kilka pytań odnośnie nowego qnap

Neo1986

Passing Basics
Beginner
26 Marzec 2016
23
1
3
Sobótka k/Wrocławia
QNAP
TS-x53D
Ethernet
1 GbE
Witam, jestem zmuszony kupić nas bo nie mogę swojego rozbudować wsparcia już nie będzie. Wiec proszę o poradę czym się różnią te 3 modele niektóre mają lepsze proce i więcej ramu i są tańsze ot tych z mniejszą ilością ram i wolniejszymi procami. Chciałem kupić ten pierwszy ale w czym są lepsze lub gorsze 2 kolejne

1) QNAP TS-251-8G serwer NAS 8GB RAM 2x SATA + Pilot
2) Serwer Plików NAS Dysk Sieciowy QNAP TS-251+-2G
3) Serwer plikow NAS QNAP TS-251A-8GB Intel Dual 2HDD

Bo jestem laikiem i dla mnie ten pierwszy ma więcej ram i lepszego proca, a przede wszystkim jest tańszy.

A jak już pisze o wyborze to może mi ktoś napisze jak już wybiorę i kupię nas. Jak mam bezpiecznie przenieść dyski z danymi i zainstalować w nowym serwerze bez ich utraty ??

Różnica pomiędzy TS-251 a TS-251+, pomijając ilość pamięci RAM, leży głownie w procesorach. TS-251+ po prostu jest wydajniejszy. Jeśli wierzyć opiniom i testom różnica sięga nawet ok. 30%.
Różnic pomiędzy TS-251+ a TS-251A jest nieco więcej. Po pierwsze procesory, po drugie 251A obsługuje 4K i posiada USB "Quick Access" pomocne np. przy mini laptopach nie mających szybkich kart sieciowych. Mówiąc krótko co komu potrzeba. Generalnie w tych dwóch modelach moim zdaniem kluczowy jest procesor. Każdy sprawdzi się lepiej w nieco innych zastosowaniach.

Moim zdaniem podsumowując:
TS-251 - jednostka budżetowa. Tańszy ale mniej wydajny. Jeśli możesz dorzucić parę groszy więcej nie bierz go pod uwagę. Jednak jeśli potrzebujesz NAS głównie do przechowywania danych bez strumieniowania wideo itp. to się na pewno sprawdzi.
TS-251+ - jeśli głównie interesuje Cie np. wyświetlanie np. poprzez PLEX, strumieniowanie wideo, jakaś wirtualizacja i przeżyjesz bez 4K. To jest to właściwy model dla Ciebie. Warunkiem dobrej pracy w tym przypadku jest jednak rozbudowa RAM. 2GB to za mało.
TS-251A - Mimo teoretycznie słabszego niż w wersji "+" procesora, jednak w nowszej technologi, lepiej poradzi sobie np. z szyfrowaniem danych. No i do tego 4K. Jeśli potrzebujesz sprzętu do takich zastosowań to 251A będzie najlepszy:)

Pamiętaj to moja subiektywna opinia.
Co do dysków w Qnapie wystarczy przełożyć je do nowej maszyny z zachowaniem kolejności. Zerknij tutaj. Było o tym na forum.

A na przykład jak będę chciał wymienić jeden dysk na ssd a drugi zostawić talerzowy to co się stanie z danymi. Dodam że dane są na największym dysku na tym mniejszym talerzowym mam pliki mało ważne i tymczasowe. Oraz pliki systemowe bo ten dysk był pierwszy w Nas.

Nie napisałeś jak to u Ciebie dokładnie wygląda. Zakładając ze masz pierwszy dysk z systemem a drugi z danymi, bez Raida, to nie ma problemu. Dysk z danymi jest nieruszany a dysk z systemem wymieniasz na ssd uprzednio zgruwajac z niego ważne dla ciebie dane. Dla świętego spokoju wyjmij na czas inicjalizacji nowego dysku ten drugi, żeby sie gdzieś nie pomylić i go przypadkiem nie wyczyścić.

Ale pliki o folderach i reszcie systemu konfiguracji sa na talerzowym nie muszę ich kopiować by potem drugi dysk załadował się z plikami bez utraty. Myślałem ze jest jakiś plik o układzie folderów gdzie się znajdują dane i bez niego nie wystartuje system.

Nie wiem co to "pliki o foloderach" ale o ile nie ma żadnego RAIDa i szyfrowania tylko oba dyski są oddzielnymi volumenami to wymieniając dysk nr 1 owszem stracisz konfigurację NASa i zainstalowane aplikacje. Natomiast struktura plików na dysku zawiera się w obrębie fizycznego dysku więc nic się z nią nie powinno stać. Przy takim układzie możesz w każdej chwili wyjąć drugi dysk i podmątować go w jakimś linuchu żeby mieć dostęp do danych.

Wesołych Świąt! :D

Jeszcze jedno pytanie w takim razie dysk ssd nie przyspieszy wstawania sytemu ?? Czy przyśpieszy bo aplikacja zainstalowane na ssd będą szybciej wstawały.

Tylko w nas te programy są mniejsze i nie wiem o ile to przyśpieszy a mam ssd 60Gb bo wymieniłem w kompie na nowy. Ak\le system windows więcej gb ma niż system qnap.

szklana kula się stłukła - wstawiając SSD do NAS masz zysk wydajności KROPKA - chcesz wykresów/numerków to se je zrób.

Jakieś jeszcze pytania ? Jak nie to zamykam temat.

• Lubię to
Reakcje: pawurb1978

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. migracja danych z dysków