Pomoc konfiguracja dysków

showview

Passing Basics
Beginner
26 Kwiecień 2020
16
1
3
48
QNAP
TS-x20/TS-x21
Ethernet
1 GbE
Cześć,
podpowiedzcie mi koledzy jak najlepiej zoptymalizować moją sytuację.
Mam TS-264 16GB oraz 2x2TB SSD w raid1 (wolumin uproszczony), zakupiłem 2x2TB M.2 z zamiarem użycia jako raid1 w części (1TB) dla danych oraz (400MB) jako pamięć podręczna.
Mam problem z utworzeniem tych dwóch puli. Albo tworze pule, nastepnie wolumin. Nawet jak ustawie mniejsza wielkość puli to gdy następnie chce utworzyc pamiec podreczna to dyski mam wyszarzone.
Gdy najpierw tworze pamiec podreczna z wykrzystaniem nowych dysków to nie mam mozliwosci okreslenia jej wielkosci i gdy nastepnie chce utworzyc wolumin na dane to dyski mam wyszarzone.
1. Czy nie da sie wspoldzielic danych i pamieci podrecznej?
2. Czy sugerujecia aby wolumin uproszczony puli danych (dyskow SSD) przekonwertowac na pełny?

albo CACHE albo RAID - ja chcesz sobie dzielic to nie w Q.

przy czym cache'owanie SSD mija się z celem*

*z wyłaczeniem użyszkodników biznesowych.
Połączono posty:

pomijam pierdyliard problemów administracyjno-kosztowych.
Połączono posty:

2. Czy sugerujecia aby wolumin uproszczony puli danych (dyskow SSD) przekonwertowac na pełny?
nie.

Przetestowałem dyski SSD i M.2. Okazało się, że M.2 są dużo szybsze.
Czy istnieje metoda na przeniesienie systemu na z SSD na M.2 czy musiałbym zainicjować ponownie i wybrać miejsce na system?
1760733908434.png

Nie będę już zakładał nowego wątku. Podpowiedzcie.
Mam dwie pule, obie w RAID1 dla SSD i dla M.2 (ta jest nowa, pusta). Chcąc inicjować na nowo system aby stał na M.2
1. czy inicjację zrobię z poziomu panelu NAS czy z poziomu przycisku reset?
2. czy podczas inicjacji będę mógł wskazać dyski i wskazując 2xM.2 w RAID1 to system tę pare zainicjuje i zostawi "w spokoju" polue i wolumen 2xSSD, i te dane nie ulegną utracie?
2.a a może wyciagnac dysk SSD i zainicjowac na pusto? Jak system bedzie stal to wsune dyski. Tylko czy system zamontuje wlasciwie RAID1 z dyskami, jesli nic o nim nie wiedzial podczas inicjacji?
3. czy jeśli przed resetem zrobię kopie systemu to czy zaraz po postawieniu systemu bede mogł użyć tej kopii aby przywrocic konfiguracje i ustawiena?
4. czy jak zrobie kopie metadanych twarzy i albumow z Qumagie, bede mógł je przywrocic na nowym systemie? Zakladajac ze ich sciezka sie nie zmieni, czyli pozostana na "starym" SSD dysku?