Jak w temacie mam QNAP TS-253A (4GB) po 6 latach myślę o przesiadce na TS-673A. W obecnym mam 2x WDRed 4 TB w RAID0. Z tego co mam się więcej nie wyciśnie, co najwyżej dyski większe można wsadzić, ale myślę nad czymś przyszłościowym. TS-673A wydaje się optymalny pod kątem rozwoju (PCIE pod GPGPU, 2x M.2, 6 zatok 3.5'), chociaż tani nie jest, ale przecież nie musiałbym od razu w niego ładować 6 nowych dysków i karty graficznej. Na początek myślałem o wykorzystaniu 2 obecnych dysków, które nie powinny być zajechane. Dokupienie na początek jeszcze jednego 4 TB pozwoliłoby stworzyć RAID5 o pojemności 8 TB. W dalszej kolejności w zależności od funduszy zakup 2óch WD 500GB M.2 PCIe NVMe Red SN700 w RAID1, żeby przyśpieszyć zapis/odczyt. Na koniec dokupienie RAMU i ewentualnie karty graficznej z myślą o wsparciu sprzętowego transkodowania pod kątem PLEX. Jakiś GTX 1650 LP ale podobno taka PNY Quadro P400 też podejdzie. Generalnie maszynka ma służyć do backupu prywatnych plików, synchronizacji z OneDrive i PLEXa, celuje w 8TB do 12TB pojemności (w najlepiej oparciu o dyski 4TB bo 2 już posiadam, ewentualnie 6TB bo oferują najlepszy stosunek pojemność/cena). Po dokupieniu RAMU przesiadka na ZFS mile widziana. Dodatkowe pytanie czy takie kości podejdą G.SKILL Ripjaws DDR4 32GB 2666Mhz SODIMM ? Przesiadkę rozłożyłbym na jakieś 3 do 5 miesięcy. Liczę na konstruktywną krytykę. Generalnie NAS DIY mnie nie interesuje.