jakie 4 dyskowe upgrade dla ts-269pro

vitek

Entry Technician
Q Associate
4 Czerwiec 2014
72
11
8
39
QNAP
TS-x53
Ethernet
100 GbE
Zamierzam właśnie zmienić 269pro na coś 4 dyskowego.
Pod uwagę brałem ts-451 lub ts-453pro
W zasadzie do wczoraj zdecydowany byłem na ts453pro, ale po przeczytaniu kilku opinii o ts-451 mam dylemat.
Bo czy naprawdę potrzebne mi aż cztery gniazda lan? albo 4 rdzeniowy procek?

Moc obliczeniowa którą oferuje 269pro to podejrzewam już o wiele więcej niż mi trzeba, a potrzeba zmiany wynika z zapotrzebowania na przestrzeń s
dyskową.
Główne zastosowanie mojego nas to serwer dlna dla około 10 urządzeń, torrent, serwer vpn, serwer ventrilo, teamspeak, trochę ftp i kilka innych pomniejszych
Nie używam w ogóle hdmi, czyli xbmc itp.

Rozumiem jednak, że taki ts-453pro będzie bardziej rozwojowy, chociaż, wirtualnej maszyny pewnie na nim i tak nie odpalę, choć gdybym mógł na pewno bym to zrobił. Więc już po prostu nie wiem
Może ktoś miałby jeszcze inny pomysł, ewentualnie pomógłby jakoś wybrać spośród tych dwóch?

Pozdrawiam i dziękuję

jak to rozumieć?
że nie ma większego znaczenia?

Roznica cenowa - tysiak, przynajmniej tak mi porownywarka zwrocila.
w obu nie da sie wymienic proca, jedynie RAM dorzucic, ale czy jest sens jak nie bedziesz VM stawiac? w tym drozszym?
Mysl przyszlosciowo - do czego uzyjesz go za 2 - 5 lat ? czy spelni Twoje oczekiwania. Ja w ta strone szedlem wybierajac pomiedzy 869L a 870 (PRO nie bylo brane pod uwage, gdyz CPU mial byc wymieniany, a roznica poszla w koszty CPU i RAMu)

krótko mówiąc obydwa o kant d...py?
a jeżeli już to ten tańszy?

który model 4 dyskowy ma wymienialny procek?

No dobra, a trochę inaczej.
Czy na ts-453pro uruchomię wirtualnego windows?

Tak, bo 2 rdzenie i 2 GB pojda na system (QTS), a reszte mozesz wg woli zarzadzac (bedziesz musial tylko 8GB ram miec by to mialo rece i nogi ;-) )
ai59.tinypic.com_291c0v9.png

*QVM is now available for Turbo NAS TS-x51, TS-x53 Pro, and SS-x53 Pro series, and soon for other models supporting Virtualization Station.
Troche stare dane, ale jak masz 4 jajka to bez problemu mozna sie bawic w VM, przy 2 jajkach bym sie zastanawial - w sumie to na laptopie odpalalem, ale szalu nie bylo i tylko XP.
na 451 tez odpalisz, ale 1 jajo na system + 2 GB RAM ... bez 4GB to nie ma sensu, poza tym ten jeden core .... da rade, ale po co sie meczyc ;-)

No tak, czyli wybór ts-453pro wygląda najlogiczniej.
Tym bardziej, że różnica w cenie na amazon.co.uk to jedyne 460zł.
Na x70 nie mam na razie kasy, poza tym znając życie, za dwa lata znów coś zmienię.

Dzięki za pomoc

upload_2014-12-7_20-57-39.png

upload_2014-12-7_20-58-9.png

upload_2014-12-7_20-58-31.png

To takie krotkie na szybkiego zestawienie, przy takich cenach, gdybym mail (zdecydowalbym sie osobiscie na 453 ... zdecydowalbym sie na 470,
dlaczego? bo 800 zeta a moge miec 16GB ram i wymienic procek z czasem jak jeszcze potanieja :) 3770T albo 3770K :) (i7), nawet da rade XEONa wstawic ;]
TAK wiem, 2k zl wiecej niz 451 ... tylko nadal co moze 1, co 2 a co 3 ...
Proponuje Ci wziasc kartke :) i wypisac plusy i minusy kazdego z tych 3 serwerow, oraz opcje dodatkowe, ktore nie brales pod uwage na poczatku, a sie pojawily XMBC (KODI) itd. poza tym, wez pod uwage ze serwer nie zmieniasz co roku, albo co 2 lata tylko przytulisz go na okolo 5 lat :) - takie zalrzenie wez pod uwage.

jest teraz jakaś promocja na amazon uk i ts-453 jest za 471 funtów co daje w przeliczeniu 2450pln
na x70 nie wystarczy mi po prostu kasy

Rozumiem, ze wybrałbyś ts-453 gdybyś nie mógł x70?

Jak sam widzisz po mojej stopce mam manie posiadania "ponadprzecietnej maszyny" ... powiem tak, rok temu szczypalem sie nad 669 i jak pojawilo sie L bylem zdecydowany na 669L, ale wiedzac, ze nigdy za malo miejsca doszla kolejna opcja 869L, ale gdy pokazalo sie 870 i 870 PRO oraz ktos zrobil pierwszy mod z CPU ... poszedlem w ciemno w 870 + modding nie zalujac wyboru.
Gdybym nie mogl 470 a stac by mnie bylo na 453 ... zastanowilbym sie czy ... poczekac, czy nagli mnie potrzeba posiadania juz na wczoraj, czy moge poczekac miesiac/2,
i czy nie kupic 470 z 2 dyskami, i pozniej nie dokupic kolejne 2 twardziele...
Hmm... powiem tak, zrob sobie jeszcze taz podsumowanie 3 modeli + ceny, dokladnie, ktory co moze, wez pod uwage to, ze lubisz zmieniac sprzet co 2 lata (jak wspomniales) i pod te kryteria sprobuj podjac decyzje. Ogolnie rzecz biorac to TY i tylko Ty, bedziesz uzywac tego sprzetu, ja nie mam z tego nic czy kupisz 451 czy 470.
Ja kupowalem z mysla, ze przez kolejne 5 lat nie bede sobie zaprzatac glowy niczym, poza wymiana dyskow na wieksze i nowsze.
Propnuje Ci na teraz przespac sie, nie podejmowac pochopnej decyzji, rozpicac co ktory serwer moze + ceny, i zastanowic sie czy chce miec sprzet za tydzien w domu, czy moge poczekac np. do lutego.