Pomoc Kłopot z przyłączeniem się dysku sieciowego w obszarze sieć. MACBOOK

mkurdziel

Nowy użytkownik
Noobie
29 Październik 2019
2
0
1
39
QNAP
TS-x51+
Ethernet
100 Mbps
Cześć.

Jestem świeżym użytkownikiem NAS, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z łączeniem się z NASem z MacBooka.
Problem nastąpił po tym jak wymieniłem dysk i skonfigurowałem urządzenie na nowo.
Sewer nazywał się NAS-Roślinna. Tak samo nazwałem nowo skonfigurowany. Po uruchomieniu serwera w lokalizacji "sieć" w MacBooku nie były widoczne wcześniej ustawione, podłączone "dyski", jak widać na zrzucie ekrenu. Zrzut ekranu 2019-10-30 o 21.37.30.png I wszystko byłoby ok, ale klikając na "Połącz jako" był brak reakcji, nic się nie działo, nie dzieje. Ewentualnie wyskoczy komentarz że nie można się połączyć. Zmieniłem nazwę NASa na "NAS-Roslinna2", dalej to samo. Brak reakcji po kliknięciu na "Połącz jako"
Dodam że nowo utworzone połączenie do TimeMachine działa.
Dostęp do serwera mam poprzez taką nazwę: 192.168.1.38, tak jak wcześniej miałem przez NAS-Roslinna.
Prosba do Was, jak mogę z tym zrobić porządek?

Pytanie drugie, przy okazji.
Dlaczego mam: NAS-Roslinna2 i NAS-Roslinna2(AFP)? Wcześniej było tak samo, wyglądało jakby było zdublowane?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1101 Build 20191025
Model serwera: QNAP TS-251B

Załączniki

• image.png
    image.png
    5,8 KB · Wyświetleń: 68
„Dostać” się na dyski mogę przez 192.168... tak na prawdę chciałbym albo tamte NAS-Roslinna usunąć albo na nowo się nimi zalogować do NASa.
Powyżej opisałem ze „działa” Time Machine i 192.168... a nie działają dwie opcje NAS-Roslinna2. I dlaczego 192.168... jest w postaci cyfr a nie nazwy?? Wydaje mi się, ze jak mógłbym usunąć te połączenia NAS-Roslinna2 to wróciłoby do normy ale nie wiem jak to usunąć, odłączyć... ?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/k%C5%82opot-z-przy%C5%82%C4%85czeniem-si%C4%99-dysku-sieciowego-w-obszarze-sie%C4%87-macbook.26242/