Pomoc Konfiguracja NAS pula pamięci i wolumin

zoltarox

Nowy użytkownik
Noobie
1 Marzec 2025
2
1
3
QNAP
TS-x64
Ethernet
802.11ax (Wi-Fi 6)
Witam,

Chciałbym się przywitać jako nowy członek forum.

Mam zestaw QNAP TS-464 16 GB RAM wraz 2 dyskami Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1 TB i 2 dyskami 22TB Seagate Iron Wolf Pro 22 TB.

Plan jest taki, aby dyski SSD wykorzystać na system i aplikacje, a dyski HDD przeznaczyć na przechowywanie plików. Serwer będzie wykorzystywany do korzystania głównie do pracy biurowej i multimediów (np. PLEX). Będą przechowywane małe pliki, zdjęcia i materiały wideo z drona i kamery.

Zainicjowałem już serwer z włożonymi tylko 2 dyskami SSD.

Chcę najpierw utworzyć pulę pamięci i wolumin na dyskach SSD, następnie włożyć dyski HDD do serwera i również utworzyć na nich pulę pamięci i wolumin.

Myślę że chyba nie ma sensu skorzystać z funkcji QTIER, gdyż obciąży to bardziej dyski SSD, poza tym maksymalna przepustowość sieci będzie ograniczona do prędkości Wi-Fi 6 (router posiada 1 gniazdo 2,5 G do którego jest wpięty serwer).

2 dyski SSD i 2 dyski HDD chcę spiąć w 2 grupy RAID1.

Proszę o radę dotyczącą puli pamięci i woluminu dla obu typów dysków.
W przypadku SDD, w kreatorze tworzenia puli pamięci Qtier i zabezpieczenia SED myślę aby te funkcje wyłączyć. System proponuje zapas alokacji 5%, a gwarantowane miejsce na migawki 20%. Czy takie ustawienia są właściwie, czy migawki są konieczne na dyskach SSD gdzie będą pliki systemowe i aplikacje.

W przypadku kreatora tworzenia woluminu proszę o radę jaki typ wybrać dla SDD i HDD, rozumiem że musi być uproszczony aby możliwe było tworzenie migawek. Czy zalecacie włączenie funkcji migawek dla obu typów dysków i SSD Cache dla dysków HDD?

Z góry dziękuję za pomoc i może inne sugestie co do konfiguracji ww. zestawu.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ile woluminów
  2. co to jest pula pamięci
  3. Jaki wolumin
  4. pula pamięci
  5. pula
  6. system na ssd
  7. sed czy warto
  8. migawki
  9. bezpieczeństwo
  10. nvme
  11. gwarantowane miejsce na migawki